Alýntý Originally Posted by sorpressa Yazýyý Oku
Emirhan Bey Üstadým paynet satýlacak derken bunlar komple bütün þirketi mi satacaklar yoksa :)

Valla hocam , ingilizce tabiri ile Multinational þirketlerin saðý solu belli olmaz. Bunlar çok uluslu þirket olduklarý için iþ yapma biçimleri çok farklýdýr. Her ne Kadar Redinghton Hintli diye bilsek de , Redingthon'ýn sayfasýna girdiðinizde , aslýnda ortada þirketin belli bir sahibinin olmadýðýný görürsünüz.

Redinghtonun %40'ý yabancý yatýrýmcý portföyünde , %16'sý fon , finansal kurumlar ve sigorta þirketlerinde , %4'ü Hintli kurumsal þirketlerde , %11'i Hintli þahýs yatýrýmcýlarýnda , %29'u yabancý kurumsal þirketlerde , yabancý þahýs yatýrýmcýlarda , yabancý þirket çalýþanlarýnda gibi çok daðýnýk bir yapý görürsünüz.

Bunlar da içinde bir çok parçaya ayrýlýr. Mesela yatýrým fonlarýnda dediði kýsým da kim bilir kaç yatýrým fonunun elinde.

Yani demem o ki bu tür þirketlerde patron yoktur ve karar alma yetkisi tamamen Board of Directors denen bizdeki yönetim kurulu benzeri bir heyettedir.

Bu heyet de çok ulustan adamlardan oluþur ve tamamen rasyonel olarak þirketin çýkarý ne ise o yönde karar alýrlar.

Bu yüzden þimdi çýkýp yok caným arenayý komple satmazlar da diyemem , satarlar da diyemem. Ýyi para veren olursa her iþtiraklerini satarlar. Bunlar için dünya üzerinde karlýlýk önemlidir. Gerektiðinde karsýz pazardan çýkýp karlý pazara girebilirler.

Þimdi diyebilirsiniz ki , satacak adam Brightstarý neden alsýn . Biz lokal olarak olaya baktýðýmýz için haklý bir soru ama adamlar olaya global bakýyor , biri çýkýp arenaya 300-400 milyon USD veririz satar mýsýnýz dese yok biz orada daha yeni þirket aldýk satmayýz diyeceklerini sanmam. Yani belki 300-400 milyon dolarý beðenmezler ona birþey deiyemem ama ederinden fazlasýný veren olursa her yeri satarlar.

Fakat bu genel kurulun gecikmesinin bununla alakalý olduðunu sanmam. Bakalým elbet açýklýyacaklar bir tarih. Belki de hakikaten sebepsiz yere geç kalmýþlardýr. Bilmiyorum. Ama sanki birþeyin netleþmesini bekliyorlar. Nedir bu bilmiyorum , temettü oranýna mý karar veremediler , yoksa genel kurul onayýna sunmalarý gereken bir karar alacaklar da onun netleþmesini mi bekliyorlar , bu tarafýný bilmiyorum. Ama ortada çok da normal olmayan bir gecikme var. Belki de hakikaten hiç gerekçesi olmadan gecikiyorlardýr. Meþguldük o yüzden YK toplanýp GK kararý alamadýk da diyebilirler.

Bekleyelim görelim hocam.