investing ters indikatör olarak kullanılabilir, sentiment yani ky nın hissiyatını ölçmek için. Bakıyorum coşku var satıyorum, bakıyorum korku var alıyorum. Övgüler dizdiklerinde uzak duruyorum, sövdüklerinde ilgimi çekiyor.
Benim açımdan patron malı 10 gün yerine 100 günde satsa kağıdı öldürmeden kimseyi kandırmadan, paravan yöntemler kullanmadan yapsa daha çok güven verir.
Türk ilaç da güzel bir örnek, kap ile 10 tl den 70 tl ye fiyatı sürüp bir çaktılar ki 28 tl lerde millet perişan, borsamızın daha çok yatırımcıya ihtiyacı var ve bunun yolu milleti yolmak, nefret ettirmek, borsadan tövbe ettirmek değil.
Normal şartlarda borsalar hep yükselme eğilimde yani beklerseniz aldığınız seviyeye gelir ama türkiyede bir de kur riski ve enflasyon riski taşıyorsunuz, bekleyebileceğiniz süre sınırlı, bu nedenle doğru noktadan almak gerekiyor malı.
KY hatalarından biri de hisse ile duygusal bağ kurmak, katolik nikahı kıyanlar var, sizi tenzih ederim takım tutar gibi hisse savunanlar var. Alın ve satmanız gerektiğinde kurtulun gitsin. hisse marsa mı gidiyor, uçuyor kaçıyor mu boş verin.
Bir diğer hatamız, geleceği bilmeye tahmine çalışmak ve chartı tahminimize zorlamaktır. Gayb bizlere saklıdır, kimse geleceği bilemez. Kazanıyorsanız bilin ki şans eseri olmuştur. Önemli olan sürdürülebilir kazançtır ki bunun da yolu kurumsal yatırımcıları ve profesyonellerin izlerini takip etmektir.
Para kazanabilmek profesyoneller gibi düşünebilmekten geçiyor; düşmüyorsa bir hisse güçlü olmasından değil karşıda alıcı olmamasından olabilir; bazen o kadar aceleleri olur ki hızlı bir şekilde malı çıkarlar. Bir profesyonel ancak değer gördüğü aralığa geldiğinde mal alır; haber, basın, forum vs. yöntemleri koyunları (ky) sürmek için kullanır. Bir katil gibi ardında iz bırakır bazısı o kadar profesyoneldir ki iz de bırakmaz.
Her yerde yatırımlar yapan bir şirketin hissesi düşebilir, hiç bir yatırımı olmayan bir hisse 10'a 100'e katlanabilir (yan tahtalarda çok var) yani her zaman temel analiz istenileni vermez.
Maksadım para hırsı gözlerini bürümüş, kısa yoldan köşeyi dönmek isteyen bu özellikleri ile de profesyoneller için ideal av olan ky kardeşlerimi uyarmak.
Yer İmleri