Fonlara Yatırım ve Biriktirme Kurguları (1)
Yatırım fonları doğası gereği trade edilebilmeleri ( al-sat yaparak para kazanılmaları ) çok zor finansal enstrümanlardır. Bütün dünyada da kurulum amaçları bunun dışında ve uzun vadeli yatırım maksatlıdır. (hisse gibi anlık işlem gören byf-borsa yatırım fonları hariç )
''zor'' kelimesini özenle seçtim. Zor olması imkansız olduğunu göstermez , elbette mümkün.
Ancak diğer tüm finansal araçlara göre trade edilirken şöyle dezavantajları vardır.
Anlık fiyatları görülmez, dolayısıyla, yaptığınız her alım ya da satım işlemi henüz nasıl oluşacağını bilmediğiniz bir kapanış fiyatından gerçekleşir. Ayrıca yatırım fonlarının t+2 , t+3 vs. gibi takastan tekrar nakde dönüşmeleri zaman alan, çok kıvrak hareketlerin yapılamayacağı ürünlerdir.
Şöyle düşünün, bir hisse senedini trade ederken bile 15 dakika gecikmeli veri varsa elinizde trade ederken zorlanırsınız, yatırım fonlarında veriler saatlerce , gün sonuna kadar gecikmelidir. Hatta öğleden sonra yaptığınız işlem, ertesi günün kapanışından gerçekleşir. Yani henüz bilmediğiniz bir geleceğe dair işlem yaparsınız. O anlamda zorluğu tahayyül edilebilir.
Ancak 3-4 aylık daha dev vadelerde, ülkeye dair temel beklentilerle trade edildiğinde bu farklar daha küçük ve ihmal edilebilir düzeylere ulaşır.
Ben kişisel olarak yatırım fonlarını trade etmiyorum.
Trade edilebilir ürünlerde ( hisse senedi, kontrat vs. gibi ) alanlarda bunu yapıyorum. Zaten bir takım şeylerin kötü gideceğini düşünen ve bundan emin olan birinin yatırım fonu satmak yerine endeks shortlaması ya da hisse açığa satması, ya da iyi yönde beklentisi olan birinin hisse ya da endeks alması daha kolay hareket edebilmesine ve daha büyük karlara imkan sağlayacaktır.
Elbette kişisel tercihtir, ama ben yatırım fonlarını trade etmek yerine biriktirmenin ve çok uzun vadeli tutmanın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum bahsettiğim nedenlerden ötürü.
Peki yatırım fonlarında biriktirme nasıl yapılır, bununla ilgili bir modelleme yapılabilir mi ? Doğru biriktirme usulü ile fonlarda toplam getirilerin yüzde bazında maksimize edilmesi mümkün mü ?. Bunun detaylarına ikinci kısımda değineceğim.
Son düzenleme : hellistheothers; 14-10-2020 saat: 10:26.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri