FOREX'de 400 kaldıraç, 100 kaldraç 10 kaldıraç olabiliyor, ama hisselerde büyük oyuncu isen 2 kaldıracı geçmemen gerekir. Sürekli nakit teminata maruz kalmak yakışmıyor.
%10 düşüşte 1,8 milyar istendiğine göre 18 milyarlık veya kabaca 1 milyar dolarlık girmiş, eğer yönü tuttursaydı 10 milyar dolara kadar çıkacaktı belki.
Takasbank teminatları miktara göre ayarlamalı. Küçük oyunculara yüksek kaldıraç, büyük oyunculara düşük kaldıraç uygulanmalı.
Sistem bu şekilde devam eder ise 10 milyar doları olan kaldıraç ile bütün borsayı alır.
Londra'daki bankerler küçük ülkelerin merkez bankalarını kaldıraç ile sıkıştırabiliyor.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
35 milyar TL pozisyon çift taraflı 70 milyar TL eder.
Long olan büyük oyuncular muhtemelen 25 milyar, ufak oyuncunun long kontratı azdır o da 10 milyar olsun. Karşı tarafta 30 milyar TL arbitraj pozisyonu vardır muhtemelen, taban oluyor ama işlem az oluyor, çünkü etkilenmiyorlar.
Yeni oyuncu gelmesin diye başlangıç kontratlar artırılmış. Mevcudun erimesi gerekiyormuş.
Bu tip bir şey bir daha olmaması için olay baştan itibaren incelenip yeni düzenlemeler olmalı.
Emin misiniz? Ben yüzleşmedim ama yazdıgım örnekte yemezmi mc? Ozaman firmanın başlangıc teminatını 3x 5x artırmasının etkisi nerede olur ?
Benim bildiğim böle yanlısta olbilirim ama o yüzden her firma kendi riskine göre bu teminatı belirliyor.;
* Yatırımcının hesabındaki teminat miktarı Başlangıç Teminatı seviyesinin altına düşerse, yatırımcı Teminat Tamamlama Çağrısı (Margin Call) alır. Bu durumda yatırımcı teminatını yeniden en az Başlangıç Teminatı seviyesine kadar yükseltmek zorundadır.
Bence Takasbank ayrı, aracı kurum ayrı. Aracı kurum ekstra teminat isteyebilir volatil durumlarda. Şu anki artırma ise erimeyi sağlayabilmek için olmalı.
Herifin elindeki hisseleri ve pozisyonlar belki iskontolu alacaklar grafiklleri bozdurmayacaklar.
Ya da herif güçlü iken zayıf görün prensibi uyguluyor arkasında daha büyük güçler var. Yarın daha kritik bir gün.
kaldıraçlı piyasalarda kaldıraç oranını ayarlamak en zoru !
çünkü piyasa ile değil kendin ile kapışıyorsun bir insan nefsini nasıl yenebilirki( zor savaş)...
tüm insani zaaflarınla yüzleşiyorsun....hele o hırs denen(masadaki hepsi benim)...hele o ego yok mu( herşeyi ben bilirim )havası...
ben işde o yüzden pala gelsin diyorum çünkü paladan değil kendimden korkuyorum .
çok bildiğimden değil. cahilliğimden korkuyorum. cahilliğin sınırı yok çünkü.
not:okuyunuz ve geçiniz.aklım olaydı uykuyu yarılamıştım.
Yatırım uzmanı değilim .Aracı kurumlarda bolca uzman ve uzman görüşleri var.
Yer İmleri