Alıntı Originally Posted by Delta Heavy Yazıyı Oku
bir örnekle izah edeyim;

10000 tl maaşım var, 6000 Tl ev kredim var, dolar 7.00

Zam aldım yüzde 12 (şanslıyım)

11200 tl maaşım var 6000 tl ev kredim var dolar 7,96
(Kurdan dolayı tüm tüketim malzemelerine zam geldi, artık kalan 5200 tl ile daha zor idare eder hale geldim)

Şimdi benim borcum nasıl eridi? Borcumun erimesi için benim de * en az * dolar artışı kadar kazancımı artırmam gerekir.

Hesap kitapla kendimizi ferahlatacaksak Bitcoin bazında bakalım borca. Nisandan bu yana borcum yarıya inmiş olmalı bitcoin bazında.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Burada küçük bir hatalı nokta var, kur geçişkenliği farklı senaryolar olmakla birlikte yüzde 10 ile 25 arasında hesaplanıyor. Yüzde 25 olan kısmı da sert hareketlerin olduğu geçici dönemler, ortalamada %10 civarı alınıyor.

Yani kur 7 TL'den %10 artarak 7,80 TL olduysa, bunun ekonomiye yansıması %1 civarında. Yani yılbaşında kabaca 6 TL olan dolar şu anda 8 liraysa, enflasyonda %12 ise, bu enflasyonun 2-3 puanının döviz kur hareketinden geldiği söylenebilir. Yani dolar bugün itibariyle hala 6 TLolsaydı, enflasyon 0 olacaktı diye bir durum söz konusu değil. Çünkü tek başına enflasyon kura bağlı değil, kur sadece bir parçası.

Türkiye gibi enflasyonist, para birimi diğer ülke para birimine göre değer kaybeden bir ülkede, uzun vadeli TL kredi alan her hangi biri, borç yükünün zamanla azaldığını hissetmiştir. Bunu tartışmaya bile gerek yok.