samurayların pirinç tarlalarındaki çay seremonilerinde, çay kaselerinin içine dalıp, suikast için vakit kollayan hain ninjalardık.
hamza sütbıyık; rasyonel akla atılan imza.
Tahta açıldıktan sonra bu kağıt nereye kadar gider acaba? Mevcut piyasa koşullarında cari yıllık cironun 2 katı kadar bir piyasa değerine ulaşmasını beklerim. Böyle olduğu taktirde cari F/K 20 civarında olur. İçinde bulunduğumuz piyasa temel rasyolara bakmıyor, tamamen sürü psikolojisi ile duygusala bağlayarak dürtülerle hareket ediyor bunun da altını çizeyim. Her ne kadar elimizde bir kerteriz noktası olmasa da İHEVA gibi tam uymasa da nispeten muadil şirketlere bakarak bir rota çizilebilir. Şu anda bu tür şirketler yıllık hasılatın en az 2 katından işlem gördüğüne göre ben ARZUM'un da buraya çıkmasını beklerim.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Cari yıllık hasılat 600M tl olduğuna göre bunun 2 katı 1.2 milyar tl yapar, bölü toplam hisse sayısı olan 32.2M lot eşittir 37 tl eder. İşte benim bakkal hesabımın sonucu böyle. Bu hesap; sisli bir havada gerçek kerteriz noktası olmadan peçetenin arkasına yapılmış, muhtemelen de gerçeklerle örtüşmeyecek türden bir hesaptan ibarettir unutmayın.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Mesela İHEVA'nın cari F/K sı şu anda 26 dır. Ayrıca yıllık cironun 2.2 katından işlem görmektedir.
Halka açık kısmın %5'inden fazla hissesine hiç kimse sahip değil. Yukarı hareket için bu durum gayet olumludur. Ayrıca tedavüldeki lotlar 15.3 milyon lot gibi ve çok az. Benim yukarıdaki bakkal hesabımla ulaştığım 37 tl lik hedef değeri baz alırsak tedavüldeki hisselerin değeri (15.3x37) : 9.33 = 60 milyon Euro eder. Bu meblağ hiç de büyük bir meblağ değildir. Bir tahtaya sahip olunacaksa eğer birkaç speğin veya büyük yatırımcının kolaylıkla bir araya getirebileceği bir meblağdır. Böyle bir imkan size sunulsa ve sizin de imkanınız olsa 60 milyon euro karşılığında Arzum'un tahtasının sahibi olmak istemez miydiniz?
Eğer olur da hisse 37 tl ye çıkarsa PD/DD oranı (37x32.2) : 140 =8.5 olur. Yani hisse defter değerinin 8.5 katından işlem görüyor olacak. Doğal olarak bu rasyo korkutucudur çünkü bir hissenin defter değerini aşması genellikle onun aşırı değerlendiğinin işaretidir ancak bu kural gelişmiş borsalarda geçerlidir genellikle. Bir örnek vermem gerekirse THYAO defter değerinin 0.4 katından, HALKB 0.33 katından, İSCTR 0.45 katından işlem görüyor yani bunların hepsi defter değerinin oldukça altından işlem görüyorlar. Öte yandan BİST'te defter değerinin 5, 10, 20 hatta 100 katından işlem gören pek çok şirket de var. BİST gibi sığ olup sofistike olmayan, bilgili ve eğitimli katılımcı oranı çok düşük olan, spekülatörlerin cirit attığı borsalarda oyuncular PD/DD ve F/K rasyolarıyla ilgilenmezler çünkü onlar sürü psikolojisiyle hareket ederler, bir hissenin çıkıyor olması ve diğerlerinin tahtaya atlıyor olması onların alıma geçmesi için genellikle yeterli bir sinyaldir. Bu açıdan bakıldığında da Arzum için hedef değeri olarak yukarıda yaptığım bakkal hesabımın verdiği 37 tl her ne kadar 8.5 DD, 20 F/K, 2xHasılat rasyolarına tekabül etse de bazılarına makul gözükecektir.
Yer İmleri