Originally Posted by
byroltr
Hocam IJA zaten IPB benzeri bir fon.Son ay 3 kardeşimin 1 arkadaşımın mevduattaki paralarını düşük riskli TJI/RPD/GPG benzeri fonlara yatırdım.Dediğiniz gibi düşük risk profilindeki bir fonun bir günde %10 düşmemesi gerekirdi.Öyle olsa agresif fonlar yatırırdım.Dün gece başkalarının parası yüzünden uykum kaçtı, içim sızladı.Kendi paramın derdinden çok başkasının parasına yanıyorum.Ben aldığım riskleri biliyordum ona yanmıyorum, en fazla zamanında çıkmadığım için dertleniyorum.Ama 2-3 risk seiyesinde bu iniş-çıkışalr doğru değil.Bir tek GPG/SUB bu konuda başarılı oldular.Fonlardaki RİSK KONTOLU kavramı sıfırmış anlaşılan.Herkes getirinin büyüsüne kapılmış, benim kapılmam çok garip değil de fon yöneticilerinin bu girdapta sıkışması acaip.Hele RPD'nin 18 lerde long açması anormal bir karar.
Neyse şimdi dertleniyor herkes ama birkaç mesaj önce olduğum şey çok doğru, ben de onu anlatıyorum günlerdir(elbette gülüyorlar) kazanıyor gözüken paralar aslında sanaldı.TL bazında kazandığımız para sadece nominatif bir değerdi.O zaman ülkenin ekonomisi ile kıyaslarsak bir şey ifade etmeyecekti.Hatta iflaslarla/temerrütlerle falan çok daha büyük zararlar olasıydı.
Sıkı bir muhalif olarak belirtmem gerekir ki reis büyük bir kumar oynadı gibi gözükse de bence anormal güzel kurgulanmış bir icraat yaptı.Kendisiyle ilgisi olmayan orta sınıfı çarpmış olsa da doları zirvelerde gezdirip millete kitledi ve devleti kurtardı.Ben bun karşı öne sürülen argümanların geçerli olacağına inanmıyorum.Dolar riski bence bitmiştir.İnşallah da yanılmam.İşin sırrı bunu faizi indirerek yapmış olması hiç katılmasam da kendisinin siyasi bir deha olduğunu gösterdi.Birkaç sene sonra bu sınavın sonucunu görecğiz.
Şimdi şu zarar ettim psikozundan çıkıp yeni yatırım temasını oluşturmak zamanı.Bu konuda fikirler önemli.Ben orta vadede Borsanın iyi olacağını döviz bazlı fonların azaltılması gerektiğini düşünüyorum.Henüz bir aksiyon da almadım.Ortalık biraz sakinleşsin, kaybettik zaten epeyce.
Yer İmleri