Kısaca özetlemek gerekirse;
- Ralli sırasında geride kalanları ve önde gidenleri..
- Aynı zamanda yorulmuşları ve harekete geçmek üzere olanları görebiliyoruz...
- Bölgeler arası geçişler ve bölge sınırlarına yakınlıklar, gücü ve durumu gösteriyor...
Daha önce benzer bir şey hiç olmadığı için bu yeni grafik modeli ilk başta tuhaf gelse de biraz anlamaya çalışınca ne kadar güzel çalıştığını gösteriyor...
Örneğin:
- USDTRY çok zayıflamıştı, buralardan bir yerden artık çökeceği kesin gibiydi. Nasıl olacak diye dün gece düşünürken müdahale gelince; o zaman olayların planlı olduğunu bize sadece anlamaya çalışmak kaldığını bir kez daha görmüş oldum...
- PKART ralliye katılmamış ve geride kalanlar bölgesindeydi. Dün ve bugün kafayı kaldırdı ama hâlâ endekse göre zayıf. Ne zaman öne geçer? zaman gösterecek...![]()
"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.
Üstad Relative performans diye kocaman yazmışsın zaten.
Ama diğer grafik efsane.
Diğer grafikte relative performans benzeri diye düşünüyorum.
Fakat 2 ekseni de kafamda oturtamıyorum. Bir şekilde bir koordinatlama yapılmış.
Emeklerinize sağlık.
Bize bol bol grafik yorumlayın Sayın T/A.
Tekrar tebrik ederim.
Teşekkür ederim...
Bu aralar istatistik ve korelasyonlar üzerine çalışıyorum...
Zor olan kısım ise, elde ettiğim sonuçları sizlere aktarabilmekte. Bazı sonuçlar tablo olarak elde ediliyor. Bunları sizlere aktarmakta zorlanıyorum. Resim olarak paylaşsam verimli olmuyor, siteye yükleyip paylaşsam çok uğraştırıyor ve zaman alıyor...
Bir yol bulmaya çalışıyorum. Buldukça paylaşımlarım artacaktır...
4 bölümden oluşan grafik Türkiye 'de bildiğim kadarı ile ilk. O nedenle kavranması zaman alabilir. Ben de ilk başta kavrayamadım. Çok efsanevi bir durumu yok. Önemi:
- Referans aldığınız hisse 'ye (endeks, emtia) göre, zaman içerisindeki takip ettiğiniz hisselerin gücünü ve durumunu gösteriyor...
Bu sayede hareketleri gözlemleme şansımız oluyor. Zayıflayanları bırakıp, güçlenenlere geçiş yapılabilir...
Ben de daha yeni geliştirdim ve bir kaç gündür inceliyorum güzel sonuçlar veriyor...
Sizler de inceleyerek daha güzel sonuçlar elde edebilirsiniz...
Bugünkü bendeki son verilerle grafiğe baktığımız zaman;
- Bankaların (benim işim olmaz ama sistemi incelemek adına mecburen ekledim) daha yeni yeni harekete geçtiğini görebiliyoruz...
Unutulmaması gereken burada referans XU100. Endeks düşse bile endekse göre durumunu gösteriyor. Ayrıca hisse bazlı da teknik analiz yapmak lazım. Hisseyi buradan yakalıyoruz ama incelemeyi ve AL/SAT seviyelerini teknik analiz ile hisse üzerinden yapıyoruz...
- Ayrıca PKART daha yolun başında. 3 gündür bir düzelme var. Bir üst bölmeye geçmeyi başarırsa endekse göre getirisi artacaktır...
İşin hesaplama kısmı sadece göreceli güce göre değil. Biraz karışık ama daha güzelini yaparak daha hızlı ve kaliteli sonuçlar verebilir hâle getirmeye çalışacağım...
Sonuç olarak diyebiliriz ki; eğer bankalar devam edecekse ralli düşüş sonlandıktan sonra kaldığı yerden bu defa geride kalanlarla yoluna devam edecektir...
Benim ilk beklediğim seviye 3.000. Oralara ulaştıktan sonra sonrasına bakarız...
![]()
XU100 değil de, paramızın değerini korumak amaçlı veya yabancıların gözünden USDTRY bazlı bakmak için de aşağıdaki grafik işimize yarayacaktır...
Ne görüyoruz...?
- Dolar bazlı ralli daha yeni başlıyor...!
Not: Grafik üzerindeki çizgiler son 20 işlem gününü göstermektedir. Azı da, fazlası da mümkündür. Zamanla bir değere sabitleriz...
![]()
sayın T/A teşekkürler calısmanız ve paylasımınız için, kesinlikle incelmeye deger, bir kaç sorum vardı ?
1- Çalısmadaki temel alınan nedir ? Fiyatın % degişimi mi ? RSI gibi teknik bir parametre mi ?
2- bölgeler arasındaki geçişin teknik acıklaması nedir ? örnegin RSI nin belli bir banttan diger banda geçmesi gibi bir sey mi ?
2- Geçmişe yönelik back test ler nasıl sonuc veriyor. genel bakmak yanıltabilir belki örnegin sektörel hareketlenmeler incelenebilir. geçmişin belirli tarihleri arasındaki grafigi paylasırsanız detaylı inceleyebiliriz.
Çok degerli bir çalışma bence de, elinize sağlık.
Teşekkür ederim...
Sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalışayım:
1-) Şu an için temel alınan şey Hareketli Ortalamalar. Burada ilk amacım grafiği çalışabilir hâle getirmek olduğu için arka planda çalışan algoritma ile çok fazla ilgilenmedim. Her şey hazır olduğunda arka planda çalışan mantığı da geliştirmeye çalışırız...
2.) Dediğiniz gibi burada bölgeler arası geçiş çok önemlidir... Saat yönünde hareket ediliyor. Eğer hareket bir bölgeden diğerine geçiyorsa hem güç ve hem de momentum değişimi oluyor demektir...
Burada ilk hareket Lagging (sol alttan) bölgesinden Improving (sol üst) 'e geçiş ile başlıyor... Elliot 1. dalga benzeri gibi düşünebiliriz...
Asıl hissenin hızlanması Improving 'dan Leading (sağ üst) 'e geçmesi ile oluyor. Bu bölümde artık neyi temel aldıysak (XU100, USDTRY, XAUUSD,...) gibi yenmiş ve hızlanmaya devam ediyor anlamı var. Bu yenme işlemi fiyat bazlı değil de gösterge bazlı olduğu için fiyatı da ayrıca kontrol etmek için diğer grafikleri geliştiriyorum...
Hisseden çıkılması gereken zaman ise; Leading 'den Weakening (sağ alt) bölgesine geçişte oluyor. Burada hisse güç ve momentum kaybına uğramış demektir. Fakat illâ da hisse düşecek demek değildir. Neyi baz aldıysak ona göre göreceli olarak düşüyor demektir. Fakat bir süre sonra baz alınan da düzeltmeye girdiğinde bizim hisse zayıf bölgede ise daha fazla düşecektir...
3.) Backtest yapılabilir ama ne aradığımızı bilmemiz lâzım. Alım ve satıma kara verecek mekanizmalar geliştirmek lâzım. Yine de bölgeler arası geçişleri AL/SAT/TUT/BEKLE gibi düşünüp bir algoritma üzerinden backtest yapılabilir. Yazılımı bitirdikten sonra test işlemini de şartlar elverirse yapar paylaşırım...
İstediğiniz özel bir paylaşım varsa seve paylaşırım. Hangi hisseler veya sektörler olsun ve hangi zaman diliminde olsun..? Gerçi şu an için kodlama son kapanış verisine göre gerçekleşiyor. Uygulamayı geliştirdikçe zaman dilimini de hareket ettirebilirim. Şu an için sadece geçmiş gün sayısını arttırabilirim...
Örnek olsun diye PKART 'ı inceleyelim. Daha sonra sizin talebinize göre çalışma da yaparım...
Son 100 barda PKART 'ın XU100 ve USDTRY için hareketini gösteriyor...
Buradan hareketle işe yarayıp yaramadığına karar verilebilir... Bence fena değil...
NOT: Bu çalışma ile amaçladığım şey; hangi hisselere odaklanmam gerektiğidir. AL/SAT işlemini de ayrıca buradan seçilen hisselere teknik analiz uygulayarak yapmak lâzım. Bu çalışma tek başına AL/SAT için şimdilik kullanılamaz...
Bizi asıl zorlayan neydi: Doğru hisseye, doğru zamanda girmek...! İşte bunu başarmaya çalışıyorum...
![]()
Ellerinize/emeğinize sağlık Sn. T/A cidden çok güzel bir çalışma olmuş, açıklamalarda bizler için anlaması/anlamlandırması daha kolay bir hale gelmiş, teşekkürler![]()
hissE alMAdan ÖNCE; Aylık, HafTalıK, sonra günlüK grafiğe bakın...
operasyon yemiş yada fiyatı katlamış hissede MaCeRa ararsanız, Paranızdan OlurSUNUz....
Yer İmleri