Sayfa 159/504 İlkİlk ... 59109149157158159160161169209259 ... SonSon
Arama sonucu : 4025 madde; 1,265 - 1,272 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

1. Tam bir oran veremem.. YEKDEM'e girme hakkı bulunan toplam kapasiteyi tam olarak bilmiyorum.

Ön YEK listesi yayınlandı..
    https://epdk.gov.tr/Detay/Icerik/5-1...stesi-hakkinda

Yaklaşık 19345 MW YEKDEM'e giriş için başvuru yapmış durumda... YEKDEM'e başvuruda %80 gibi bir orandan bahsedebiliriz..

Bana göre de HES ve RES'ler için AUF olduğu sürece YEKDEM mantıklı. Çünkü HES'lerin üretimde olduğu ve yıllık üretiminin neredeyse %80'ini yaptığı günlerde rüzgarla da çakışıldığı saatlerde fiyatlar AUF'un ve YEKDEM'in çok altında olacaktır. Bu durumda ortalamanın YEKDEMi geçebilmesinin pek kolay olacağını zannetmiyorum.

2. Almanya Uniper'i ayakta tutmak için 51.5 Milyar Dolar, eski Gazrprom Germany için de 14 Milyar Dolar harcadı. Depolarını doldurmak için de fazladan şirketlere 52 Milyar Dolar pozisyon açtı. Ayrıca enerji şirketleri batmasın diye de 100 Milyar Dolar destek çıkıyor. 2023'de Rus gazının yerini doldurmak için ne kadar harcayacakları ise belirsiz. Rakamlar sadece Almanya için. Toplamda Avrupa için bunların maliyeti çok çok daha yukarılarda...

Zaten Amerika yıllardır Avrupa'nın ticaret fazlasına gıcık oluyordu. Ukrayna savaşını körükleyerek hem alıcı bulamadığı için yaktığı gazı kat kat fazlasına Avrup'ya LNG olarak yolladı hem de küçülmeye başlamış olan savaş endüstrisini ateşledi...

Tüm bunları düşününce biz gayet iyi durumdayız...

The money includes four relief packages worth 295 billion euros, including the 51.5 billion euro bailout of power firm Uniper and a 14 billion rescue package for Sefe, formerly known as Gazprom Germania; up to 100 billion in liquidity for utilities to secure their sales against default; and around 10 billion on infrastructure to import LNG.

The sum also includes previously unreported commitments of 52.2 billion euros by state lender KfW to help utilities and traders fill up gas caverns, buy coal, replace sources of gas procurement and cover some margin calls, according to KfW data reviewed by Reuters.

https://finance.yahoo.com/news/germa...060718577.html
    Dil aslandır, yatar eşikte...

3. Trilyon euro negatif faizde bekliyordu. Küresel bir şekilde o parayı AB nin cebinden alır. Benzeri bize faiz düşecek, enflasyon düşecek söylemleri ile gerçekleştirildi.

4. Evet, haklısınız. Amerikalılar o parayı alacak Avrupa'dan ama bunun ne bizde ne de başka bir yerde benzeri yok. İngilizler Hindistan'ı zamanında 200 yıl içinde dünyanın en zengin ülkelerinden biri iken en fakir ülkesi haline getirdiler ama bu şekilde savaş ile olmadı...

Batı bize de bunu yaptı 20. yüzyıl başında ama şu anda dokunamıyorlar...

Alıntı Originally Posted by wasaban Yazıyı Oku
    Trilyon euro negatif faizde bekliyordu. Küresel bir şekilde o parayı AB nin cebinden alır. Benzeri bize faiz düşecek, enflasyon düşecek söylemleri ile gerçekleştirildi.

5. Bunu da aynı şekilde okuyabilirsiniz. Türkiye'de enerji fiyatları Avrupa'dan kat kat fazla idi ama şimdi 1-2 kat daha ucuz.

Aynı şekilde şu anda Türkiye'de doğalgaz dünyadaki en ucuzlar arasında...

https://finance.yahoo.com/news/count...200000208.html

Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku
    Tam bir oran veremem.. YEKDEM'e girme hakkı bulunan toplam kapasiteyi tam olarak bilmiyorum.

Ön YEK listesi yayınlandı..
    https://epdk.gov.tr/Detay/Icerik/5-1...stesi-hakkinda

Yaklaşık 19345 MW YEKDEM'e giriş için başvuru yapmış durumda... YEKDEM'e başvuruda %80 gibi bir orandan bahsedebiliriz..

Bana göre de HES ve RES'ler için AUF olduğu sürece YEKDEM mantıklı. Çünkü HES'lerin üretimde olduğu ve yıllık üretiminin neredeyse %80'ini yaptığı günlerde rüzgarla da çakışıldığı saatlerde fiyatlar AUF'un ve YEKDEM'in çok altında olacaktır. Bu durumda ortalamanın YEKDEMi geçebilmesinin pek kolay olacağını zannetmiyorum.
    tesekkurler

7.3 sentten daha ucuz saat dilimine gelme ihtimali az degil diyorsunuz.
    rezervuarlı hes bence teoride bunu her türlü aşabilir başvurmayan %20 de belki bu santraller olabilir.

ben olsam 8.3 için sansimi denerdim, ve auf olur da secimden sonra kaldirilirsa 6 ayda koşeyi dönerdim.
    umut fakirin ekmeği

tabi bu auf'nin ayni sekilde devam edeceği varsayımına da dayanıyor. böyle gelmiş böyle gider demişler. belki adam 8.3u 9a çıkaacak 6 ay sonunda, nereden biliyoruz.. formuller kervanlar habire degisiyor

Serbest doğalgaz piyasasında BOTAŞ’ın konumu ne olacak?

Nasıl ki EPİAŞ’ta, elektrik piyasasında Elektrik Üretim AŞ EÜAŞ bir oyuncuysa BOTAŞ’ın da başlangıçta dominant bir oyuncu olarak yer alacağı düşünülebilir. Sonrası elindeki kontratların nasıl yenileneceği ya da evrilecegi ile alakalı. Mevzuata göre yeni kontrat yapmaması ya da mevcutları yenilememesi gerekiyor

Bizim yeni uzattığımız Gazprom’la anlaşmamız Avrupa’daki hub fiyatlarından da etkileniyor.
    Oradaki fiyatlar ne kadar yüksekse, o kadar etkileneceğiz. Ama kısa-orta vadede bu sistem devam eder. Mesela Türkiye’de elektrik fiyatları kısa ve orta vadede artık 10 cent’in altına pek düşmez gibi bir görüntü var ortada

8. Akkuyu devreye girdiğinde oluşacak enerji fazlasını satabileceğimiz bir yer var mı? Sonuçta Avrupa'da enerji fiyatları bizimkinin en azından 2-3 katı...

Sayfa 159/504 İlkİlk ... 59109149157158159160161169209259 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •