Alıntı Originally Posted by onurbey Yazıyı Oku
Hocam taksitle eurobond nasıl alıyoruz ? Bildiğim kadarıyla nominal 1000 USD alım yapılıyor.
Fon piyasasında 2019 öncesini incelemenizi öneririm. MAC 2014-2018 yılları arası yıllık getirisi %110.
2013-2018 yılları arası bu performansı geçen bir sürü bes fonu var.
Örneğin MAC'la bir fonu karşılaştıralım.
2014 MAC%26.8 ALR%26.07
2015 MAC%14.8 ALR%32.36
2016 MAC%20.4 ALR%24.35
2017 MAC%20.2 ALR%43.45
2018 MAC%0 ALR%21.45
MAC 5 YILLIK GETİRİSİ : %110
ALR 5 YILLIK GETİRİSİ : %261
Ayrıca ALR fonu karma bir fon olduğu için kabaca%50-55 oranı hisse taşıyor. MAC'ın aldığı riske göre oldukça düşük.
2018 yılı sonunda bende ALR fonuna bakıp çok iyi getirisi var. MAC'da neymiş. Berbat fon diye yorum yapmam ne kadar mantıklı olurdu ?
Demem o ki, arabanın arka camından bakarak yorum yapmak çok kolay.
Bir dönem döviz, bir dönem altın, bir dönem hisseler, bir dönem kripto popüler oluyor. Millet zirvedeyken oralara yükleniyor.
Saygılar.
Şöyle yapabilirsin her yatıracağın taksitin yarısıyla mac fonu alırsın diğer yarısıyla dolar alırsın ne zaman 1000dolar biriktirirsin o zaman eurobond alırsın. Başkada bişey yapma sadece bu şekilde biriktir.

ALR fonu tüm bes sistemi içerisinde eli yüzü düzgün 2-3 fondan birisi, içerisinde yabancı hisse senedi de bulunduruyor. AFT fonuyla kıyaslamak yada benzer yatırım fonuyla kıyaslamak daha doğru olur. Tam benzeri yatırım fonlarında tam yok. Ben kendim ALR fonuna geçmek istedim geçemessin yassak dediler. Yani ekonomi bilgin arttıkça besin vasat fonları içerisinde bir iki tane görece daha iyi fon bulup ona geçmek istiyorsun. Yok hemşerim geçemezsin diyolar.

Besi 10 yıl ve üzeri uzun vadede düşünmek lazım 5 yıl bes için kısa. hatta 10 yıl bile göreceli kısa. Bu kadar uzun vadeli yatırım yapacaksan zaten hisse ağırlıklı fon tutman gerekir. Diğer enstrümanlar bu sürede nal toplamaya mahkumdur. Malesef milyonlarca bes yatırımcısı para piyasası fonu borçlanma araçları fonu sandart fon gibi fonlarda tutularak emekleri heba ediliyor. İnsanlardan fon değiştirmeleri bekleniyor oysa insanların bunu yapamayacaklarınıda çok iyi biliyor sistemi kuranlar.