XU100 için daha önceleri çok şeyler yazdım hatta geçen hafta bayağı bir paylaşım yaptım. O nedenle çok dağıtmadan ne beklediğimi yazacağım sadece...

Biraz ders gibi olacak ama başka türlü anlatmamın imkanı yok...

Borsalarda 20 yıllık, 10 yıllık, 7 yıllık ve 5 yıllık gibi döngüler vardır...

Hatta daha da uzatırsak 50 ve 100 yıllık, hatta 200 yıllık döngülerden bile söz edebiliriz...

Bunlar böyle kesin rakamlar gibi görünse de aslında küsuratları da vardır. Endeks için 10.8 yıl diyenlerin var olduğu gibi...

Kanımca şu an içerisinde olduğumuz döngü 100 yıllık, 50 yıllık, 20 yıllık ve 10 yıllık döngülerin kesişim noktasında bulunuyor...

Türkiye için elimizde çok fazla veri yok. Bulabileceğiniz en eski veriler bende de var. O nedenle o verileri burada da paylaşayım ve neler olduğunu hep birlikte görelim...

Yıl 1989...

Endeks yeni bir yükseliş trendine başlamış. 10 ve 20 yıllık döngülere doğru koşuyor... Öncesinde düzeltilmiş verilerle 0.133 seviyesinden, 0.0345 seviyesine kadar muazzam bir düşüş yaşamış...!

Devamında 1991 şubatında 0.54 seviyesine ulaşıyor ve sonrasında yine düzeltme oluyor. Bu uzun bir yolculuğun 1. dalgası olarak işaretlenebilir.

Dolar bazlı grafiği de altına ekledim ki bugün ile kolayca karşılaştırabilelim...