Sanırım yine bir viop vade sonu silkelemesi vakası var.
Bankalar sabah alıcılı açıldı diğer sektörler özellikle holdingler satıcılı açıldı. Yabancı alıcı iken yerli büyükler satış istekliydi.
Dün tam tersiydi.
Bugün bankalar alıcılıyken diğer sektörlerin anlaşmışlar gibi satıcılı açılması akla şunu getiriyor. Hareketin arkasında yerli spekülatörler var.
Viop da vade sonundayız. Pozisyonların yeni vadeye aktarılması gerekiyor. Bizim için sorun değil ama büyük oyuncular için sorun olabiliyor. Çok büyük miktarlarda kontratı yeni vadeye aktarmaları gerekir. Bazen bugünki gibi BISTi silkeleyerek en uygun şartlarda yeni vadeye geçmeye çalışıyorlar. Geçen yıl Ağustos sonunda bunu yaptılar.
Bugünki olay viop vade sonu silkelemeleri ise, hafta sonuna kadar BIST i sallayacaklar demektir. Pozisyonlarını ayarladıklarında yukarı dönerler.
Geçen yıl Ağustos sonunda vade sonu silkelemesi yapmışlardı. Resmen manipulasyondu. Bu kez BIST rekor tepelerde yaptıkları için manipulasyona sokması zor olur.
Bu tür silkelemelerde toplu KY ölümleri oluyor. En büyük zararı KY çekiyor. KY yi temsil eden kimse olmadığı içinde her yıl ezilip duruyorlar. Spekülatörler ise TV ler, işveren dernekleri tarafından desteklenip duruyorlar.
Eğer vade sonu silkelemesini yapan spekülatörlerse kabul edilebilir bir durum. Ama bunu yapan piyasa yapıcı 3 banka ise ki ben BIST deki manipulasyonlarda onların parmağı olabilir diye düşünüyorum, direk kafalarının kesilmesi gerekir.
Bir miktar elimde hisse long vardı.
Cuma gününe kadar bir miktar daha takviye yapıp bu işten kazançlı çıkmaya çalışacağım.
Gördüğünüz üzere usdtry bugün normale döndü. BIST de yüksek satış var ama usdtry yerinde sayıyor. Son haftalardaki normali buydu. Dünki olay istisna imiş diyebilirim. Yurtdışından birileri, iç destekli olarak operasyon yapmış olmalı. daha mümkün olanı ise, yabacıların Brezilyayı referans alıp TR den korkması sonucu banka satıp doviz alması.
Dünki hareket yabancı kaynaklı iken, bugünki hareket yerli kaynaklı izlenimi edindim.
Hava çok güzel, biraz havanın keyfini çıkarayım, piyasa ekranını kapatayım. Arada cepten kontrol ederim.
Yer İmleri