-
1 USD = 11,70 TL
Daha 2 hafta önce acaba USD 10 lirayý aþar mý diye merak içerisindeyken , bugün USD 10 liraya düþse çok þükür diyecek noktaya geldik.
Hakikaten bunlar normal fiyatlamalar deðil. Bir saldýrý mý var , yoksa hakikaten MB rezervi olayý çok sýkýntýlý bir halde mi bunu anlamak mümkün deðil.
MB ve hükümet yetkilileri , kuru kasýtlý yukarý çekiyorlar suçlamasýna yok öyle bir þey diye cevap verdiler ama dün CB yüksek kur bize üretim , ihracat , istihdam getirecek dedi. Yani bir anlamda kuru kasýtlý yükseltiyoruz dedi. Yüksek kur sayesinde hem cari oraný düþürmeye çalýþýyoruz , hem de düþük faiz yüksek kur politikasý ile , üretim , ihracat istihdam saðlamaya çalýþýyoruz.
Bu da ülkelerin yaptýðý tercihlerden . Kimi yüksek faiz , düþük kuru seçer ve ithalat ile büyüme saðlamaya çalýþýr , kimi de düþük faiz yüksek kur ile ihracat ile büyümeyi isteyebilir.
Bizimkler 2. seçeneði seçmiþler anlaþýlan. Biraz da mecburiyetten çünkü ülkede döviz sýkýntýsý var belli ki.
Yüksek kur ile ithalatý azaltýp , ihracatý arttýrmayý planlýyorlar. Böylece cari açýk düþecek ve hatta fazla vermeye baþlayacaðýz. O zaman MB rezervleri artacak , yabancý sermaye giriþi artacak , üretim artacak , yatýrýmlar artacak , istihdam artacak , ihracat artacak böylece 2023 seçimlerine ekonomik sorun konuþulmadan gireriz hesaplarý yapýyorlar belli ki.
Ama bu iþi bu kadar kýsa sürede yapmak , birilerini çok sýkýntýya sokacak. Fiyatlar artacak , enflasyon olacak , kur artacak vesaire.
Ýnþaallah kýsa sürede yabancý sermaye akýþý baþlar , cari fazla verilir de dövizin ateþi söner. Sanýrým 1-2 aya kadar normalleþme baþlayacak.
Bu arada türkiye yabancýya sudan ucuz hale geldi. Bu da borsaya yansýyor. Kur 2 aydýr hergün yükseliyor , borsa da 2 aydýr yükseliyor.
Kurun yükselmesi , hisseleri ucuz hale getiriyor.
Perea da bundan müdahale ediyor. Bence USD yükseldikçe Perea alýma devam edecek. Sonuçta þirketin %17'si onun ve bu bir fon , buradan kazanç elde etmeye çalýþacak. Bu kadar hisseyi satmak için fiyatýn çok yukarýlara çekilmesi lazým.
Gönderi Kurallarý
- Yeni konu açamazsýnýz
- Konulara cevap yazamazsýnýz
- Yazýlara ek gönderemezsiniz
- Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer Ýmleri