Sayfa 713/853 İlkİlk ... 213613663703711712713714715723763813 ... SonSon
Arama sonucu : 6821 madde; 5,697 - 5,704 arası.

Konu: Bana kalırsa.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Maalesef anormal bir gün daha geçirdik.

Bu hafta kenarda durmak gerektiğini yazmıştım. Ancak böyle bir anormallik beklemiyordum. İyice rezil ettiler ortalığı.

Sebebini henüz bilmiyorum, TCMB mi Rusya Ukrayna olayımı başka bir şeymi.?

Kenardaydım ancak kötü tarafı böyle borsada kazanma şansın kalmıyor. Shortçular biçiliyor longcular biçiliyor, elinde senet olanlar haybeye beklediklerini düşünüyorlar.

Kötü. Çok kötü. akp her kurumun içine etti.
    Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Okuduğum yazılar ve dinlediğim TV maymunlarından çıkardığım sonuç aynı.

Ekonomik-teknik sebebi olmayan bir çakılma daha yaşadık. Bu çakılmaya kızamıyorum çünki siyasi sebep var. TCMB, Rusya-Ukrayna beklentisi var. 4 günlük tabana ise kızıyorum çünki sebepsizdi, resmen soygundu veya düzgün bir yerde olmaması gereken bir şeydi.

BIST yöneticilerinin ise, "çok yağınca sel oldu insanlar öldü, doğa olayı ben ne yapayım" diyen Hopa gibi sel yaşamış karadeniz belediye başkanlarından farkı yok.

Mal gibi seyrediyorlar. Lang dingil dere yatağına bina izni vermeyeceksin, yatağı genişleteceksin ve toprağın akmasını önlemek için yatağa taş tehlikeli kenarlara ağaç koyacaksın, gerekiyorsa baraj veya sel öncesi açmak için tahliye tünelleri yapacaksın. Öküz.

Kızdım pardon, neticede o öküzleri biz seçip oraya koyuyoruz desemde doğru değil. Yönlendirilmiş sürü hareketi yapıyoruz. Suçlu yönlendirenler.

Hata yapmak doğamızda var. Koyun taze ot yiyeceğim diye çiti kırıp çıkmışsa kızabilirmisin. Koyun o doğasında var. Koyun çıkacak, Kurt yiyecek doğanın işleyişi böyle. Bu işleyişi düzene sokması için çobanlara para veriyoruz çiti sağlam yapsın Kurtu uzaklaştırsın sürüyü sağlıklı çoğaltsın diye. Çobanlar... devamını yazmasam iyi olur. Kötü Çobanların kötülükte başarılı olmasında en büyük pay satın alınmış toplum liderlerinin yanında medyada. TVler, Gazeteler, internet siteleri, onlar yönlendiriyorlar.

Her neyse, düne dönelim.

Aralık başından beri yabancılar her hafta satıp çıkıyor. USDTRY düşünce "böyle borsada durulmaz kaçıp kurtulalım" diyenler çok. Ekonomik sebepsiz tabanlarla temiz büyüklerden çıkanlar çoğalacaktır. Kalabalıklar zaten hafifledi 1.300.000 kişinin borsadaki parası 10 bin TL altına düşmüş. Onları yok sayabilirsiniz. Bir umut duruyorlar ama ufukta umut görünmüyor. Yılda bir iki olan anormal siyasi olaylar ayda bir iki olmaya başladı.

Yabancıların düzenli satışı üzerine TCMB ve Rusya-Ukrayna gerginliği binince, gergin bekleyiş bir yerde kırıldı. Üzerine stoplar, algoritmalar filan deniyor.

Bu algoritmalara önlem alınmalı, alışı veya satışı derinleştiriyorlar ve güvensiz bir ortam oluşuyor. Borsaya zararlılar. Yönün derinleşmesinde büyük etkisi olan ilk 3 algoritmanın sahibini sabah BIST açılışına alacaksın. Çan yerine bunların kafasına tokmakla dalacaksın. Çözüm basit yeterki çözümü ara ve sorun olduğunu anla.

Bu hafta tamamen kenardayım. Vur kaçada uygun değil.
    @NeAcaipDunya

dünkü düşüşten sonra long beklentileri şort olarak degişti

genel beklentiler genelde çıkmıyor

biraz hektaşla vur kaç a devam

rus mermisi yemezsek sıkıntı yok gibi

geçen düşüşte tweterda anket yapıyorlardı en önce hangi kagıt yükselir

1 numarada hektaş vardı ertesi gün tavan yaptı

dedim olabilir

10 kagıt olan takip listemden hektaş aldım en az o yükseldi

kahkah

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
     Alıntı Originally Posted by narin Yazıyı Oku
    geçen düşüşte tweterda anket yapıyorlardı en önce hangi kagıt yükselir

1 numarada hektaş vardı ertesi gün tavan yaptı

dedim olabilir

10 kagıt olan takip listemden hektaş aldım en az o yükseldi

kahkah
    Şansın bol olsun.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Bu hafta kenardayım, acaip huzurluyum yaw.

Bir kaç hafta dahamı devam ettirsem diye düşünüyorum. çektiğim strese değermi. Parayı 2 kez kısa sürede üçe dörde katladım ama tekrar geri aldılar.

Üstelik BIST küçük bir tahta gibi yeşil veya kırmızıya hızla döndürülür hale geldi. benim gibi şansı değil temel analize dayalı mantığı ile oynayanların işi zorlaşmıştır. Sorun tek bende değildir herhalde. 1.300.000 kişinin parası 10 bin TL nin altına düşmüş.
    Birde milyonlar koyupta yüzbinlere düşürenler vardır, onlar istatistiğe dahil değil.

Biraz kenarda durup huzurun tadını çıkarayım, nasıl olsa viopdaki teminata az da olsa faiz işliyor.
    Aracı kurum kızacaktır daha az kazanacağı için. Adiler bana ne faydanız olduda kızıyorsunuz.

Kenara çekilince piyasayıda az takip eder oldum. tarih fizik filan okumaya başladım.
    Bir kitaba başlamıştım ama devam edememiştim. Roman değil araştırma yazısı.
    İsmi: "Tanrıların gazabı, kaybolan hegemonya."
    Yazarı: F. William Engdahl.
    Konusu abd-CIA nın Avrasya oyunlarını belli ölçülerde anlatıyor. Çeviri kötü. O sebeple ilk sayfaları okuyunca rahatsız oldum, devam etmem zorlaştı.

Kitabı bitireyim.

BIST de TCMB kararı var. Faiz artırma hariç her şey gelebilir.
    Rusya Suriye gerginliği var.

Bunlar önemli değil hallederdim de, BIST i hızla yukarı aşağı sebepsiz götürenler var, onlarla baş edemiyorum. abd savaşa giriyor BISt düşüyor, Rusya giriyor BISt düşürülüyor, abd de biri konuşuyor BISt abd den çok daha fazla tepki veriyor. BIST i yönlendiren soyuyorda soyuyor. siyonist kanallarda destek oluyor. Aracı kurumlar da seyrediyor yada pay alıyor.

Papaz olayı ve abd kapışması, Suriyede savaşa girmemiz, tayyip in iyice kontrolunu kaybetmesi çevresindeki yarım akıllıları gönderip tam yalakalarla kalması filan.

viop dan baya ğı soğudum. Şimdi benim gibi çok kişi kenara çekilirse bunlar BISTi alıp yukarı götürürler.

Her neyse ne olursa olsun. Biraz kenarda duracağım. Buda demektir ki piyasa hakkında az yazacağım.
    @NeAcaipDunya

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    AKİNONYA ŞATOSU
    Gönderi
    12,152
    Blog Entries
    1

.
    .
    paylaşayım.

Psikolojik YAS süreci
    1.İnkâr 2.Kızgınlık/öfke 3.Pazarlık 4.Depresyon 5.Kabullenme

Alıntı Originally Posted by alicemal Yazıyı Oku
    James Webb teleskopu haberini sık sık görüyorum. Haberle beraber verdikleri bilgi ise Büyük patlama(big bang) teorisine göre, "bu teleskop ile, 13 milyar yıl önce gerçekleşmiş olan ilk patlama anını görebileceğiz" deniyor.

Bunu anlamıyorum.

Büyük patlamaya(Big bang) inanmıyorum ama bu başka konu, evrenin bu veya başka sebeple merkezden genişliyor. İkinci teori ki ilk ortaya atan bildiğim kadarı ile benim. Tubitak a gönderdim, üç beş yıl sonra benim gönderdiğim fikir, başkasının fikriymiş gibi dünyada konuşulmaya başlandı. "Belkide bir devasa karadelikten evren oluşuyordur.".
    Belki benim fikir yayıldı belkide daha önce başlakarı yaydı bunu bilemiyorum ama evrenin genişlediği açık. Ölçülebiliyor.

Her neyse...

Teoriler şu anki konu değil ama bir merkezden evrenin genişlediği büyük oranda ispatlanmış gibi.

Bu teleskop ile merkezin 13 milyar yıl önceki halini görebileceğiz deniyor. Lang nasıl göreceksin dingil.?

İmdi bu konuyu hiç bilmeyenler için temel bilgi vereyim.

Biz ancak bir nesneden bize ışık geliyorsa görürüz(Aslında göz olmadanda birden fazla kez gördüm, oda başka konu.GERÇEK ANLAMDA gördüm, rüya, hayal etme veya benzer bir şeyi kast etmiyorum. Ama bu başka bir alem, o konuya girmeyeceğim. Göz açıkken gözle gördüklerimizi halledelim önce. ). Çevremizi, güneş ışıkları çevremize deyip, oradan bize ışık yansıdığı için görürüz. Aslında biz ışığı görürüz beynimiz onu nesne olarak yorumlar.

Nesneden bize ışık gelmezse hiç bir şey göremeyiz. (İmdi ışık dışında radyasyon, dalga filanda gelir, onlarıda çeşitli algılayıcı-yorumlayıcılarla görürüz diyen olacak. Onlarında algılayıcıya gelmesi gerekir. Zaten hepsinin temelinde foton yokmu.? Yani ışık parçacığı. Bu detayı es geçelim ana amacım başka bir şeyi anlatmak.)

Şimdi 10 km uzakta dağda bir ateş yandığını düşünün. Ateşin ışığı ışık hızı ile bizim gözümüze gelir. 10km mesafeyi 1 saniyede aşıp gözümüze geldiğini düşünelim.(şimdi 10 km yi ışık hızı kaç sürede aşar onun hesabına girmeyeyim amaç o değil)
    Biz dağdaki ateşi gördüğümüzde gerçekte o ateşin 1 saniye önceki halini görürüz. Görmek böyle bir şey. Eğer mesafe çok uzaksa, milyonlarca km uzaktaysa. Ateşin ışığı bize ulaştığında aslında o ateş sönmüş bile olabilir. Ama bize ışık, çok uzak mesafeden dolayı 1 saat sonra geldiği için, o anda yanıyor sanırız.

Birde şöyle düşünün. Ateşten ışık yanında küllerde uçar gider değilmi. Ateşin ışığı ışık hızında gider ama küller yavaş yavaş ateşten uzaklaşır. İşte dünya kül tanesi diyelim. Ateş ilk yandığındaki ışık uzaklaştı gitti henüz küller yani dünya oluşmadı. Sonra kül tanesi yani dünya oluştu ve ateşten yavaş şekilde uzaklaşıyor. İlk ışık, ışık hızında çoktaaan uzaklaştı, kül tanesi olarak aynı yönde gidiyoruz ama yetişme ihtimalimiz sıfır çünki dünya olarak ışıktan daha yavaş gibiyoruz, aynı hızda gitsek bile aynı yöne gittiğimizden yetişmemize imkan yok.

Kül tanesi olarak hangi ışığı görürüz.? Ateşten bizden sonra çıkan ışıkları görebiliriz, çünki merkezden bize gelir ve geçerler. Onları yakalayıp görürüz.

Peki James Webb teleskopu çoktan uzaklaşmış olan BigBang ın ilk ışıklarını nasıl görecek anlayabilmiş değilim. Yaşlı ve hasta olan ışıklarımı görecek.? Onlar geride kalmıştır diye.

Bu kısmı anlayamadım ve açıklaması gereken bizim bilim adamlarıda dut yemiş bülbül. Lang hepiniz bol keseden Prof. ünvanı almışsınız. Haberi veriyorsunuz, hiçmi aklınıza bu soru takılmıyor.

Ben neyi atlıyorum bilmiyorum.?

Hani desek ki, uzaklaşan Big Bang'ın ilk ışıklarına lazer gönderip, çarpıp geri gelen lazerin yorumlaması ile göreceğiz. Hani bazı kameralar radarlar öyle çalışır ya. Yaw lazer in temelide foton ve uzaklaşan ışık ile aynı hızda gidiyor. Kendini yırtsa yetişemez.

.
    Evrenin yaşı = 13.8 milyar yıl
    Evrenin çapı = 93 küsür milyar yıl (yarıçap 46.5)

Yaş 13.8 milyar iken ve evrendeki hız limiti ışık yılı ise, çapı yani evrenin sınırları nasıl olur da evren büyük patlama'da bir noktada başladıktan sonra 46.5 milyar ışık yılı mesafeyi kat etmiştir? Evren ışık hızından hızlı mı genişlemiştir?

Sorunun cevabı=hayır
    Burada işin içine büyük patlama big bang'den önce "Kozmik Enflasyon Dönemi(cosmic inflation, cosmological inflation)" dönemi giriyor. ki bunu burada alıntı yapmadan net bir şekilde ortaya koyamam çünkü işin içine biraz kalkülüs ve birkaç paradoks(hiçbir şey ışık hızını geçemediğne göre, kozmik enflasyon nasıl gerçekleşti? gibi) giriyor.

İleri okuma= kozmik eflasyon, kırmızıya kayma, kozmik genişleme, evrensel hız sabiti.

Sayfa 713/853 İlkİlk ... 213613663703711712713714715723763813 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •