-
Cemal Demirtaş bey, toplu cevap vereyim demiş. Bist100 için neden düşüş bekliyorum diyerek.
1. mevcut sistemlerde riskler göz ardı ediliyor.
2. yavaşlama sinyalleri
3. global kredi koşulları
4. avrupa enerji krizi
5. global resesyon
6. para politikası ve enflasyon
7. işlemeyen piyasa
8. rusya ukrayna
-
Eregl/isdmr şirketler arasında karlılık gizlenmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Çünkü Isdmr % 95 payı Eregl ait zaten. Isdmr karı az da olsa çok da olsa son tahlilde Eregl bilançosu içinde zaten ortaya çıkıyor. Eregl kendi fabrikasında gerçekleşen operasyonel işlemlerinden ortaya çıkan kar da yine aynı şekilde Eregl bilançosu içinde gözüküyor. Isdmr karının az ya da çok tutulması/hesaplanması Eregl açısından bir anlam ifade etmez. Bu bağlamda Ismdr alan Eregl kısmında gerçekleşen sonuçları almamış sadece isdmr bel bağlamış olur. Eregl alan ise hem Isdmr hem de Eregl kısmının sonuçlarına ortak olmuş olur. İkisi arasındaki en temel fark halka açıklık oranıdır. Isdmr özelinde değer kazanma hisseyi domine etme olasılığı tabii ki Eregl göre daha kolay olabilir çünkü birinin dolasimda 1.6 milyar hissesi var ötekinin ise 147 milyon adet.
-
Yukarıdaki maddelere bakış, kişinin tecrübesine göre değişebilir. Haklı haksız demiyoruz, objektif olarak baktığımızda tüm maddeler doğru. Ben ise olaya biraz farklı bakıyorum.
1. Ukrayna rusya savaşı, rusya aleyhine ilerliyor, avrupa ben ettim sen etme doğalgaz ver demediği sürece rusya yavaş yavaş eriyecek, savaşı sonlandırmak isteyecek, rusya nükleer gibi bir duruma girişirse bu kendisini de bitirmek olur. rusya savunma amaçlı bir savaşa girmedi, öyle olsaydı nükleer kullanırdı. rusya toprak almak için başlattı, aldı almadı bir yerde yeter bu kadar toprak diyebilir ve savaş sonlanır.
2. avrupa doğalgaz rezervlerini kış için sağladı. bu nedenle doğalgaz fiyatları kış gelmeden geriledi. ancak tasarruflar devam edecek. ikame kaynak bulma arayışları devam edecek, belki karadeniz belki akdeniz üzerinden yeni rezervler devreye girmesi için ülkemizle pazarlık yapılacak.
3. şuan bizdeki faiz makası 10-40 = 30 puan yani 4 katı ister %400 deyin ister %4000 deyin. ülke bununla yaşamaya alıştı. bankalar 100 yılın karını elde ediyor. kısa bir süre sonra bir gelişme olur bu kar sürdürülebilir olmaktan çıkar. özellikle eylül sonu bilancolarını herkes görecek, devlet kaybederken özel bankaların kazanmasını sonsuza kadar devam edemez. düşük faiz söylemleri devam etse de sürdürülebilir değil.
4. BM ve IMF büyük devletlerden faiz artışı yerine faiz indirimi istiyor. Bu uyarı FED toplantılarında karşılık görebilir. FED kural gereği enflasyonla mücadelede faiz artırıyor, fakat faiz artışı bittiği dediği yerde reel ekonomi hızlanmaya başlar. Buda muhtemelen 2-3 ay içinde olabilir.
5. Kur korumalı sistem ile baskılanan doların gerçek değeri 18,5 lira değil. Dolar bazlı varlıkların ucuz olması gerçeği uzun bir süre değişemez.
6. Para piyasalarında gördüğünüz ve olmasını beklediğiniz gerçeklerle size kimse para kazandırmaz. Çoğunlukla beklenmeyen olur.
-
Ucuz rus malı bizim üzerimizden dünyaya pazarlanmadığı sürece bizde büyük bir sorun olmaz, avrupada bu konuda kararlı olduğumuzu gördüğü sürece ticaret yapmaya devam edecektir. MİR sisteminde kalmamış olmak somut bir gösterge.
-
-
-
Teşekkürler Sayın Enigma
Grafikler ne diyor vaktini fazla almazsan paylaşır ve değerli yorumlarını da yazarsan seviniriz....
-
Foruma girip 2 dk da 2 paragraf rekor hızla yazıp çıkıyorum imla hatası affetmicez seni diyolar ben de küstüm artık burada yazıcam )) hata ettimse affola ..hızlı yazıyorum konuşur gibi yazmaya gayret ediyorum. Kızıldağ reis ile aynı fikirdeyim. Bu savaş rusya aleyhinde algısı var ama Ab Fena köşeye sıkışmış durumda Abd ve rusya arasında hala tercih yapma sorunsalıyla boğuşuyor.
Katılmadığım tek konu şu 2001 -2014 döneminde faiz %10 ortalamalarda kredi faizleri bileşik %16-22 arası %8 net kar bıraktı ve aktif / net kar oranı takriben 30 da 1 ile ile 40 da 1 arasında gezdi.
Banka aktifleri resmen 2023 sonu 2.3 misli olacak ve özsermayeleri de 3 misli...ortaya çıkacak rakamlara göre banla karlarında %15-20 max düşüş beklenebilir hatta 8 faiz makasını telafi edecel aktif artışı ve özsermaye ve tüfex tahviller ile ciddi yatayda ve az kar artışı olabilir dileyene hesaplarımı yollarım . Konumuz bankalar değil ama uzmanı olduk malum analizciyiz aymı zamanda ..
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri