En önemli nokta bankalarda gerçekten o kadar döviz var mı ben hiç sanmıyorum. Sadece kağıt üzerinde gözüküyor o dövizler.
döviz tevdiat sahipleri bankadan paralarını çekse o zaman gümbürtü nasıl kopar hepberaber görürüz.
bankacılık sistemi hokus-pokus olayı gibidir.
Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.
Bankalar serbest döviz likidite verisi 4-4.5 milyar$ civarıdır. Bu döviz de bankaların işlemesi için gereklidir. Başka bir yere kanalize edilemez.
Döviz mevduatı verisi muhasebesel bir veridir. O mevduatın tamamı kredi olarak özel sektöre kullandırılmıştır. Özel sektör de o döviz ile ithalat yapmıştır. O dövizin tamamına yakını Hans'ın Johnny'nin eline geçmiştir. Yani yurt içinde değildir.
Yurt içinde döviz mevduatının karşılığı ise döviz kredisi verilen firmaların ben bu dövizi çalışıp ihracat yapıp ödeyeceğim taahhütüdür.
Kısaca döviz mevduatlarının parasal bir likidite kaşılığı yoktur. Sadece bir ödeme taahhütünden ibarettirler. (Bu tüm dünyada da böyledir) Bankalar böyle çalışır.
(NOT: Bunun dışında merkez bankası yatırılan mevduatların belirli bir bölümünü zorunlu karşılık olarak ister. Yukarıdaki 4-4.5 milyar$'lık likiditeye bu zorunlu karşılık ta eklenmelidir. Ancak bu para da merkez bankasındadır ve tanım olarak bu para merkez bankası brüt rezervidir.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri