Sayfa 368/582 İlkİlk ... 268318358366367368369370378418468 ... SonSon
Arama sonucu : 4655 madde; 2,937 - 2,944 arası.

Konu: ISDMR - İskenderun Demir Çelik

1. Sayın Tory,

Yine güzel bir yazı, teşekkürler, arada sırada da olsa yazın lütfen. Paylaşımlarınız önemli..

Bir dönem stoklar başımıza bela olur mu diye konuşmuştuk çok fazla stok vardı.

Sanırım haftaya bugün daha net göreceğiz bazı şeyleri...

Yazı için tekrar teşekkürler.

2. DJ Iron & Steel %20 Ereğli yaklaşık %40 düşmüş zirveden...

3. Sonraki konu kapasite kullanım meselesi. Kapasitenin düştüğü konuşulmuştu ilk 2 çeyrek için ama karışan durumlar var galiba. Yatırımcı sunumunda verilen kapasite ham çelik üretim kapasitesi. Yani sıvı çelik dedikleri aşama. Ondan sonra 2 aşama daha var. Sonraki aşama slab ve kütük yapımı. Bu aşama da gerçekleşince hammadde yarı mamüle dönmüş oluyor. Son aşama da slap ve kütükten ürüne dönüştürme.

Şimdi bizim sıvı çelik kapasitemiz 10 milyon ton gibi ama sıvı çelikten slap ve kütük daha sonra da ürüne dönüştürme kapasitemiz 10 milyon ton değil. Hiç bir zaman 10 milyon ton ürün çıkarmadık. Dolayısı ile işler çok iyi olsada ham çelik üretiminde tam kapasite çalışmamız gerekmiyor.

Peki blançoda neye bakmamız lazım. Birincisi üretilen ürün miktarı, ikincisi satılan ürün miktarı. Bunlar düşmüşse sıkıntı daha büyük olabilir ama eğer çeyreklik satış 2 milyon değilse niye aralığa satış yapıyoruz. Herkesin kullandığı ürünlerde hemen teslim veya diğer ürünlerde kasım teslim satmamız gerekmez mi? Belliki kasım ayında üretileceklerde satılmış.

Yatırımcı sunumuna bakarsanız

6A 2021 4148 ton
    6A 2022 4268 ton

üretilen mamüller. Yani ilk 6 ay %3 fazla üretmişiz geçen seneden. Ama ilk çeyrek fırın kapanmıştı kapasite düşmüştü haberimiz olmamıştı. Düşen şey şu ham çelik üretimi

6A 2021 4590 ton kapasite kullanım oranı %94
    6A 2022 4198 ton Kapasite kullanım oranı %86

Dediğim gibi sıvı çelik üretimi işler çok iyi olsada bi yerde düşürmek zorundasın, çünkü sonraki prosesler bizi sınırlıyor.

Satış rakamlarına gelirsek,

6A 2021 4023 ton
    6A 2022 3945 ton

Yani ilk altı ay neredeyse geçen sene kadar satmışız. %2 gibi az satmışız. Şimdi bakacağımız şey yine bu rakamlar olacaktır ham çelik değil yani. Ben hem üretim hem de satış olarak 6 milyon küsür rakamlar olacağını düşünüyorum. Yani 2 milyon ton üretip, 2 milyon ton satmışızdır.
    Son düzenleme : tory; 22-10-2022 saat: 19:08.

4.  Alıntı Originally Posted by fedoramca Yazıyı Oku
    Sayın Tory,

Yine güzel bir yazı, teşekkürler, arada sırada da olsa yazın lütfen. Paylaşımlarınız önemli..

Bir dönem stoklar başımıza bela olur mu diye konuşmuştuk çok fazla stok vardı.

Sanırım haftaya bugün daha net göreceğiz bazı şeyleri...

Yazı için tekrar teşekkürler.
    Sağolasın. Bilanço tahminlerini görünce çok yanılma olmuş bende diye yazmak istedim. Ama bazı konularda da farklı düşüncelerim devam ediyor. Veya bazı konuların sosyal medyada yanlış değerlendirildiğini düşünüyorum. Sosyal medyayı takip etmiyorum ama etrafımda birçok ereğli yatırımcısı var herkes bişey diyor bana mantıklı gelmiyor.

5.  Alıntı Originally Posted by tory Yazıyı Oku

Satış rakamlarına gelirsek,

6A 2021 4023 ton
    6A 2022 3945 ton

Yani ilk altı ay neredeyse geçen sene kadar satmışız. %2 gibi az satmışız. Şimdi bakacağımız şey yine bu rakamlar olacaktır ham çelik değil yani. Ben hem üretim hem de satış olarak 6 milyon küsür rakamlar olacağını düşünüyorum. Yani 2 milyon ton üretip, 2 milyon ton satmışızdır.

Geçen gün sormuştuk yatırımcı ilişkilerine, 1.5 ay önden gidiyor sparişler demişlerdi, satış olmazsa önden sparişler nasıl gidebilir, çok üstünde kafa da yormadık.. Tam zamanlamasını da hatırlamıyorum, kötü bilanço tahminlerinden daha önce olabilir.

6. Çok teşekkürler tekrar yazılar için.. Bizi sizden mahrum bırakmayın, arada yazın lütfen

7. Daha önce bi çalışma yapmıştım sonuçlarını yazayım. Aslında excelde grafikli şekilde toplayacaktım yıl yıl ama vakit olmadı.

31.12.2013
    Özsermaye: 4.1 milyar dolar
    Finansal borç:1.64 milyar dolar

31.12.2021
    özsermaye:6.3 milyar dolar
    Finansal borç:1.25 milyar dolar

8 senede özsermaye 2,2 milyar dolar arttığı gibi. Tam 6.6 milyar dolar kar edilmiş, bunun 4,2 milyar dolarını temettü olarak dağıtmış. 2022 de dağıtılan temettü hariç.

Bu seneyi 6.5 milyar dolar ile tamamlasa özsermaye olarak, 5.2 milyar dolarda temettü dağıtmış olacak 2022 sonu itibari ile. Yani 9 yılda 8 milyar dolara yakın kazanıp, bınun 5.2 milyar dolarını temettü olarak dağıtmış olacak.

Hisssenin 1-3 dolar arası gidiş gelişlerinde özsermaye daha düşüktü onu da hesap etmek lazım. Finansal borçlar 2010 yılında 3.8 milyar dolarmış. O zamanlar az temettü dağıtmış ama 2013 sonunda borcu 1.6 milyar dolara düşürmüşler. Ben 2013 den bu yana baktım.

Bi de borç olarak sadece finansal borçları alıyorum hem geçmiş hem şimdi. Normalde borççlar şu anda 3 milyar dolara yakın ama yapısı şöyle son bilançoda:

Finansal borçlar:1.480 milyar dolar
    ticari borçlar: 729 milyon dolar
    ertelenmiş vergi:725 milyon dolar.

Neden sadece finasal borçlara bakıyorum, çünkü ticari borçların karşısında daha fazla ticari alacak var 934 milyon dolar gibi. Onu oradan çeviriyoruz zaten. Ertelenmiş vergi ise hemen ödenmiyor. Değer artışına konu varlık şirketten çıktığı zaman ödeme yapılıyor. Yani bilançoda kardan düşülüyor ama hemen ödenmiyor. Biz o parayı da kullanıyoruz. 725 milyon doların tamamının ödenmesi için şirketin komple satılması lazım. O zaman o ayrılmış vergide yetmez normalde.

8. Bu 8 senenin 4 yılı kötü, 1 yıl idare eder, 2 yılı iyi, 1 yılı ise mükemmel geçmiş. Yani 600 milyon doların altı kar edilen yılları kötü aldım. 1 yıl 732 milyon dolar kar edilmiş idare eder. 3 yıl 1 milyar doların üstümde gerçekleşmiş, bunlardan geçen seneyi mükemmel diye düşündüm.

9. sene olan bu yılın şu anda 827 milyon dolar olduğunu düşünürsek, 1 milyar doları geçeceği için bu yıl için de iyi bir yıl diyeceğiz.

Kötü olan 600 milyon dolar altı kar artık zor gelir diye düşünüyorum. Son 9 senede yapılan yatırımlar ve kümaş etkisi ile. Pandemi gibi bişey olursa yine olabilir tabii.

Şu an sektör dalgalı ama aslında ereğli son 9 senenin en iyi ereğlisi varlık ve yatırımların tamamlanması olarak. Önümüzdeki bilançoların kötü gelme durumları can sıkıcı sadece.

Sayfa 368/582 İlkİlk ... 268318358366367368369370378418468 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •