Alýntý Originally Posted by kardanadam3 Yazýyý Oku
Herkese merhaba,

Gözden kaçmýþ olabileceðini düþündüðüm bir konuyu dile getirmek istiyorum.
Son yapýlan Genel Kurul toplantýsýndan hemen sonra bazý geliþmeler olmuþ, o dönem bu bilgiler KAP'a bildirilmiþ fakat gözden kaçmýþ olabilir.

Yönetim Kurulu Baþkaný Raj Shankar 20.05.2022 tarihinde, yani genel kuruldan sonraki ilk iþ gününde, istifasýný sunmuþ ve kabul görmüþ olarak gözüküyor. Bu olay biraz manidar deðil mi? Genel kurul toplantýsýna Yönetim Kurulu Baþkaný olarak girip, akabinde ilk iþ günü istifa etmek? Mevcut Yönetim Kurulu þablonuna bakarsanýz kendisinin ismi artýk yok, yerine vekâleten Rajiv Srivastava gelmiþ gibi gözüküyor.
Kap haber linki: https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1031472

Sizlerinde fikrini almak istedim.

Raj Shankar , Redinghton þirketi satýn aldýðýndan beri YK baþkaný idi. Yani 2010 yýlýndan beri. Bu tür þirketlerde bu kadar uzun süre YK baþkaný kalmasý bile aslýnda normal deðildi.

Bir gün gelip görev deðiþikliði olacaktý o da bu sene oldu. Neden genel kurula katýldý ve bir gün sonra istifa etti olayýna gelince. Benim tahminim þu. Yapýlan genel kurul 2021 mali yýlýnýn genel kurulu idi ve 2021 yýlýnýn tamamýnda kendisi YK baþkaný idi. Dolayýsýyla 2021 yýlý hakkýnda birisi bir soru soracak olursa onun cevap vermesi daha uygun olurdu o yüzden bekleyip 1 gün sonra istifa etmiþ olabilir.

Sonuçta genel kurul öncesinde istifa etseydi , yeni YK baþkaný sorumlu olmadýðý yýlýn hesabýný vermek durumunda kalýrdý ki bu da þýk olmazdý. O yüzden böylebir yol izlemiþ olabilirler.

Ýyzico bu sene 50 milyar TL iþlem hacmimiz olacak demiþ ve þirket deðerini 1 milyar USD olarak belirlemiþ. Paynetin de bu sene ki iþlme hacmi hedefi 13 milyar idi ve tutturacak gibi görünüyor.

Bu iþlerde düz mantýk yürütülüp iþlem hacmi dörtte bir ise Paynet de 250 milyon USD eder denmez ama zaten bu deðerleri bekleyen de yok. Benim tahminim 60-70 milyon USD civarý bir deðerleme ile satýlacak.

Ama asýl önemli olan kim alacak. Eðer Payneti bir giriþim sermaye fonu alýrsa , daha doðrusu ortak olursa ( çünkü giriþim sermeye fonlarý genelde þirketlerin tamamýný satýn almaz , %30-40-50-60 oranýnlarýnda ortak olurlar ) , o zaman Paynetin 2-3 sene içinde çok büyük atýlýmlar yapýp büyümesi öngörülür.

Bu durumda þirketin yarýsý bizim elimizde kalýrsa bu büyümeden ve olacak kardan biz de yararlanýrýz. Çünkü giriþim sermeye fonlarýnýn iþ yapma mantýðý böyledir. Büyüme potansiyeli yüksek þirketlere ortak olurlar , þirketin deðerini 4-5 sene içinde USD bazýnda 3-4 katýna çýkarýp sonrasýnda ya baþkasýna satarlar yada halka arz edip paylarýný orada satarlar.

O yüzden ben Paynetin þu an 60 milyon USD üzerinden deðerlenip yarýsýnýn bir giriþim sermayesine fonuna satýlmasýný daha fazla isterim. Çünkü böyle olunca , sinerji ile Paynet çok daha hýzlý büyür ve bu deðer artýþý ve kardan kalan %50 hissemiz oranýnda biz de faydalanmaya devam ederiz.

Bu durumda Paynet þimdi 60 milyon USD ediyorsa , 3-4 sene sonra en az 200-250 milyon USD eder. Böylece elimizdeki hissenin de deðeri o oranda artar.

Ýyzico zarar ederken 2019 senesinde 165 milyon USD'a satýldý. Pay U aldý. Aradan 3 sene geçmiþ , þirket kara geçmiþ ve deðerimiz 1 milyar USD diyor CEO. Yani 3 senede þirket deðeri 6 kat artmýþ. Hadi abartýyor olsun þirket deðeri 3 kat artsýn 500 milyon USD etsin.

Giriþim sermaye fonu alýrsa Payneti , bizde de benzer bir durum olacaktýr.

2-3 hafta içinde hem paynet satýþý , hem de iyi bilanço beklentim var. Baþka da iyi bir haber gelirse ekstra olur ama en azýndan 2-3 hafta için de 2 tane haberimiz olacak inþaallah.