Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 847 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Temel problem anlaşıldı. Aslında alttaki yazdıklarına sonraki aşamada geçmek lazım Önce şunları açığa kavuşturmalı yoksa alttaki yazdıklarının önemi kalmıyor benim açımdan. Sanıyorum olayı anlarsan senin açından da önemi kalmayacak.

Peki neresi anlaşılması gereken mevzu

"en kötü temettüsünü yerim" veya "cebimden para çıkmadan bu şirkette ortaklığımı arttırırım, maliyetimi düşürürüm"

Bunların 2 sininde yatırımcıya 0 katkısı oldugunu biliyor musun ???

Nasıl katkısı olmaz dediğini duyuyorum. Açıklayayım;

Tamamen şu kural geçerli temettü almak = LOT SATMAK ile eşdeğerdir. Aynı şeydir önce bunun anlaşılması lazım. Ha temettü almışsın ha lot satmışsın hiçbir fark oluşmuyor.

Kafandan şu an diyorsun ki bu ikisi nasıl aynı şey lotum azalmıyor aksine temettü ile geri yatırıp lotumu arttırıyorum. Nasıl aynı şey diyorsun. İstersen Hesap yap. A hissesi yap B hissesi yap birinde temettü kadar lot sat birinde temettü al, birinde sattıgın lotla gerisin geri hisse al diğerinde de temettü ile lot al ortak oranını arttır 1 sene sonra tekrar aynısını yap.

Sonra her 2 hissede de toplamda ki portfoy değerine bak bir fark var mı diye ? Komısyonda vergide düşme.

B hissesinden elde ettiğin getirinin daha çok olacağını sanıyorsun çünkü Ortaklık oranını arttırdın doğru mu ? Ama hesap yaptıgın da farkedeceksin ki Hiçbir işe yaramamış ortaklık oranını arttırıp seneye daha çok temettü alman.

İnanmıyor musun ? AL DEFTERİ KİTABI HESAP YAP.

Sen bu hesabı yap resmını buraya at bu hesabı yapmadan anlaşmamız imkansız bence.

Ben yinede bu 2 sinin özet hesabını anlatmış olayım.

En kötü temettüsünü yerim dediğin kısım Portfoyun içinden veriliyor temettü dolayısıyla extra bir kar yemiyorsun portfoyundeki paradan yiyorsun. E portfoyundekı mevcut paradan yiyeceksen temettü almana gerek yoktu ki lazım olacak kadar lot satıvereydin. Ama oranım düşer o zaman diyorsun değil mi düşür hiçbirşey değişmeyecek hesaplamayı yapınca göreceksin ilizyonu )

cebimden para cıkmadan oranım artar veya maliyetim düşer kısmı. Doğru, şöyle doğru cebinden para cıkmaz çünkü portfoyun deki paranın bir kısmını temettü ile satmış oluyorsun yani portfoyunden verildiği için cebinden para çıkmıyor. Maliyetinin düşmesinin de bir anlamı kalmıyor çünkü Kar/Zarar kısmında temettü günü Biranda zarar yazıyor veya mevcut karın azalmış görünüyor. Dolayısıyla gerisin geri alıp maliyetini düşürsen de Toplam Portfoy hala aynı kalıyor. Maliyetinin daha düşük görünmesinin ne kısa vade de nede uzun vadede bir anlamı kalmıyor. Matematikle hesaplayabilirsin.

Aslında temelde napmış oluyorsun senin 1 adet 10 liran var. temettü verildiğinde senin 10 lıranı 2 adet 5 lik yapıyorlar biri sağ cebinde yani hissede duruyor. değeri 5 TL diğerini sol cebıne koyuyorlar 1 adet 5 TL şeklinde.

Sende gidip sol cebındekı 5 TL ni sağ cebıne koyuyorsun. Yani hisseye koyuyorsun.

AA diyorsun önceden 1 tane 10 lıran vardı şimdi 2 tane 5 erden 10 lıram var diyorsun 2 tane oldu ne güzel diye seviniyorsun.

KAÇIRDIGIN YER NEREDESİ 2 tanenin değeri toplamda 10 TL.

Bedelsiz verilir ya onunla aynı şey oluyor paran bozuluyor aslında hiçbirşey farketmiyor. Sen 2 tane param oldu yaşasın diye seviniyorsun ancak toplam değeri hala 10 lıra oraya bakmadıgından göremiyorsun ilizyonu

DEDİĞİM GİBİ HESABI YAP RESMINI BURAYA AT BAKALIM TEMETTÜ LOT SATMAKLA EŞ Mİ DEĞİL Mİ
    size katılıyorum hocam .temettü veriliyor lot azalmıyor ama paran eksiliyor .temettüden sonra senet i aşağı basıyorlar .örnek doaş senedi. 71,10 dan temmettü verdi 6lira civarı senet ertesi gün 6540 dan işlem gördü .sonrada aşağı bastılar eksi 3 civarı .birde vergisi kesiliyor.oda ayrı cabası. temmettüden önce alırsın yükselince temmetü verdiği günden önce satarsın .temmettüden sonra aşağı basıyorlar ordan istersn fazlasıyla al.doaşta öyle yaptım sattım hem param aynı kaldı aşağıdan yerine fazlasıla yerine koydum .yükselirse ne ala .yükselmezse bakarız ..saygılar

Alıntı Originally Posted by atmaca124 Yazıyı Oku
    size katılıyorum hocam .temettü veriliyor lot azalmıyor ama paran eksiliyor .temettüden sonra senet i aşağı basıyorlar .örnek doaş senedi. 71,10 dan temmettü verdi 6lira civarı senet ertesi gün 6540 dan işlem gördü .sonrada aşağı bastılar eksi 3 civarı .birde vergisi kesiliyor.oda ayrı cabası. temmettüden önce alırsın yükselince temmetü verdiği günden önce satarsın .temmettüden sonra aşağı basıyorlar ordan istersn fazlasıyla al.doaşta öyle yaptım sattım hem param aynı kaldı aşağıdan yerine fazlasıla yerine koydum .yükselirse ne ala .yükselmezse bakarız ..saygılar
    aynısını ereglide yapsaydınız zarar edecektiniz üstad... çünkü hisse temettü verince ertesi gün yanılmıyorsam yüzde 5 veya en kötü yüzde 3 yukarıdan açtı ... burada hisse düşerse karlı artarsa zararlı olduğundan sanki %50 ihtimali kabul etmiş gibi oluyoruz ancak ... temettüden önce hisse satıp, hissenin yükselme riskini almanın gereği olmadığını, burada aldığımız riskin yüzde 50den fazla olduğunu çünkü zaten bir sonraki yıl da karını arttıracak şirketlerde, piyasadaki diğer oyuncuların bir gün öncesinden daha düşük fk'dan bu hisseye yönelme ihtimalinin artacağını düşünüyorum .. ..
    ama doasta işe yaradığı ve lotlarınızı arttırdığınız için gerçekten çok sevindim .. piyasada bu kadar çakal robot at koşturup milletin parasını alıyorken forumdaşların para kazanmasına gerçekten çok seviyorum... bereketli olsun inşallah saygılar
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

3.  Alıntı Originally Posted by HATAKE Yazıyı Oku
    aynısını ereglide yapsaydınız zarar edecektiniz üstad... çünkü hisse temettü verince ertesi gün yanılmıyorsam yüzde 5 veya en kötü yüzde 3 yukarıdan açtı ... burada hisse düşerse karlı artarsa zararlı olduğundan sanki %50 ihtimali kabul etmiş gibi oluyoruz ancak ... temettüden önce hisse satıp, hissenin yükselme riskini almanın gereği olmadığını, burada aldığımız riskin yüzde 50den fazla olduğunu çünkü zaten bir sonraki yıl da karını arttıracak şirketlerde, piyasadaki diğer oyuncuların bir gün öncesinden daha düşük fk'dan bu hisseye yönelme ihtimalinin artacağını düşünüyorum .. ..
    ama doasta işe yaradığı ve lotlarınızı arttırdığınız için gerçekten çok sevindim .. piyasada bu kadar çakal robot at koşturup milletin parasını alıyorken forumdaşların para kazanmasına gerçekten çok seviyorum... bereketli olsun inşallah saygılar
    Diğer cevaba bakacagım hesaplarına falan da temettüyü beklediğinde temettü 2 gün sonra yatmıyor mu hesabınıza ?
    Temettüyü beklerken zaten 2 gün boyunca hissenin yukarı gideceğinin riskini peşinen alıyorsun.

BU iş çok daha fazla karışıklık içeriyor. şirket temettü dağıtmadan önce bir sonrakı yıl karını fiyatların içine zaten sokmuş olabilir. Temettü dağıtılınca şirket ucuzlamadığı için temettü sonrası yukarı gitmesi anlamsız. Ha şirket ucuz kalmışsa temettüden sonradan yukarı gider. Yahutta piyasa totalde baskın şeklinde yukarı gidiyorsa. temettüden sonrada hareket devam edecektir. Aynı şekilde piyasa assaga gidiyorsa temettüden sonrada hisse aşağı gelecektir.

Temettü öncesi satıp koymakla koymamak arasındaki ince çizgiyi belirlerken şunlara bakmak lazım.
    BU şirket ne kadar temettü dağıtacak portfoyumun % kaçı temettü olarak gelecek.
    Gelen bu temettünün vergisi ne kadar olacak ?
    Burada çıkan kayıp oranına göre. diyelim portfoyunden %1 gidecek
    O halde ertesi gün piyasa yukarı gidermi bist iştahlımı ertesi gün düzeltilmiş fiyat üstünden %1 den fazla yukarı açarmı devamındaki 2 gün boyunca ne kadar daha gidebilir ?
    gibi gibi sorulara cevap verdikten sonra.

Bu kararı almak portfoyunu daha karlı bir hale getirmesine sebep olabilir. Daha zararlı bir hale getirmesinede sebep olabilir. Burada çok değişken var.

Şirket yüksek temettü verecekse bir gün önce satan adam için çok fazla avantaj ortaya çıkıyor. Düşük temettü dağıtacaksa bir gün önce satmak mantıklı bir iş olmayacaktır.

Karlı çıkma ve zararlı çıkma olasılıgımız %50 eşit değil. YÜksek temettü dağıtılıyorsa lot satan avantajı artıyor. Düşük dağıtılıyorsa temettüyü bekleyen avantajı artıyor. Piyasa iştahı yüksekse lot satan dezavantajlı piyasa düşüyorsa lot satan avantajlı oluyor.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Diğer cevaba bakacagım hesaplarına falan da temettüyü beklediğinde temettü 2 gün sonra yatmıyor mu hesabınıza ?
    Temettüyü beklerken zaten 2 gün boyunca hissenin yukarı gideceğinin riskini peşinen alıyorsun.

BU iş çok daha fazla karışıklık içeriyor. şirket temettü dağıtmadan önce bir sonrakı yıl karını fiyatların içine zaten sokmuş olabilir. Temettü dağıtılınca şirket ucuzlamadığı için temettü sonrası yukarı gitmesi anlamsız. Ha şirket ucuz kalmışsa temettüden sonradan yukarı gider. Yahutta piyasa totalde baskın şeklinde yukarı gidiyorsa. temettüden sonrada hareket devam edecektir. Aynı şekilde piyasa assaga gidiyorsa temettüden sonrada hisse aşağı gelecektir.

Temettü öncesi satıp koymakla koymamak arasındaki ince çizgiyi belirlerken şunlara bakmak lazım.
    BU şirket ne kadar temettü dağıtacak portfoyumun % kaçı temettü olarak gelecek.
    Gelen bu temettünün vergisi ne kadar olacak ?
    Burada çıkan kayıp oranına göre. diyelim portfoyunden %1 gidecek
    O halde ertesi gün piyasa yukarı gidermi bist iştahlımı ertesi gün düzeltilmiş fiyat üstünden %1 den fazla yukarı açarmı devamındaki 2 gün boyunca ne kadar daha gidebilir ?
    gibi gibi sorulara cevap verdikten sonra.

Bu kararı almak portfoyunu daha karlı bir hale getirmesine sebep olabilir. Daha zararlı bir hale getirmesinede sebep olabilir. Burada çok değişken var.

Şirket yüksek temettü verecekse bir gün önce satan adam için çok fazla avantaj ortaya çıkıyor. Düşük temettü dağıtacaksa bir gün önce satmak mantıklı bir iş olmayacaktır.

Karlı çıkma ve zararlı çıkma olasılıgımız %50 eşit değil. YÜksek temettü dağıtılıyorsa lot satan avantajı artıyor. Düşük dağıtılıyorsa temettüyü bekleyen avantajı artıyor. Piyasa iştahı yüksekse lot satan dezavantajlı piyasa düşüyorsa lot satan avantajlı oluyor.
    buna zaten hiç katılamayacağım üstadım ...şirket temettü verdiğinde piyasa değeri düşecek bunda hem fikir olmamız lazım... bir lotun değeri düşüyor lot sayısı aynı ... şirketin yıllık kazancı ise onun temettü verip vermemesine göre değişmediğinden artık f/k düşmüş oluyor ... yani sizin belirttiğiniz gibi yüksek temettü veren hissede doğal olarak piyasa değeri düşmesine rağmen kazanç aynı kaldığı ve şirket artık bir gün öncesinden daha fazla iskontolu olduğu için piyasadaki diğer oyuncular bu iskontoyu değerlendirmek isteyecektir... size şirket temettü dağıtmadan önce sattığınız hisseleri düşük fk'dan yerine koyma fırsatı vermeden bunun değerini tekrar aynı fk ya çıkarabilirler .. ereğlide olan da buydu .. ereğli temettü vermeden önce hisselerini satankişi kesinlikle ertesi gün zarar etti çünkü hisse zaten yüzde 3 yukarıda açtı... temettü alan ise zaten hisselerini satmadığından ertesi gündeki artıştan karlı çıkacaktır... üstüne bir de nakit alacak...
    burada hisselerini satan temettüden sonra eğer hissenin fiyatı düşerse karlı çıkacaktır ancak yükselmeyeceğini aksine düşeceğini düşündüğümüz hisseye ortak olmak mantıksız olacağından ayrıca hisse temettü verdiğinde f/k değeri düşeceğinden ve piyasadaki oyuncular bu iskontoyu kullanmak isteyeceğinden hissenin yükselme ve temettüden önceki f/k oranına ulaşma ihtimalinin düşme ihtimalinden daha yüksek olduğunu kabul etmek gerekir
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •