Alýntý Originally Posted by ismettarhan Yazýyý Oku
Hem alici hem de satici noktasinda ayni firmanin olmasi etik acidan dogru olmayacagi gibi yonetimin de boyle bir secim yapmasi saibeli olacaktir dolayisiyla bunu gercekci bulmuyorum. Eger boyle bir durum varsa da mutlaka ama mutlaka degerleme analizinde hissedar olarak cok detayli inceleme yapmamiz gerekecek yoksa bize golu atarlar...

Hem alýcý hem satýcý ayný kiþi deðil ki. Alýcý kim olacak onu sürecin sonunda göreceðiz ama satýcý her halukarda Arena'dýr.

Bu yatýrým danýþmaný þirkete verilen yetki , potansiyel alýcýlarý tespit et , onlarla görüþ , biz onaylarsak , satýþ sürecini sonuna kadar götürüp iþlemleri bitir görevidir. Yani bir nevi evi satarken nasýl emlakçýya teslim edersiniz de sizin adýnýza tüm iþlemleri takip ederse onun gibi bir görev bu.

Siz evinizi emlakçýya verirken , al evi kafana göre takýl istediðine istediðin fiyata sat mý diyorsunuz.

Herhalde ki bunun bir sýnýrlarý var. Redinghtonun kafasýnda bir rakam var , o rakama yakýn veya onun üstünde bir rakama onay verecektir. Yoksa RIB kendi kendine fiyat belirleyip , o belirlediði fiyata da kendi satýn alacak hali yok. Buna kim ok der.

Benim dediðim þuydu zaten. Ben de buna az ihtimal veriyorum. Yani RIB'in satýnalmasýna . Ama madem o grup böyle þirketlere daha önce yatýrým yapmýþ , belki de o grubun baþka bir þirketi , yada o grubun iþtirak ettiði bir fon PAYNET ile ilgileniyor ise , belki de satýþ fiyatý konusunda anlaþýldý , ama müþteri þirketin " DATA ROOM"'una girmek ve daha gerçekçi bir deðerleme yapabilmek için , yada anlaþýlan fiyatýn gerçekci olup olmadýðýný anlamak için , þirketin mahremine girmek için yetki aldý. Grubun bu iþleri yapan da bir yatýrým danýþmanlýk þirketi olduðu için bu görev de onlara verilmiþ olabilir.

Yani ortada bir ihale gibi birþey olmayacak. Bunlar özel þirket. YK istediðine istediði fiyata satar. Tabii ki halka açýk bir þirket olduðundan bunun biraz da piyasa þartlarýna uygun olmasý gerekir. Ama nasýl Brightstarý ikli görüþme ile aldýysak , Redinghton da belki Paynet için aylar öncesinden nabýz yokladý , piyasaya haber saldý , birileri ciddi ilgilendi , takibi fiyatta anlaþýldý , þimdi ise detaylý analize girildiði için KAP'a haber verildi.

Yani bu iþi devlet ihalesi gibi düþünmeyin , böyle bir ihale etik olmaz gibi sözler söylemeyin. Bunlar özel þirketler , bunlarýn mal almasý satmasý yada þirket alýp satmalarý devlet ihalesi gibi olmaz. Birisi gelir size , bu þirketi satar mýsýn bana der , YK deðerlendirir , fiyat cazip ise , oturalým konuþalým denir. Tabi ki arada bir piyasa araþtýrmasý , deðerleme yapýlýr , ona göre gelen teklif cazip ise detaylara geçilir.

Yoksa vay bir adam bizim þirkete 60 milyon USD verdi , hadi bakalým ihaleye çýkalým herkes yarýþsýn denmez. Devlet özelliþtirmelerinde olur o iþ.

Kaldý ki Hintliler yada þirket yönetimi bilmiyorlar mý þirketin ne kadar edebileceðini. Sonuçta bu adamlar senelerdir bu iþlerin içinde. Son 2-3 senede dünya kadar bu sektörde satýn alma ve birleþme oldu. Üç aþaðý beþ yukarý ne kadar edeceði akýllarýnda var.

Ve bence aslýnda birileri ile anlaþýldý ama detay iþlemler için bu kurumla anlaþýldý. Hatta belki de bu kurumu alýcý tuttu , bak bakalým bu para eder mi bu þirket diye. Benim de dediðim bu. Belki bu yatýrým þirketinin baðlý olduðu grubun baþka bir þirketi , yada bankasý yada bunlarla ilintili bir fon alýcý oldu diyorum.

Ama tekrar da edeyim , böyle olmayadabilir. Beninki sadece tahmin. Belki de hakikaten piyasaya yeni çýkýlýyor. Potansiyel alýcýlar ile görüþülecek ve ciddi ilgilenenlerle masaya oturulacak.

Ama alýcý ile satýcý hiçbir zaman ayný olmayacak. Satýcý her daim Arena ve son karar verici Arena'dýr. RIB'e istediðin fiyata satma yetkisi verilmedi , satýþ iþlemlerini yürütme ve bitirme yetkisi verildi. Satma yetkisi her daim Arena'dadýr. Belki de süreç sonunda , istediðim fiyat oluþmadý , vazgeçtim diyecek.

Bu arada vergi dairesine gelir tablosu beyanname verme süresi 17 þubattan 23 þubata ertelenmiþ. Yani normalde bugün herkesin bunu vermesi lazýmdý. Yani bilanço gelmese bile Arenanýn vergi dairesine verdiði beyannameyi bugün görebilecektik ama süre uzatýlmýþ.

Dolayýsýyla en fazla 1 hafta içinde ya SPK bilançosunu yada vergi dairesine verilen gelir tablosunu görebileceðiz. Beim tahminim gelecek hafta içi direk SPK bilançosunu gönderir þirket.