Sayfa 320/359 İlkİlk ... 220270310318319320321322330 ... SonSon
Arama sonucu : 2871 madde; 2,553 - 2,560 arası.

Konu: NATEN - Naturel Yenilenebilir Enerji Ticaret A.Ş.

Alıntı Originally Posted by Bay Tomi Yazıyı Oku
    Hayır yorum yaptığı hisse Ak enerji Toplam Varlığı 15 Milyar 258 Milyon Toplam Borcu 15 Milyar 390 Milyon Ozsermaye Eksi 131 Milyon civarı gelmiş bize akıl veriyor şuna bakk...bir yazı yazmış kopyalayıp yenilebilir enerji şirketlerinin hepsine atmış ama Ama hissesini aldığı Akenerji ne hallerde , yenilebilenir enerji şirketlerinin hiç birisi eksi ozsermaye yoktur bilip bilmeden yazma her yere ...
    Aynen eksi öz sermaye fakat beğenmediğim Sasa hissesi alsın pahalı fakat kötünün biraz daha mantıklısı.Ben bilmiyordum ak enerjiye yazdığını facia Sasa hissesi al daha mantıklı.Belki mantıklı cevap yazar beğeniyor Naten hissesini foruma yazıyor.

2. O standart yazıyı her yere atmış, yeo ,smart,kontrolmatik , kartal yenilebilir enerji depolama yapan şirketleri tek tek takip ediyo arkadaş ...

3. En eski faal güneş enerjisi santrali 60 yaşın üzerindedir. Bugün çoğu üretici, 25 yıllık garantili bir kullanım ömrünün reklamını yapsa da. Ancak ortalama tahminler, kurulumun gerçek hizmet ömrünün 40-50 yıl kadar uzun olabileceğini göstermektedir.

4. Ben borsa hayatımda hiç eksi özsermaye sahip bir sirketi hiç almadım...
    Yaptigim yorumlar kesinlikle al sat tavsiye niteligi olmayip , yatirim tavsiyesi deidir.

Çevir kazı yanmasın.....

6. İyi niyetle bir bilgilendirme yapmışız, bazılarını çok sinirlendirmişiz. Amacım polemiğe girmek değil. Bu son yazım ve ne yazılırsa yazılsın cevap yazmayacağım.

Enerji depolama piyasası ile ilgili genel bir yazı yazdım... Tek ve büyük tepki buradan geldi... Anlamadım.. Ne yenilenebilir düşmanlığımız kalmış, ne yatırımdan anlamadığımız kalmış, ne de eksi sermayeli şirkete yatırım yapan geri zekalılığımız...

Sevgili genç kardeşim! Sinirlenme!.. Senin şirketin en iyisi.. En çok büyüyecek, en çok kazandıracak senin hissen.. En iyisini sen bilirsin..

Doğru! Ben bilmem... 30 senedir borsada eksi sermayeli hisselere yatırım yapa yapa çoluğumun çocuğumun rızkını yedirdim millete ;-)

Zaten ben yenilenebilir enerji düşmanıyım. 30 yıllık mühendislik hayatımın 25 yılını her kademede 100lerce MW büyüklüğündeki yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesinde harcamadım. Fizibilite, projelendirme, çed, finansman, inşaat ve işletme aşamalarının her aşamasında bulunmadım. Bizzat kendi şirketimle yenilenebilir enerji sahibi değilim zaten.. BEN BİR YENİLENEBİLİR ENERJİ DÜŞMANIYIM... Ben doğalgazcıyım :-)... Yakalandım... Aferim size...

Yatırımcılık dediğin; hangi şirketin iyi olduğuna FK, Özsermaye, PD/DD gibi rakamlara bakıp karar vermektir. Büyüme önemlidir, "100'dük , 1000 olacağız" dendi mi.. "Tamam işte bu!" demektir. Değil mi?

Sevgili genç kardeşim!. İyi bir futbol analisti olabilirsin belki ama, iyi bir temel analist değilsin!... Borsada en iyi savunma hücum değildir!... O futbolda öyle olabilir...

Yatırım yaptığın hissenin iyi olduğunu, başka hisselerin kötü olmasıyla gösteremezsin...

Ne güzel hemen hangi hisseye yatırım yaptığıma bakmış, sonra da o şirketin rakamlarını incelemişsin!. Aferin sana.. Ey büyük TEMEL Analist!... FK, Özsermaye, PD/DD güzel değil, de mi? Tamam o zaman.. Tukaka!.. Bu kadar basit değil mi?

Öncelikle, Temel analistlik değil! Olsa olsa Fadime analistlik olabilir... Böyle bir rakama bakıp karar verilebilse 95 yaşındaki ebemde analist olurdu.

O şirketi 15 yıldır takip ederim. Fiili hayatta da aynı sektördeyiz netekim... Benim tabii ki ölçek olarak çok çok üzerimde bir şirket... 15 yıldır küçümseme ile bakardım her bilanço döneminde... Çünkü yaptığı yatırımlar patlamıştı. Bugün "Enerji Depolaması" olayında olduğu gibi, o günlerde de HES ve Doğalgaz yatırımı furyası vardı. HES'i olmayana Etiler'de kız vermiyorlardı.. O kadardı yani... O heyecanla 100'lerce MW HES ve 900 MW DGKÇS yaptı Akenerji'de... 1000 + MW'a çıkacaktı.. Köşeyi dönecekti..

N'oldu sonuç? Hüsran...

Dönmeyen borçlar... Bırakın kredi anapara geri ödemesini, ödenemeyen faizler vadı.. Ta ki 2022 yılında dünyayı enerji krizi vurana kadar... 2021 yılında 350 TL'yi zor bulan fiyatlar, 2023 yılında 3500 TL/MWh değerini bulana kadar..

Buradan bir YATAŞ, bir DARDANEL, bir AKSEN hikayesi çıkar mıydı? Kronik ZARAR Hikayesinden, KARa dönüş hikayesi olabilir miydi? İnceledim. Gecelerimi, günlerimi verdim TEMEL ANALİZİNİ yapmak için.. Sonuçta Emaille dahi gönderilemeyen bir büyüklükte EXCEL dosyası çıktı ortaya… Ve BEN, çıkacağına karar verdim.. BEN KARAR VERDİM BEN YANILABİLİRİM... Hatam varsa, gösteren olursa da saygı duyar, müteşekkir olurum.. Ama geçen günler, devam eden enerji krizi, yanılmadığımı, yanılmayacağımı gösteriyor... 1,7 iken incelemeye başladım, 2'de ise tüm varlığımla yatırım kararı aldım... Bu benim kararım. Belki hatalıyım. Aynı buradaki karar SİZİN KARARINIZ olduğu gibi.

Doğru, Özsermayenin Eksiye düşmesi sorunlu bir durumdur. Ama ülkenin içine girdiği DOLAR sorunundan kaynaklı fiktif bir durum bu. Aynısı kendi şirketlerimde de oldu geçmişte.. Kağıt üzerinde, kambiyo zararı... Yağmur yağıyor, kar yağıyor, şirket enerji üretiyor, kasaya günlük enerji satış rakamları geliyor...

Şirket faaliyet karı artıyor, borçlar eriyor mu? Önemli olan o.. Ki şirket bu seneki FAVÖK ile önümüzdeki 1,5 senenin kredi geri ödeme rakamlarını dahi biriktirmiş kasada.. Duran varlıkları yeniden değerlediğinde (Kİ AKENR her sene 12 aylıkta yapıyor bunu ve 12 aylıkta ciddi bir özsermaye rakamı oluşacak) bu rakam tekrar artıya geçiyor.

Tekrar söylüyorum, bu benim kararım. Belki hatalıyım. Aynı buradaki karar SİZİN KARARINIZ olduğu gibi, o da BENİM KARARIM!..

Peki sen Genç Kardeşim, sen de analizini yaptın mı? Kararını ona göre mi verdin? Eğer öyleyse saygı duyarım. Hayırlı bol kazançlar dilerim. Umarım yanılmamışsındır..

Enerji depolama işine gelmeden önce şu GES işlerini bir konuşalım istersen!

118 MW mevcut GES var. LİSANSSIZ!. Ne demek lisanssız ? Biliyor musun? 10 yıllık verilen bir hak bu? 10 yıl borunca 13,3 cent/ kwh birim fiyatla GDŞ'ne satıyor enerjiyi.. 10 yıl sonra ne olacağı belli değil? Santraller 2016-2017-2018 başlangıçlı.. Zaman bitiyor. Süre bitince %99,99 lisans verecekler.. Ama hangi koşulda. Biliyor musun? Gelirin %50sini mi alacak devlet, %20'sini mi, %10'unu mu? Yoksa beleşe mi verecek şirkete o lisansı? Yoksa seçim sonrası devletçi bir CB gelip, kamulaştıracak mı lisanssız santralleri?

Peki 118'in üzerine, 157,5 MW'da YEKA lisansı aldı? Onların temel analizini yaptın mı genç kardeşim? Yatırım ne kadara mal olacak? O yatırımı yapacak özkaynak var mı? Finansman bulunabilir mi? AKENR örneğinde HES furyasında olduğu gibi yatırımlar patlar, şirket finansal krize girilebilir mi?

Peki en önemlisi? Bu yatırım sonrası gelir ne olacak? Biliyor musun? 118 MW 200 milyon kwh üretiyor, 13,3 centte yaklaşık 250 milyon dolar geliri var, 157 MW GES'de 300 milyon üretecek ve 13,3 centten şu kadar gelir artacak diye düşünüyorsan YANILIYORSUN… 157 MW GES YEKA ihalesi ile alındı.. Bu santraller LİSANSLI olacak. 15 sene boyunca bugünün rakamıyla (eskalasyon var, o hesabı yapmadım) yaklaşık 3- 3,5 cent/kwh'den satacak!. 13,3 cent nire, 3-3,5cent nire? BURASI ÇOKOMELLİ !.

İnanmıyorsan bir bak bakayım şu sayfadaki ihale sonuçlarına:
    https://enerji.gov.tr/duyuru-detay?id=170

10 MW Aksaray 2-23 krş/kwh
    15 MW Burdur 2 -19,7 krş/kwh
    20 MW Ankara 1 - 22,3 krş/kwh
    20 MW Ankara 2 - 20,00 krş/kwh
    10 MW Antalya 3- 18,5 krş/kwh
    15 MW Batman 2 -19 krş/kwh

Gelelim 1000 MW Depolamalı Enerji+GES+RES başvurularına;

Nedir enerji depolama nedir? Yöntemleri nedir? Neden gereklidir? Maliyeti ne kadardır? Fizibilitesi nedir? Hangi büyüklükte ihtiyaç vardır? Vb. Soruların cevaplarını biliyor musun?

Şirketin 1 milyar dolar üzerindeki böyle bir yatırımı yapablecek özkaynağı var mı diye bile sormayacağım. Çünkü böyle bir kapasite yok. Henüz bir kişiye dahi verilmiş lisans yok. Zaten Enerji Depolama fizibil değil.. Onun için bir nevi teşvik niteliğinde havuç olarak GES ve RES yapabilirsiniz diyorlar.. Şimdilik SADECE başvuru bunlar! Önlisanslamanın nasıl yapılacağı hangi kritelere göre yapılacağı belli değil. Büyük ihtimal YEKAdaki gibi ihale olacak.. Zaten pahalı olan sistemin karlı olma ihtimali daha da düşecek.

Peki HES'lerin bir kısmının hali hazırda DEPOLAMALI olduğunu biliyor musun? O yatırım zaten yapıldı bile. Görmek istiyorsan sadece dünkü PTF fiyatlarına bak ve AKENR santrallerindeki satış birim fiyatlarını gör. Düşük saatlerde 1 MW dahi üretim yokken, biriktirilen su ile pahalı saatlerde üretim yapıldı..

TEKRAR SÖYLÜYORUM! BURASI BORSA.. FİYATLAMA SADECE TEMEL ANALİZLE OLMUYOR.. Öyle olsa sadece 14 MW HES'i olan PAMEL 400 milyon dolar ile fiyatlanamazdı.. Bazen uçuk fiyatlamalarda olabiliyor..

GENÇ KARDEŞİM! SEN DAHA İYİ BİLİRSİN! EN İYİSİNİ SEN BİLİRSİN! YOLUN AÇIK OLSUN!...

Yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla,

İstediğiniz kadar olumsuz yazı yazın hikaye benim için Naten hissesi balon yükseliş yaşamıyor diğerleri gibi değil daha öncede yazdım sektörde en eski şirket Naten kuruluş 2009 yılı daha eskisi var mı bilmiyorum fakat şuna emin olun ilk yolculuk 300 üzeri kalıcılık ikinci yolculuk 500 üzeri kalıcılık sağlamasıdır mantıklı olan budur.Eneji depolama çok önemli bakınız Magen hissesi daha önce diğer arkadaşlar yazdı Tüpraş bile enerji depolama işine girecek ve 2035 yılında yollarda benzinli otomobil bitme aşamasına gelecek. Dahası yenilebilir enerji sektörü emekleme aşamasında ve tüm ülkeler bu sektöre destek veriyor daha ne olsun.

8.  Alıntı Originally Posted by anadolulu alp Yazıyı Oku
    İstediğiniz kadar olumsuz yazı yazın hikaye benim için Naten hissesi balon yükseliş yaşamıyor diğerleri gibi değil daha öncede yazdım sektörde en eski şirket Naten kuruluş 2009 yılı daha eskisi var mı bilmiyorum fakat şuna emin olun ilk yolculuk 300 üzeri kalıcılık ikinci yolculuk 500 üzeri kalıcılık sağlamasıdır mantıklı olan budur.Eneji depolama çok önemli bakınız Magen hissesi daha önce diğer arkadaşlar yazdı Tüpraş bile enerji depolama işine girecek ve 2035 yılında yollarda benzinli otomobil bitme aşamasına gelecek. Dahası yenilebilir enerji sektörü emekleme aşamasında ve tüm ülkeler bu sektöre destek veriyor daha ne olsun.
    aynen sn Alp, bileri çıkıyor bir şeyler yazdıktan sonra ortadan kayboluyorlar... yani bizim zarar etmemizi istemediklerini söylüyorlar... magen de de aynı yazılar var.
    magen tavan yapmış... haftaya natenin cezası da bitiyor
    gider yada gitmez önemli değil. biz bir yatırım yaptık hayırlısı Allahtan sonucunu bekleyeceğiz... asıl 3000 ila 5 bin arasında bir çok hisse oluştu onları ikaz etmek daha mantıklı

Sayfa 320/359 İlkİlk ... 220270310318319320321322330 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •