Bu çağrının kilit noktasını oluşturan Danıştay'ın bir gerekçesini doğru tespit olup olmadığını SPK nın netleştirmesi gerek.

"Halka açık bir şirkette %80 clvarın hisse ve oy gücü yatırımcılarda olduğu için ve genel yatırımcıların diledikleri zaman yönetimi değiştirme gücünde sahip olduklarından. Halka açık bir şirkette %10 veya %20 gibl azınlık hlsselerini ellerinde bulunduran akrabaları eş dostları yönetimde olduğu için, yönetime ve şirkete hakim ortak olarak sayılıp sayılmayacaklarını mahkemelerde netleştirmesi gerekir.

Mantık kapsamında bakıldığında; hisselerin %80 ını yatırımcılarda olduğu vevyatırımcıkar diledikleri zaman yönetimi değiştirebilecekleri için yönetim gücü ve hakim ortaklık ZT ve yandaşlarında olmadığıdır. Yönetim gücü diğer yatırımcılarda idi ve hakim ortak diğer yatırımcı idi.

Ama ZT şirket birleştirme ile çoğunluk hisseleri elde ederek (diğer yatırımcıların yönetimi belirleme gücünü de sıfırlayarak) tek hakim ortak olmuştur ve yönetimi belirlemede tek güç haline gelmiştlr.

Bu gerekçinin teknik olarak netleşmesi gerek. Danıştay'ın şirket birleşmesi için öne sürdüğü diğer özsermaye yükseltilmesi, finansal yapının güçlendirilmesi veya işlemin bütğn ortaklık lehine oluşu gibi diğer bütün gerekçeler gerçeklikten çok uzak ve kolaylıkla çürütülecek durumlardır.

Bu gerekçeleri çürütmek için birleşme öncesi ve sonrası bilançolara bakılması yeterli, birleşme öncesi ve sonrası özsermaye ve finansal yapının durumu net olarak herseyi anlatır.

Bu birleşme ile
-halka açık şirketin bilançolarda özsermaye büyük oranda erimiş, üçte birine düşmüş,
-finasaş borcu olmayan halka açık şirketim finansal borç batağına düşmüş

Ayrıca birleşen şirketin
-bazı hotellerin üs kullanımı Hakkı'nı kaybedilme olasılığı,
-bir çok kişi ve kurumdan alacaklarını teminatlandırnamış olması,
-aile bireylerinin şirket kasasından şirket aleyhine olacak koşullarda nakit çekmiş olmaları,
-şirket birleşiminden hemen sonra birleşen şirketin bazı gayrimenkullerinin birleşme değerinin çok altında bir fiyatla satılması,

gibi ortaklık aleyhine bir çok unsur raporlanıp mahkemeye sunulmalı.

Bu gercekler bu kadar somut iken Danıştay'ın gerekçeleri çok düşündürücü...