bankaları harekete geçiren olay

Bankacılık sektörünün 2020 yılı net kârı, güçlü kredi büyümesinin de desteği ile bir önceki yıla göre yüzde 22,3 artışla 59,97 milyar lira oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aylık verilerine göre, Aralık sonunda aktif büyüklüğü 6.1 trilyon liraya ulaşan sektörün kredileri de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 35 artışla 3.6 trilyon lira olarak gerçekleşti.
Bu artışta ise ekonomiyi pandemi etkisinden rahatlatmak adına düşük faizle verilen ihtiyaç ve konut başta olmak üzere verilen krediler etkili olmuştu.
Kredilerdeki bu artışa karşılık sektörün takipteki alacakları ise, BDDK'nın sorunlu kredilerin NPL'e atılması süresini uzatması kararının da etkisiyle neredeyse aynı kaldı. 2019 sonunda 151 milyar lira olan takipteki krediler 2020 sonunda 152,2 milyar lira oldu.