Sayfa 62/1122 İlkİlk ... 12526061626364721121625621062 ... SonSon
Arama sonucu : 8971 madde; 489 - 496 arası.

Konu: Banka Mevduat faizleri ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları) - VI

1. Olay şununla alakalı sanıyorum
    https://vergialgi.net/kambiyo-karlar...rihi-duzenleme

Ben de şimdi okuyacağım.

Eregl başlığında dolar yerine KKM olarak tl tutmanın avantajlarından bahsediliyordu. O da bu konu ile alakalı olmalı.

2. Enflasyonla mücadelede TCMB olmadıysa TÜİK verelim!

https://www.dunya.com/kose-yazisi/en...verelim/653964
    Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.

3.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    Olay şununla alakalı sanıyorum
    https://vergialgi.net/kambiyo-karlar...rihi-duzenleme

Ben de şimdi okuyacağım.

Eregl başlığında dolar yerine KKM olarak tl tutmanın avantajlarından bahsediliyordu. O da bu konu ile alakalı olmalı.
    Hmm... Buradaki olay şu anladığım kadarıyla. Döviz varlıklarından KKM'ye geçenlerden bu kambiyo vergisini almıyorlar teşvik etmek için.

Yani dövizde kalındığı sürece vergi yok ama öyle veya böyle harcama yapmak için tl'ye dönünce usd/tl farkından doğan kar için vergi veriliyor. Dudu bey'in bahsettiği vergi bu olmalı.

Eurobond satışındaki olay gibi. Bu kambiyo vergisinden yıllık enflasyon oranı indiregandi edilir falan fıstık yine zarar minimize edilebilir.

ytd

zaten oyle yapıyorlardı ,tabi şirketlere baskı yapıldı bu işlem için .zaten ihracatdan gelen paranın %25 i nide bozduruyorlar.

Eurobond al sat ta mb doviz alis degeri ile kar edilmis ise catir catir vergi var
    Bireysel.........

Alıntı Originally Posted by british Yazıyı Oku
    Bireyseller , al-sat dan doğan gelirin vergisini vermez.

Kurumlar verir.
    yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

6. Eğer satış olmadığı sürece vergi çıkmıyorsa şirket kurup kurumlar vergisi ödemek temettü kovalayan uzun vade yatırımcıları için daha avantajı diye düşünüyorum. Avantajlarının bir kısmını yukarıda saydım.

Bireysel yatırımcıyla karşılaştırıldığında dezavantaj olarak görülen satış anında ödenen değer artışı vergisi ise satış olmayacağı ya da minimum miktarda olacağı için önemsiz.

Mottomuz: "Alınmış, alınmıştır."

şimdi olayı kabaca şematize edersem, resim şu halde:

1- Bireysel yatırımcı:

Bist yatırımları üzerinden değer artış vergisi ödemiyor. Temettülerden gelen gelir brüt 140bin tl (net 70bin tl) altında olduğu sürece vergi yok. Bu 70bin tl limite eurobond gelirleri de dahil.

Bunun yanında eurobond ve yabancı hisse satışları bu değer artış vergisinden muaf değil fakat bu değer artış (kambiyo) vergisini yıllık enflasyon oranında düşürmek mümkün.

Yurtdışı hisselerden gelen temettüler için de limit 2000-2500 tl civarı bir şey. Üstü yine vergi beyanına tabi.

Bireysel yatırımcının vergi dilimleri 15% gibi başlayıp 35% e kadar çıkıyor.

2- Kurumsal yatırımcı:

Yukarıda saydığım bireysel yatırımcıya özel avantajların hiçbiri yok. Bireyselcilerin ödemediği Bist'teki al/sat vergisi burada var. Yabancı para cinsinden yatırımlardan doğan gelirlerin vergilendirilmesi bireyseldeki ile aynı. (mantık aynı, sadece oranlar farklı)

Avantajları yukarıda bahsettiğim gibi. Kredi çekme kolaylığı. Oranların daha düşük, limitlerin daha yüksek olması ve kredi faizlerinin gider olarak yazılabilmesi.

Bunun dışında kullanılan aracın masrafları, yediğin içtiğin, benzin mazot, hatta kiranı gider olarak gösterebilirsin. Kredi ile satın alıp ofis olarak kullandığın villanın kredisinin faizini ya da kirasını, ödediğin elektrik su, telefon, internet faturalarını gider olarak yazabilirsin.

Kurumsal yatırımcının gelirinden ödediği vergi oranı sabit 20-23% civarı.

Muhasebe, bağkur, damga vergisi ıvır zıvır benim hesabıma göre 5000tl aylık minimum masrafınız olur başlangıç pakette.

Var mı kaçırdığım bir şey?
    Son düzenleme : Patrick Bateman; 05-04-2022 saat: 10:29.

7. 1990'ların son döneminde borsa alsat kazançları belli bir süre portföyde tutulursa vergiden muaf idi. (3 aydı sanırım) Beyan etmiştik.

Enf. indirimi de vardı yanlış hatırlamıyorsam..

Kurumlara yoktu bu istisnalar.

Defter tutan ile defter tutmayan farkı diye bakılabilir.
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    Eğer satış olmadığı sürece vergi çıkmıyorsa şirket kurup kurumlar vergisi ödemek temettü kovalayan uzun vade yatırımcıları için daha avantajı diye düşünüyorum. Avantajlarının bir kısmını yukarıda saydım.

Bireysel yatırımcıyla karşılaştırıldığında dezavantaj olarak görülen satış anında ödenen değer artışı vergisi ise satış olmayacağı ya da minimum miktarda olacağı için önemsiz.

Mottomuz: "Alınmış, alınmıştır."

şimdi olayı kabaca şematize edersem, resim şu halde:

1- Bireysel yatırımcı:

Bist yatırımları üzerinden değer artış vergisi ödemiyor. Temettülerden gelen gelir brüt 140bin tl (net 70bin tl) altında olduğu sürece vergi yok. Bu 70bin tl limite eurobond gelirleri de dahil.

Bunun yanında eurobond ve yabancı hisse satışları bu değer artış vergisinden muaf değil fakat bu değer artış (kambiyo) vergisini yıllık enflasyon oranında düşürmek mümkün.

Yurtdışı hisselerden gelen temettüler için de limit 2000-2500 tl civarı bir şey. Üstü yine vergi beyanına tabi.

Bireysel yatırımcının vergi dilimleri 15% gibi başlayıp 35% e kadar çıkıyor.

2- Kurumsal yatırımcı:

Yukarıda saydığım bireysel yatırımcıya özel avantajların hiçbiri yok. Bireyselcilerin ödemediği Bist'teki al/sat vergisi burada var. Yabancı para cinsinden yatırımlardan doğan gelirlerin vergilendirilmesi bireyseldeki ile aynı. (mantık aynı, sadece oranlar farklı)

Avantajları yukarıda bahsettiğim gibi. Kredi çekme kolaylığı. Oranların daha düşük, limitlerin daha yüksek olması ve kredi faizlerinin gider olarak yazılabilmesi.

Bunun dışında kullanılan aracın masrafları, yediğin içtiğin, benzin mazot, hatta kiranı gider olarak gösterebilirsin. Kredi ile satın alıp ofis olarak kullandığın villanın kredisinin faizini ya da kirasını, ödediğin elektrik su, telefon, internet faturalarını gider olarak yazabilirsin.

Kurumsal yatırımcının gelirinden ödediği vergi oranı sabit 20-23% civarı.

Muhasebe, bağkur, damga vergisi ıvır zıvır benim hesabıma göre 5000tl aylık minimum gideriniz olur başlangıç pakette.

Var mı kaçırdığım bir şey?
    Peki sermaye kazanci bunu yaptığına degiyormu?dolar bazında sermayen artiyormu?

Sayfa 62/1122 İlkİlk ... 12526061626364721121625621062 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •