Bankaya %12.75 ten bağlanan mevduatın 2 günlük faizini yakarak %13.25'ten bağlamasını teklif ettim.
Bu işlem ile bankaya bu mevduatın toplam maliyeti %12.53 olacaktı.
Yani halihazırdaki %12.75 orandan giden mevduatı %12.53'e çevirmiş olacaktı.
Ancak banka stopaj indirimi nedeniyle benim karımın bu işlemden dolayı yaklaşık 1000TL olacağını bildiğinden kendi karı olan 120TL'yi kabul etmeyerek benim karım olacak olan 1000TL'nin 700TL'sini kendine istedi.
Oyun teorisi ile ele alacak olursak
Banka: Banka benim teklifimi kabul ederse şu anki konumuna göre 120TL kazanacak, ben 1000TL kazanacağım, kabul etmez ise şu anki konumunda kalacak ve 120TL kardan mahrum kalacak
Ben: Bankanın teklifini kabul edersem şu anki konumuma göre 300TL kazanacağım, banka 700TL kazanacak , kabul etmezsem 300TL kardan mahrum kalacağım, banka 120TL kardan mahrum kalacak.
Anlaşma sağlayamadık. Ben 300TL banka ise 120TL kaybetti. Devlet fazladan 600TL kazandı.
Ancak bankanın hareketi oyun teorisi bağlamında doğruydu. Zira benim kaybım onun kaybından fazla olduğu için nash dengesi bağlamında kendi pozisyonunda ısrarcı olması istatistiki olarak kısa vade faydasını arttıracak bir denklemdi.
O nedenle benim dışımda çoğu mudi ile istatistiki anlamda anlaştığını tahmin ediyorum.
Oyun teorisini test etmek için ben de pozisyonumda ısrarcı oldum.Eğer teklifimi kabul ettirebilseydim oyun teorisinde ufak bir gedik açmayı başaracaktım. 300TL'lik bir riske değerdi bunun olabilirliğini görme ihtimali. Ama olmadı.
Oyun teorisi bir kez daha doğru çıktı.
Yer İmleri