BIST bugün +%0,72 yeşil kapadı.
Delice olan ise, dün -%5 satılan bankaların bugün +%3 kapamasıydı.
Geçmiş aylara bakıncada bankaların saçmasapan hareket ettiğini gördük.
İşin daha ilginç yanı, bankaların alınp haftayı + bitirdiğimizde, TCMB verilerine bakıyorsun o hafta yabancılar almamış.
Saçmasapan bir BISTin içindeyiz.
Üç beş kere yazdım, BISTin güvenilir olması ve kalabalıkların soyulmayıp, kaçmaması için, BIST yönetiminin kendi ceplerini değil BIST deki gücü olmayan kalabalıkları düşünmesi gerekir.
Batı borsaları ve ons altına bakıyorsun, saçma sapan işler olmuyor. Temel analiz eşiliğinde tekniğe uygun hareket ediyorlar. 10 dakkada soyulmuyorsun.
Arka planda Mutlaka ve mutlaka arkada düzenleyici kurumun işlemleri vardır. İnsanlar kendi kendine "adam gibi davranayım" demez. Otoritenin kırbacını şaklatması gerekir.
Batı borsalarında mutlaka piyasa yöneticileri aktif şekilde işlemleri düzenliyorlardır. nasıl bilemiyorum, ancak grafiklere ve işleyişe bakınca, kendi haline bırakılmamış olduğunu görüyorsun.
Geçmişten bazı örneklerde biliyorum. Hong kong örneği var. Spekülatörün biri, manipulatörlüğe başlıyor.
Gri alan olduğu için sen bunu yaptın deyip ceza kesemiyorsun. Borsa yöneticileri büyük bir fon kuruyor ve borsaya manipulatif hareketlerle zarar veren bu büyük oyuncunun tersine işlem yapmaya başlıyorlar. Haftanın sonunda bu spekülatör büyük zarar yazıyor ve yaptığına pişman oluyor.
Hong Kong borsa yöneticileri, Bu olayın bilgisini bilerek piyasaya sızdırmış olmalılar. Bu sayede ilerleyen zamanlarda speklerden başka biri bu tür bir işleme kalkışmıyor. Kolaylıkla DÜZEN SAĞLANIYOR, suçlu cezasını çekiyor ve borsa yönetiminin işlemler için kullandığı parasıda kaybolmuyor. Kasada duruyor çünki spekin parasından daha büyük para. Endeksi yönlendirecek güçte, hali ile borsaya girdimi karşısında kimse duramıyor. Düzenleyicinin elinde ise böyle bir güç düzeni sağlıyor. Suçlu cezalandırılıyor, kaybeden suçlu haricinde kimse olmuyor.
BIST e bakıyorsun, aradan 30 yıldan fazla zaman geçmiş, hala güçsüz kalabalıkları soyuyorlar, BIST yöneticileri ise utanmadan her yıl sonu milyonlarca TL prim alıyorlar. Ne iş yaptında prime hak kazandın.?
Bir kaç haftadır ons altındayım. İşlemler yine BIST altında gerçekleşiyor. Nerden anladım. İşlem hacmi dünya çapında değil ve ancak BIST açıkken işlem yapabiliyorsun.
Bu ne demek.
ons altında 24 saat işlem oluyor ancak TR dekiler sadece sabah 9:30 dan akşam 23:00 e kadar işlem yapabiliyoruz.
Gece sabaha kadar terse işlem olursa ayvayı yedin. Elin kolun bağlı.
Daha kötüsü önümüzde 29 Ekim var. bayram. BIST 1,5 gün kapalı. Ama dünya bizim kapalı olduğumuz o 1,5 gün açık olacak ve ons altında işlemler devam edecek.
Elin kolun bağlı seyredeceksin.
Haksız rekabet değilmi bu.?
Yüzde yüz, tartışmasız haksız rekabet.
Bu kadar açık bir haksız rekabete BIST neden izin verdi.?
Bilemem ancak varsayımda bulunabilirim.
Bu lavuklar yapılan işlem hacmi bazında yılsonu prim alıyorlar. İşlem hacminin artması, onların cebine girecek parayı artırıyor.
İşlem hacmini 2 türlü artırabilirsin.
BISTi güvenli bir yer yaparsın, tüm dünyadan oyuncu ve yatırımcılar gelir.
Yada aklına gelen her yöntemle iş yaptırırsın, BIST de olan kalabalıkların güvenliği umrunda olmaz. İşlem yapılsında ne olursa olsun.
Bizimki ikinci yöntem.
ons altında sadece BIST açıkken işlem yaptırman, sadece kendi cebini düşündüğünü gösterir. İşlem yapanın zarar görmesi umrunda olmaz. Açıkça haksız rekabet oluşturmuşsun, umrunda olmaz.
BISTin ons altındaki işlem saatleri, BIST yönetiminin ne kadar beş para etmez insanlardan oluştuğunu açıkça gösteriyor.
Zaten banka yönetim kuruluna milli güreşçi atayan insanlardan ne beklersin.? Damadını ülkenin varlıklarının başına koyan adamdan ne beklersin.
akp nin Her uygulaması, afrika ülkesi yönetimlerinden farksız.
Güzel yazı oldu elime sağlık.
Kafa hafiften bulutluama kontrolu kaybetmedim. Sanırım ermek üzereyim.
Yer İmleri