-
İyi açtık, sonrasında abd 10 yıllık tahvil faizleri yükselmeye başlayınca, korkan(belki korkuyu kullanan) yabancılar xbank ta satmaya başladılar. Diğer endeksler de bir müddet direndi sonra onlarda bıraktı.
Bırakmalarına diğer sebep dovizin sabahtan itibaren yüksek seyretmesi olmalı.
Bu durumda abd 10 yıllık tahvil faizlerini analiz etmek gerekiyor. Geçtiğimiz hafta bir müddet kafa yordum ancak baktımki bu enstrümanı global balinalar kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyorlar.
Sonuçta global balinalar tahvil faizi ile korkutarak dünyayı bir miktar söğüşleyecekler, "yeterli" dediklerinde hisse borsaları yükselişe geçecek.
Nasıl bizim hisse viopda şubat vade sonuna yaklaşırken BISTin balinaları endeksi düşürüp yerliyi söğüşlediler, aynısını abd tahvilleri ile global çapta yapıyorlar.
Borsalar hep en güçlüye çalışır. Bu duruma engel olmak için devlet denetleyici ve düzenleyici kurumlar koyarlar. Bu kurumlar işlerini yaparsa borsalarda güçlüler herkesi soyamazlar. Borsa güvenli yer haline gelir ve katılımcı sayısı sürekli artar.
Denetleyici ve düzenleyici kurumlar işlerini yapmazlarsa(bizdeki gibi), soyulan kaçar, soyulanı görenler girmez, uzun vadede üç beş soyguncu ve kumarbaz dan başka pek kimse kalmaz(Mecburi fonları kenara koyarsak). 2019 a kadar böyleydi. Ders almadığımız için bir kaç yıl sonra yine o hale gelecek. Aslında ders alınamaz bizim devlette. Öyle bir niyetleri yok. Ülkenin sistemi bozuk(sistemi bozuk demem doğru olmadı ama şimdilik idare edelim), medya ve sivil örgütlerde talancının yanında. O sebeple düzelme ihtimali, ders alma ihtimali sıfıra yakın.
Sonuca gelirsem, bir yerde global balinalar yeterli deyip abd hisse senetlerinde alışa geçecekler. O zaman kimse abd 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişini takmayacak.
Nerede yeterli diyeceklerini bilemediğimden, tahvil faizi tiyatrosunun nerede biteceğini bilemiyorum. net bildiğim şu ki temel veriler yükselişi destekliyor. BIST de uygun gördüğüm yerde hisse vadelilere takviye yapacağım. Durumdan faydalanmaya çalışayım.
---
Avrupa piyasası açılınca ons altında satış devam etti. Sabah yazdığım gibi elimdeki sembolik miktardaki ons vadeli longları kapadım. Shorta geçmedim çünki düşüşde mantık yok, global balinaların tiyatrosu, nereden döneceklerini bilemem. O sebeple 1670 desteğine gelince long almaya niyetim var. Aşağı devam edebilir korkusu ile çok az miktarda alacağım.
bol şans.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri