Originally Posted by
hellistheothers
''Herkes borsa konuşuyorsa , borsadan çıkma zamanıdır '' geyiği , 40 yıldır her önüne gelen herkesten istisnasız duyduğum hiç bir finansal bilgiye dayanmayan, arz/talep temeli olmayan en klişe ve boş laf üzgünüm. Yeni bir şey de değil üstelik.
Bir öğüt vermek isteyenin; ilk öğüdü hep budur.
En fazla 6 ay borsada işlem yapan, ''gardaş paçal yapicen, spek sallarsa dayanicen, satmadan beklicen, herkes konuşuyorsa borsadan kaçıcan'' der.
Finansal okuryazarlık arttıkça bunun değişeceğini umuyorum. Ama bu topraklar astronomiden daha çok astrolojiye inananların toprakları. Bilim değersiz.
Yeryüzündeki en önemli sırlardan, bilgilerden biri değil üstelik bu.
Peki bu doğru olabilir mi ? Borsadaki her durum gibi %50 doğrudur, %50 değil. Ancak insanlar bu sözü kanıtlayan durumları algıda seçerler. Onu hatırlarlar.
Gel gör ki, bir finansal enstrümana ilgi arttığında düşmesi değil, en temel mantıkla artması beklenir talep artınca. İlgi 4 ay önce de vardı, çıkıyordu, şimdi de var düşüyor.
Bu bilgi bir yatırımcının işine yaramaz. Finansal piyasada nakde dönüştürülemeyen bilgi çöptür.
Ben kendi adıma, yatırım fonlarından kaçmak/girmek üstüne kurmuyorum zaten yatırım perspektifimi. Bu topicte de kimsenin fonalr uçacak/kaçacak dediğini hatırlamıyorum. Portföyümü çeşitli finansal enstrümanlara bölüyorum.
Bu endeks 40 yıldır 50 dolar ve 500 dolar arasında gider gelir. Ne bir eksik ne bir fazla. Bu arada da benim fonlarım endeksten bir tık fazla performans gösterse yeter de artar olacaktır.
Benim yatırımım araba sürmek gibi uzun bir yolda, kar yağar, güneş açar, yağmur serpiştirir, kontağı kapatıp arabadan çıkmam.
Bir fon yatırımcısı için düşüşlere kızmak, bir doğa yürüyüşçüsünün kar yağmasına kızması gibidir. Doğada kar yağması ne kadar doğalsa, piyasalarda da düşüşler normaldir. Hep oldu, oluyor ve olacak.
Yatırım, gözleri kısarak, geleceği öngörmeye çalışarak yapılmaz. Gelecek bilinmez. Olası her ihtimal için optimum derecede iyi olacak portföy kurgusu ile yapılır ancak.
Fon yatırımcısı olarak bence yapılması gereken en önemli şey, doğru fonlarla doğru oranlı bir portföy kurmaktan ibarettir.
Traderlık ise bambaşka bir şey.
Yer İmleri