Alternatif bir yöntem olarak portföyünüzü belli vadelerle nasıl yönetebileceğiniz üzerinde bir model sunmak istiyorum. Bu sadece bir örnektir, portföyde tutulacak hisse sayısı risk anlayışınıza, zaman ayırabilme ve yönetebilme durumunuza göre elbette değişebilecektir.
Toplam 100 Birim TL'lik nakitimiz olsun. Bunu değişik kriterlerle seçmiş olduğumuz 10 hisseye eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Bu durumda her hisseye düşün nakit miktarı 10 Birim TL oluyor.
Sonrası diyelim 2 ay sonra portfoyümüzü kontrol ettik, performans değerlendirmesi için. Portföy büyüklüğümüz 120 Birim TL olmuş diyelim. Bu portföyümüzn % 20 değer kazandığını gösteriyor. Ama 120 Birim TL olurken her hisse aynı şekilde değer kazanmış değil, hatta bazıları ilk koyduğumuz meblağa göre değer yitirmiş. Bu durumda şöyle bir uygulama yapıyoruz. 120 Birim TL'lik toplam portföyümüzü 10 hisseye eşit olabilecek şekilde bölersek hisse başına 12 Birim TL'lik pay düşüyor. Hisse değeri 12 Birim TL'yi aşmış olan hisselerin 12 Birim TL'den fazla olan kısımlarını satıyoruz. Ve buradan oluşan nakiti 12 Birim TL'den az olan hisselerimize ekliyouz ve tekrar tüm hisseler 12 Birim TL ve eşit hale geliyor. Bu durumda performansı iyi olanlardan bir miktar kâr alırken, performansı düşük olanların lotlarını artırmış oluyoruz.
Bu uygulama için geçmişe dönelik defalarca simülasyon gerçekleştirdim, ve orta-uzun vade sonuçlarının oldukça iyi getiri sağladığını görmüş oldum.
Bir portföy yönetim modeli olarak kullanılabilir diye paylaşmak istedim.
Portföyünüze hisse dahil etmek ya da portföyünüzden hisse çıkarmak için ne kadar bir vade koyacağınız da size kalmış bir yöntem. Bazen bir hisseden toplam alabileceğiniz maksimum performansı birkaç ayda alabileceğiniz gibi bazı hisselerin performansı düşük olduğu için bu daha uzun zamana yayılabilir. Hisse seçerken bilanço dönemlerinde yeniden gözden geçirme fikri her zaman ufak rötuşlar için size fırsat vereceği gibi şirketlerin gidişatını izleme opsiyonu da sunacaktır size.
Hangi kriterlerle seçim yaptığımızı daha önce zaten belirtmiştik. Kriter referansı için geçmiş sayfalar incelenebilir. Kullanılan ya da seçilen hisseler en mükemmel portföy olacak diye bir kaygımız yok ve bunu sağlayabilmek de imkansız. İyi bir plan yapıp, mükemmel bir planın hayalinde kaybolmayacağız.
Saygılar.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri