Originally Posted by
Lithuan
Kurumlar arası fon rekabeti umarım gitgide artarsa, bu valör sürelerinde de rekabet oluşacağını ve düşeceklerini umut ediyorum.
Sonuçta artık her şey elektronik ve 1-tık ile anında gerçekleşebiliyor.
T+0 valör olması fonun likit taşıması için ciddi baskı oluşturacağından, tüm fonların T+1 valörlü olması gerektiğini düşünüyorum (PPF hariç tabii).
Hatta T+1 valörlü aktif yönetilen HSYF veya döviz bazlı fon olsun, isterse rakiplerine yenilsin (ama benchmarkını makul oranda geçebilsin) , yatırımlarımı o fonda değerlendiririm. Özellikle döviz bazlı fonlarda T+3 olması bana çok fazla ve mantıksız geliyor.
Bir hsyf belki de portföyünün şimdikinden 4-5 kat fazlasını likit tutmak/karşılık ayırmak zorunda kalacaktır. Hiç bir hsyf ne benchmarkını ne bist100'ü geçebilecektir bu durumda. Getirileri ciddi oranlarda azalır. Hele döviz bazlı fonların elindeki eurobondları ikinci el hızla likidite etmesi daha da zor olacağı için çok kötü fiyatlardan, çok açık spreadlerden likidite olmak zorunda olacaklardır. Öst fonları için ise, özel sektör bonolarının ikinci el piyasası neredeyse ölü olduğu için yıkım olur. Ki geçmişte bir çok örneği bu valöre rağmen oldu.
Bence fon piyasasına yapılacak en büyük kötülük olur. Hızlı hareket etmek , hızla likide olmak isteyenler için ppf eski adıyla '' likit'' fon var. Trade etmek isteyenler için ise piyasada anlık işlem gören byf'ler var. Mutual fonlar , yapısı gereği böyle olmak zorunda, hatta yurtdışı muadillerinde çok çok daha uzun süreler var. Aylık talep toplayıp, sadece ay sonu fon çıkışı yapılabilen fonlar var ve bunlar en başarılıları oluyor genelde.
Betası/volatilitesi çok yüksek bizim gibi ülkelerde, günlük %10-15'e yakın çıkış talepleri dahi oluyor. Sürekli 10 kurşun kullanabilecek bir fonun 7-8 kurşunla yarışın içine bırakılması olur.
Hatta şu anda bile bir çok yurtdışı yatırım yapan fonun benchmarklarından dayak yemesinin nedeni %20'ye yakın likit tutmaları.
Son düzenleme : hellistheothers; 07-02-2021 saat: 11:11.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri