
Originally Posted by
Emirhan06
Hocam tek baþýna tüm rasyolar yanýltýr. Tek baþýna F/K da yanýltýr.
Çünkü þirketlerin tek defalýk gelirleri ve karlarý olabilir. Mesela bir o sene bir iþtirak satmýþtýr F/K bir anda düþer , mesela bir gayrimenkul satmýþtýr , oradan tek defalýk bir kar elde eder F/K bir anda düþer veya yatýrým teþvik kapsamýnda tek defalýk bir vergi geliri oluþur F/K bir anda düþer.
O yüzden rasyolara bütün halinde bakýlýr. Rasyolarýn önem sýrasý vardýr ve ben de ilk sýraya F/K'yý koyarým bu doðru ama F/K'da tek baþýna anlam ifade etmez.
Mesela bugün Paynet'i satsak ve oradan 1 milyar TL iþtirak satýþ karý gelse F/K bir anda 2 seviyesine düþer. PD/DD de 1,2'ue düþer. Ama 1 sene boyunca bu fiyatta kaldýðýmýzý varsayalým bir an , o zaman seneye PD/DD yine 1,2 olur ama F/K belki de 7-8 lere çýkar.
O yüzden PD/DD daha saðlam ve uzun vadede daha doðru sonuç doðuran bir rasyodur ama F/K yatýrýmcý kararlarýnda daha etkilidir.
Fakat yine de hiçbiri tek baþýna çok doðru sonuç vermez. Hepsine bir anda bakmak lazým. Cari oran , FD / FAVÖK , FD / satýþlar , F/K , PD/DD , Öz sermaye karlýlýðý ( ROE ) hatta ve hatta ciro artýþ hýzý bunlarýn hepsine ayný anda bakýnca anlaþýlýr kim daha iyi.
Þu anda arena F/K'sý yüksek çünkü 9 ayda 288 milyon finansman giderimiz oldu. Neden bu kadar finansman giderimiz oldu , çünkü hem Brighstarý almak için kredi kullandýk , hem Brighstarýn borçlarýný devraldýk , hem de artan iþletme sermayesi açýðýný kredi ile tamamladýk.
Bunlarýn karþýlýðýnda ciroda yaklaþýk %190 , brüt karda %190 , EFK'da %170 büyüme yakaladýk.
Þimdi denebilir ki , efendim bu büyümeleri arena tek baþýna yapmadý , Brighstar alýndýðý için bu kadar büyüme varmýþ gibi görünüyor yoksa arenanýn kendi satýþlarý o kadar artmadý denebilir. Ama bu kadar kredi yükünü , finansal gideri ve yönetim pazarlama giderini de Brightstarý aldýk diye yüklendik. O yüzden bu çok geçerli bir bahane olmaz.
Mesela Ýndes da þu anda yýllýk 400 milyon USD cirolu bir þirket almaya kalksa , bizim sýkýntýlarýn benzerini çeker. Büyüme sancýlý bir operasyondur. Acý çekmeden büyümek zor. Biz de o sancýlý dönemi yaþýyoruz. Bir þanssýzlýðýmýz var ki , faizlerin yüksek olduðu bir döneme denk geldi bizim borçlanmamýz. Ama elbet bu da geçecek.
Diðer taraftan Paynet 1 milyar TL civarý bir paraya satýlýrsa oradan gelecek iþtirak satýþ karý ile F/K konusunda yine en ucuz oluruz. Ve bunu tek defalýk da düþünmeyin . Tek defalýk aþýrý ucuz oluruz ama 1 milyar TL taze para ödediðimiz yýllýk 400-450 milyon civarýndaki faizi bir anda 200 milyon seviyesine çeker. Dolayýsýyla buradan gelecek olan ekstra 200-250 milyon net kar katkýsý ile F/K'mýz operasyonel olarak da bu fiyatlarla 6-7 seviyesine iner. Bu da sektörün çok altýnda.
Mesela Ýndes'in satabileceði Paynet gibi bir iþtiraki yok. Onun da bir sürü iþtiraki var ama para edecek olana sadece DGATE ve Despec'tir. Onlarý da toplasanýz bir Paynet etmezler bence. Zaten onlarýn da tamamý Ýndes'in deðil , halka açýk kýsýmlarý da var. Ciro olarak da toplasanýz bir Brighstarýn yarýsý etmezler.
Yani uzun sözün kýsasý , bir þirketin deðerini ölçerken çok þeye bakmanýz lazým. Bir rasyo ile olmaz , bir sürü rasyoya bakmanýz laýzm , bu da yetmez , iþtiraklerine bakmanýz lazým , o da yetmez , büyüme perspektifine , büyüme hýzýna , trendleri ne kadar yakaladýðýna bakmanýz laýzm vesaire. Tesla deli gibi zarar ederken de çok deðerli bir þirketti. Çünkü gidiþatýn nereye olduðunu piyasa görüyordu. Tesla baþtan zarar edecekti ama sonrasýnda çok karlý olacaðý için hep deðerli bir þirketti.
Bence Arena trendleri yakalamak adýna Ýndes'in çok önünde. Ýndes klasik bir donanýmcý. IT donaným malzemeleri distribütörü. Bu konuda yýllardýr Türkiyenin en büyüðü ama büyüme konusunda sýkýntýlarý var. Ýndesin 10-15 yýl önce de yýllýk cirosu 1,2 milyar USD idi. Þimdi o seviyeler. Ve yaptýðý iþ üç aþaðý beþ yukarý ayný.
Ama arena son 5 senede , Paynet ile fintech sektörüne girdi ve sektörün en büyüklerinden biri oldu , Arena enerji ile yenilenebilir enerji iþine girdi ve orada hýzla büyüyor , bulutum.com ile süper hýzlý büyüyen bir sektörde faaliyeti var , Vodafone ile 5G ve IoT sistemlerde muhtemelen çok büyük bir ivme kazanacak önümüzdeki 1-2 senede , Redinghton gibi bir global þirketin kazandýracaðý bir sinerji ile yeni coðrafyalarda büyüme potansiyeli çok daha yüksek.
Tüm bunlarý birleþtirince , CEO'nun neden birkaç sene içinde 2 milyar USD ciroya çýkacaðýz dediðini anlýyorsunuz. Biz 3-4 sene sonra 2 milyar USD ciroya çýktýðýmýzda belki Ýndes hala daha 1,5 milyar USD seviyelerinde geziyor olacak. Çünkü sektörün kendisi çok büyümüyor. Siz büyümek için ekstra efor sarfedip yatýrým yaparsanýz o zaman sektörden daha fazla pazar payý alýp büyürsünüz. Böyle iyiyim , bmyle gelmiþ böyle gidier derseniz yerinizde sayarsýnýz.
O yüzden bence tüm bu faktörleri göz önüne alýrsanýz , bence Arena Ýndes'den daha iyi þirket. Ama bunun rasyolara ve rakamlara yansýma süre alýr. Þu anda Ýndesin piyasa deðeri 5 milyar TL , Arenanýn piyasa deðeri 2,15 milyar TL.
Yani þu anda Ýndesin yarý piyasa deðerinde bile deðiliz. Ýndes için yaklaþýk 7,84 milyar TL hedef fiyat vermiþ aracý kurumlar. Ýndesin o kadar ettiði bir piyasada arenanýn bu hali bile en az 4 milyar eder ki , dediðim gibi 3-4 sene sonra biz Ýndesden daha deðerli bir þirket olacaðýz büyük ihtimal.
Bu kapsamda hissenin getiri potansiyeli Ýndesden çok daha fazla bence. Ama bunu kanýtlamak için zamana ihtiyaç var.
Yer Ýmleri