Artan

12.320,00 10 18:10
85,80 10 18:10
236,70 9.99 18:10
88,70 9.98 18:10
67,85 9.97 18:10
Artan Hisseler

Azalan

46,58 -9.99 18:10
56,05 -9.96 18:10
194,30 -9.96 18:10
10,80 -9.92 18:10
21,60 -9.47 18:10
Azalan Hisseler

Ýþlem

14.811.272.651,72 18:10
11.086.493.448,58 18:10
7.357.061.520,82 18:10
6.085.142.723,10 18:10
5.960.933.774,50 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 5538 madde; 1 - 8 arasý.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alýntý Originally Posted by batu34 Yazýyý Oku
    Emirhan Hocam

Hisseye ilgi çok düþük, arka planda kalan bir hisse görünümünde, þirketin piyasa tarafýndan dikkati üzerine çekmesi için iyi bir çeyreklik kar þart oldu. Ýlk çeyrek sonuçlarý ile iyi bir net kar ve paynet ortaklýk haberi kagýdý oldukça rahatlatýr.
    Bugünkü hacim fena deðil ama devamý olacak mý ona bakmak lazým.

Beni asýl düþündüren 2023 yýlý. Piyasanýn tek seferlik kar mantýðýný arenanýn yýkmasý lazým.

Batuhan

Aynen katýlýyorum hocam. O zaman ard arda bir çok çeyrek iyi bilanço açýklamasý lazým dedim zaten.

Piyasa hisseyi tanýmýyor , tanýyanlar da çok güvenemiyor. O yüzden alýcý kesilince satýcýlar aktive oluyorlar. Satmak istemeseler de nasýl olsa ben satmasam baþkasý satacak hisse düþecek satayým aþaðýdan alýrým mantýðýyla satýyorlar.

Bu kýsýr döngüyü kýracak olan ard arda gelecek güzel bilançolardýr. Hep indesden örnek veriyoruz ama en yakýn o diye bunu yapýyoruz. Mesela Ýndes 6.90'lardan 9 liranýn üstüne çýktý kýsa sürede. Sonra yükseliþi durdu ama hisse 8.80'lerden de aþaðý gelmedi. Yani çýktýðý yerde durabiliyor.

Ama bizim hisse 2 lira çýksa , sonrasýnda 1,5 lira geri geliyor. Bunun olmamasý için ise , hissenin çok daha geniþ bir yatýrýmcý tarafýndan alýnýp satýlmasý lazým. O yüzden yönetime kýzýyoruz zaten. Bir türlü yatýrýmcýnýn ilgisini tahtaya çekemedi. Hisse geri alýmý yapsa , o da düþüþü engeller ama onu da yapmýyor.

Bu yüzden , yönetim güzel iþ çýkarýyor operasyonda ama þirketin piyasa deðerinin , gerçek deðerine yakýn olmasýný saðlamak da þirket yönetiminin görevidir.

Bir sürü þirket , piyasa deðerimiz gerçek deðeri yansýtmýyor diye hisse geri alým programý açýklýyor. Siz Brightstarý 26,5 milyon dolara alýyorsunuz ( ki ucuz aldýk ) , Paynet 70-75 milyon USD eder diyoruz , sadece bu ikisi 100 milyon dolar ederken , tüm þirketin deðeri 90 milyon dolarda kalmasýna raðmen kýllarýný kýpýrdatmýyorlar.

Patron þirketine sahip çýkmazsa , KY de güvenmez.

Bunu yapsalar , herþey çok güzel olacak. Yine herþey çok güzel olacak ama zaman alacak.

2.  Alýntý Originally Posted by Emirhan06 Yazýyý Oku
    Aynen katýlýyorum hocam. O zaman ard arda bir çok çeyrek iyi bilanço açýklamasý lazým dedim zaten.

Piyasa hisseyi tanýmýyor , tanýyanlar da çok güvenemiyor. O yüzden alýcý kesilince satýcýlar aktive oluyorlar. Satmak istemeseler de nasýl olsa ben satmasam baþkasý satacak hisse düþecek satayým aþaðýdan alýrým mantýðýyla satýyorlar.

Bu kýsýr döngüyü kýracak olan ard arda gelecek güzel bilançolardýr. Hep indesden örnek veriyoruz ama en yakýn o diye bunu yapýyoruz. Mesela Ýndes 6.90'lardan 9 liranýn üstüne çýktý kýsa sürede. Sonra yükseliþi durdu ama hisse 8.80'lerden de aþaðý gelmedi. Yani çýktýðý yerde durabiliyor.

Ama bizim hisse 2 lira çýksa , sonrasýnda 1,5 lira geri geliyor. Bunun olmamasý için ise , hissenin çok daha geniþ bir yatýrýmcý tarafýndan alýnýp satýlmasý lazým. O yüzden yönetime kýzýyoruz zaten. Bir türlü yatýrýmcýnýn ilgisini tahtaya çekemedi. Hisse geri alýmý yapsa , o da düþüþü engeller ama onu da yapmýyor.

Bu yüzden , yönetim güzel iþ çýkarýyor operasyonda ama þirketin piyasa deðerinin , gerçek deðerine yakýn olmasýný saðlamak da þirket yönetiminin görevidir.

Bir sürü þirket , piyasa deðerimiz gerçek deðeri yansýtmýyor diye hisse geri alým programý açýklýyor. Siz Brightstarý 26,5 milyon dolara alýyorsunuz ( ki ucuz aldýk ) , Paynet 70-75 milyon USD eder diyoruz , sadece bu ikisi 100 milyon dolar ederken , tüm þirketin deðeri 90 milyon dolarda kalmasýna raðmen kýllarýný kýpýrdatmýyorlar.

Patron þirketine sahip çýkmazsa , KY de güvenmez.

Bunu yapsalar , herþey çok güzel olacak. Yine herþey çok güzel olacak ama zaman alacak.
    Emirhan Hocam

Ben daha hisseye yeni yatýrým yaptým sayýlýr. Hissedeki paynet hemen dikkatými çekti. Ancak paynet dýþýnda önümüzdeki dönem büyüme anlamýnda katký yapacak büyük bir hikaye göremedim. Paynet bence doðru yatýrýmlarla Arenadan bile daha deðerli bir þirket olabilir. Ancak, ciddi finansal yatýrým yapýlýp büyütülmesi gerekiyor. Paynete, Oyak ya da Ýþ grubu ortak olsa ne güzel olur diye düþünmedim degil.

Konu büyüme hikayesine geldiyse , sürdürülebilir büyüme hikayesi için Burada Arena tam olarak ne yapacak. Büyüme hikayesini nasýl taçlandýracak.

Kendi iþ kolundaki marj oranlarý çok düþük olduðundan, ciro artýþý için devamlý yeni þirketler satýn almalar yapmak zorunda kalacak. Brightstar örnegindeki gibi :) yeni kapýlarýn kendisine açýlmasýný saðlayacak. ( Vodafone ile iþbirliði yapma durumu )

Ya da kendi alaný dýþýnda yeni yatýrýmlar yapacak, GES santralleri kurulmasý gibi.. ya da bambaþka bir hikaye. Burada çok bir hareket yok , atladýðým bir þey yoksa.

Bunlar soru iþareti olarak kalýyor. Nasýl piyasanýn devamlý takip ettiði bir hisse olacak, sorulmasý gereken soru bence bu..

Batuhan
    Bu görüþler yatýrým tavsiyesi olmayýp tamamen benim hayal dünyamda uydurduklarýmdýr

3.  Alýntý Originally Posted by batu34 Yazýyý Oku
    Emirhan Hocam

Ben daha hisseye yeni yatýrým yaptým sayýlýr. Hissedeki paynet hemen dikkatými çekti. Ancak paynet dýþýnda önümüzdeki dönem büyüme anlamýnda katký yapacak büyük bir hikaye göremedim. Paynet bence doðru yatýrýmlarla Arenadan bile daha deðerli bir þirket olabilir. Ancak, ciddi finansal yatýrým yapýlýp büyütülmesi gerekiyor. Paynete, Oyak ya da Ýþ grubu ortak olsa ne güzel olur diye düþünmedim degil.

Konu büyüme hikayesine geldiyse , sürdürülebilir büyüme hikayesi için Burada Arena tam olarak ne yapacak. Büyüme hikayesini nasýl taçlandýracak.

Kendi iþ kolundaki marj oranlarý çok düþük olduðundan, ciro artýþý için devamlý yeni þirketler satýn almalar yapmak zorunda kalacak. Brightstar örnegindeki gibi :) yeni kapýlarýn kendisine açýlmasýný saðlayacak. ( Vodafone ile iþbirliði yapma durumu )

Ya da kendi alaný dýþýnda yeni yatýrýmlar yapacak, GES santralleri kurulmasý gibi.. ya da bambaþka bir hikaye. Burada çok bir hareket yok , atladýðým bir þey yoksa.

Bunlar soru iþareti olarak kalýyor. Nasýl piyasanýn devamlý takip ettiði bir hisse olacak, sorulmasý gereken soru bence bu..

Batuhan

Hocam sürdürülebilir büyüme konusunda bence hiç sorunu yok þirketin. Bunun bir çok sebebi var. Þöyle sýralayalým.

1- Þirketin sattýðý ürünlerin tamamýna yakýný ithal olduðundan ve muhasebeyi USD tuttuðundan , bir kere ciro ve öz sermaye en az kur artýþý ve enflasyon kadar artar.

2- Brightstar alýmý zaten baþlý baþýna ciroyu en az 350-400 milyon USD yukarý çekecek ki , bu oran anlamýnda %60-65'lere denk geliyor geçen seneye göre

3- Þirket Payneti 1 milyar TL civarý bir paraya satabilirse , bu kýsa ve uzun tüm finansal borcun kapatýlmasý anlamýna gelir. Yani þirket çok likit ve borçsuz hale gelir. CEO son TV programýnda bu sene planýmýzda þirket satýn almak yok dedi. Ama siz eðer sýfýr finansal borcu olan çok likit ve borçsuz bir þirket iseniz , önünüze çýkan ilk fýrsatta , þirket satýn almak için gerekli finansal desteði çok rahat bulabilirsiniz demektir. Yani bu sene Brighstar bütümesi olur , seneye baþka þirket satýn alýrlar oradan da bir %20-30 USD bazýnda ciro büyümesi yakalarlar.

4- Paynetin zaten ciro olarak þirkete katkýsý çok yok. Paynet cirosu konsolide ciro içinde % 3-4'ler civarýndadýr. Bu sene daha da düþebilir bu oran. Ve hiçbir zaman %10'un da üstüne çýkamaz. Paynetin ciro büyümesinden çok karlýlýk seviyesine etkisi var.

5- Arenanýn cep telefonu tarafý zayýftý Brightstarý aldý. Brightstarýn da diðer IT ürünü tarafý çok kuvvetli deðil. Yani bu 2 þirket birbirini tamamlayan 2 þirket. Brightstar , Arenanýn elindeki binlerce bayiye çok kolay ulaþacak ve cep telefonu satacak , Arena da Brightstarýn elindeki yüzlerce bayiye ulaþýp diðer ekipmanlarý satacak. Yani buradan da bir büyüme gelecek.

Gelecek sene de baþka bir þirket alýrlar baþka bir sinerji doðar.

6- Sektör zaten kendi kendini büyüten bir sektör. Teknolojinin geliþmesi ile beraber herkes elindeki teknoloji cihazlarýný zaten her 3-5 senede bir yeniliyor. Zaten dijitalleþme , Iot ve 5G daha yeni baþlýyor ülkede. Dolayýsýyla tüm cihazlarýn bunlara uygun hale gelmesi lazým. 3-5 sene sonra baþka bir teknoloji çýkar , cihazlarýn onlara da uygun olmasý gerekir. Dolayýsýyla bu sektör ölmez bir sektör. Zaten birþey yapmasanýz da büyüyorsunuz.

Daha baþka sebeplerde söylenebilir ama listeyi uzatmaya gerek yok bence. Hocam þöyle düþünelim. Arena 2019 cirosu 3 milyar idi , 2021 cirosu 6 milyar. Yani satýþlar 2 senede TL bazýnda %100 büyüdü. Bunda Paynetin payý çok az. Paynetin 2021 cirosu , benim tahminim en fazla 150-200 milyon arasýdýr. Yani Paynet hýzlý büyür doðru ama cirodaki payý çok küçük olduðundan , Paynet büyümesi arenaya sanýldýðý kadar katký saðlamaz ciro kýsmýnda. Ama net kar kýsmýnda saðlar.

Fakat paynetin 1 milyar TL gibi bir paraya satýlmasý , bence çok iyi bir çarpanla satýlmýþ olmasýna iþaret eder. O yüzden deðerini bulacaksa , o paralara satýlmasýný isterim.

Sonrasý ise kolay hocam. Sizin yeter ki elinizde para olsun , yada baþka þirket satýn alma konusunda sýkýntýnýz olmasýn yeter. Sonrasýnda sürekli büyümek kolay.

4.  Alýntý Originally Posted by batu34 Yazýyý Oku
    Sayin Batuhan,

Ilk bakista Paynet disinda bir hikaye yok gibi gozukse de aslinda elimizde 3 tane daha koz var diye dusunuyorum.
    1- Global muadillerine gore sirketin Fiyat/Satis oraninda ciddi bir iskonto oldugu dusuncesindeyim. Degerlemelerin normalizasyonu burada onemli bir destek.
    2- Pandemi sirkete bir destek atsa da akabindeki surecte satislarin dolar bazinda buyumemesi talep tarafindaki (ekonomik sikintilardan) cok ciddi bir eksik oldugunu gosteriyor bence. Ozellikle b2c tarafinda ekonomi duzelir ise onemli bir ivme yakalanabilir.
    3- B2b tarafinda ise bence onemli bir makro trendin basindayiz. Microsoft ceosu Satya Nadella daha 1.5 sene once IT harcamalarinin onumuzdeki 10 sene boyunca GSMH icindeki payini %5'ten %10a cikaracagini on gordu. Pandemi oncesi %3 global buyume olur ise IT sektoru icin neredeyse yillik %10 buyume demek olacak (dolar bazinda bakiyorum). Bu da cok kucumsenecek bir seviye degil. Tabi IT harcamalari icinde cok degisik bolunmeler var ama pandemi de gosterdi ki PC ve hardware daha olmedi. Yanilmiyorsam Dell, HP gibi sirketler onumuzdeki yillar icin olumlular. Ayrica yanilmiyorsam bulutum.com uzerinden Microsoft Azure hizmeti de veriyor sirket (Microsoft'un en hizli buyuyen bolumu)

Yeni is kanallari ise 4. koz olarak elde ama daha simdilik cok fazla bilinmeyen var. Detaylandirmak gerekirse:
    4- Yeni is kollari olarak GES'ten bahsetmissiniz. Bence sirket olarak burada illa hardware diye yeni bir sektore girmenin yaninda yazilim kisminda da birseyler yapilabilir. Redington hali hazirda diger sirketi uzerinden software satiyor. Keske iki sirket birlesse ve her paya parmagi olan bir distributor olsak mesela... Ikinci olarak daha cok on plana cikmasa da Nesnelerin Interneti (IoT) alani da hem bakir hem de inanilmaz yuksek potansiyeli olan bir alan. Keza 3D printing (normal printer satiyoruz ya :D) gibi degisik alanlar da gelisiyor. Dolayisiyla sirket biraz daha uyanik olarak cok cesitli is anlasmalari yapabilir ve urun gamini gelistirebilir. Mamafih sanirim 1.5 senedir hicbir yeni dagitim isi olmadi.

Yani yuzeyde her ne kadar "distributor" gibi gozuksek gida vs gibi diger sektorlerin aksina de katma degerli cok fazla is yapilabilecek bir sektor IT.

Ek not: Warren Buffett HP'nin %11'ini almis...

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •