Kremlin: Ukrayna'nın NATO'dan vazgeçmesi, endişelerimize yönelik yanıta yardımcı olur
MOSKOVA (AA) - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın NATO'ya katılmayı reddetmesinin,
güvenlik garantileri ile ilgili Rusya'nın endişelerine yönelik yanıtın
formüle edilmesine yardımcı olacağını belirtti.
Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi
Vadim Pristayko'un, "ülkesinin Rusya ile olası bir savaştan kaçınmak
için NATO'ya katılım adımından vazgeçebileceği" yönündeki ifadelerini değerlendirdi.
Rusya ve ABD ile NATO arasında güvenlik garantileri konusunda müzakere sürecine
değinen Peskov, "Elbette, Ukrayna'nın NATO'ya katılma fikrini resmen reddetme yönündeki
adım, Rusya'nın endişelerine daha anlamlı bir yanıtın formüle edilmesine
önemli ölçüde yardımcı olur." dedi.
Dmitriy Peskov, Kiev yönetiminin, Pristayko'nun açıklamalarına tepki verdiğine dikkati
çekerek, "Bu, Kiev'in dış siyaseti ile ilgili görüşünü değiştirme açısından
oldubitti olarak kabul edilemez. Ülkenin anayasasında tamamen farklı hedeflerin
belirtildiğini biliyoruz." ifadesini kullandı.
- "Büyükelçi yanlış formüle etti"
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, düzenlediği basın toplantısında,
Büyükelçi Pristayko'nun "yanlış formüle ettiğini" belirterek, "Ukrayna'nın
NATO üyeliği, anayasada yer almakta ve anayasaya aykırı hiçbir karar alınamaz."
diye konuştu.
Nikolenko, Ukrayna'nın NATO veya başka bir güvenlik ittifakına henüz üye olmadığına
dikkati çekerek, "Bu nedenle güvenlik garantileri, ülkemiz için en önemli konudur.
Elbette, en iyi garanti, Ukrayna'nın NATO'ya acilen kabul edilmesi olur."
görüşünü paylaştı.
Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Vadim Pristayko, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye verdiği
röportajda, ülkesinin Rusya ile olası bir savaştan kaçınmak için NATO'ya
katılım adımından vazgeçebileceğini vurgulamıştı.
Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır.
Yer İmleri