Artan

80,30 10 15:08
73,70 10 13:55
4,07 10 15:10
4,62 10 15:10
35,64 10 13:55
Artan Hisseler

Azalan

90,90 -10 15:10
26,12 -9.99 15:07
286,50 -9.98 15:09
26,72 -9.97 15:10
19,27 -9.87 13:55
Azalan Hisseler

İşlem

8.492.187.496,75 15:10
6.563.219.126,00 15:10
5.443.907.641,20 15:10
5.228.524.691,30 15:10
4.614.186.769,29 15:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 847 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    şimdi "temettüyü yemek= şirketin temettü verilmediği ihtimalde lot satmak" , "temettüyü hisseye tekrar yatırmak = temettü verilmeyen ihtimalde hiç hisse satmamak" olarak düşünelim.... sonuçta şirketler aynı ... elimizde aynı piyasa değerinden farklı sayıda lot olacak...
    piyasa depresyondayken, şirket olması gerekenden düşük fk ile fiyatlanıyorken ... en kötü temettüsünü yerim demek elimize geçen nakdi istediğimiz gibi harcayabilmek olacaktır... bu temettüyü harcamamız, temettü verilmemesi ihtimalinde hisseden lot satmak anlamına gelecek... düşük fk dan lotlarımızı satmış olacağız ... piyasa tekrar normale döndüğünde şirket normal fkya çıktığımızda zarar etmiş olacağız
    piyasanın depresyon döneminde temettü verilmesi ise şirketin fk 'sını ikinci kez düşürecek ... biz bu nakit ile temettülerle , ikinci kez düşmüş fk dan hisse alarak ortalama düşürebiliriz... şirketin temettü vermediği yatırımcının da hissesini satmadığı ihtimalde ise bu şansı elde edemeyeceğiz... bunun psikolojik üstünlüğünün bile olmadığı iddia etmek mantıksız olacaktır ...
    hissenin tekrar olağan fk düzeyine çıkacağını düşündüğümüzde depresyon döneminde veya yatırım yapmayı bıraktığım yatırımları yemeye başladığım dönemde temettü hissesi sahibi olmak güzel bir strateji ...
    eğer piyasa ralli dönemindeyse şirket temettü verdiğinde fk düşeceği için yine temettü alanın daha düşük fk dan alım yapma şansı olacaktır
    yatırım yapmayı bıraktığımızı nakit ihtiyacı için temettü verilmeyen ihtimalde lot sattığımızı düşünelim .. bu beraberinde şirketten güzel bir fk oranından çıkma yükümlülüğünü de getiriyor... hem hissede hikaye bitmediyse neden satıyoruz ... ben bu yolu tercih etmiyorum

diğer konular belirttiğiniz gibi temettü verilmesine nasıl yaklaştığımız ile ilgili .. önceki yazımda karını dağıtmayan şirketlere karşı ön yargım olmadığını bu şekilde bir çok güzide şirketimiz olduğunu hatta şişecam ve işmen'in ikisinin de patronun iş bankası olduğunu belirtmiştim... ben sadece şirketin temettü politikasının hisse fiyatına etkili olduğunu örneklendirmek açısından yıl içerisinde elde ettiği karın yarısını sahiplerine dağıtan ortaklarına ise bu tutarın yaklaşık 17de 1 paylaştıran bir şirketin hisse fiyatının sermayeye eklediği kar kadar dahi artmadığını yazdım...
    temettü veren şirkete bakış açımız bu şirketin artık yatırımlarından verim alamadığı şeklindeyse tabii ki bu şirkete yatırım yapmanın anlamı yok... borsada ideal olanın öz sermayesini en kısa sürede en çok arttıran şirketlere yatırım yapmak olduğunu ancak ideal ortamda yaşamadığımızı ve temettü hissesi biriktirme fikrinin kötü bir fikir olmadığını düşündüğümü de yine belirtmiştim...
    son dönemde bazı arkadaşların tamamen temettü sevdalısı olduğunu bunun neden kaynaklandığını, etkilerini bilmeden sürekli yücelttiğini kabul ediyorum bu nedenle yatırımlarına devam eden ve mutlaka ihracat yapan sağlıklı bir şekilde temettü veren şirketleri tercih ediyorum ...
    genel olarak aynı şeyleri yazıyoruz ... olay temettüye bakış açısı ve piyasada psikolojiyi yönetebilmekte kullanılan araçlarla ilgili .. bu temettü de olabilir şirketin olması gerekenden çok ucuz fiyatlandığını bilmek de olabilir ... çok abartacak üstünlük veya geride kalma söz konusu değil kesinlikle... şirketler yatırımlarından aynı şekilde kazanç sağlayacaksa bir taraf warren buffet olurken diğeri Medine fukarası olamayacaktır
    sizinle konuşmak büyük keyif üstadım...şu sıra işlerim çok yoğun olduğundan forumda olsam bile sadece okuyacak zamanım olacak gibi ... sevdiklerinizle birlikte mutlu sağlıklı hafta sonları dilerim... saygılar
    Son düzenleme : HATAKE; 09-04-2022 saat: 11:39.
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •