Kusura bakma Gundwane...Ben anlatamadım galiba...
Neyse.
İşbankası 31.12.2016 bilançosuna şöyle baktım.
Aktifteki gayrımenkuller (kendi binaları) 4,400 miyar TL...
Cumhuriyetle yaşıt İşbankasının sahip olduğu binalar için bence bu rakam, piyasa değerleri temel alınırsa uygun değil.
Bence buraya odaklanıyorlar.
Neyse. Zaten haber ne kadar gerçek bilmiyoruz. Çıkarsa anlarız...
Değerli arkadaşlar, takım vb. tutar gibi pozisyon tutup bazı hoş olmayan sözlere mazur kalmak beni kırıyor. Benim kırdığım da olduysa şimdiden özür dilerim. Artık yazmayacağım. Selamlar, saygılar.
İş bankası gibi cumhuriyet tarihinin gayrimenkul zengini bir bankanın dahi 4.4 milyar TL asıl hesaplara kayıtlı taşınmazı varsa diğer bankalarda bu rakam çok daha düşük demektir. Yani bankaların asıl hesaplarındaki gayrimenkuller ile ilgili yapılacak düzenlemeler dişe dokunur bir sermaye artışı sağlamaz.
Muhasebesel olarak tabii ki sizin söylediklerinize itirazımız olamaz. Biz biraz da öküz altında buzağı arıyoruz. Zira bankaların sizin nazım hesap diye tarif ettiğiniz hesaplarında çok fazla sayıda gayrimenkul var. Bu gayrimenkuller şu anki muhasebesel sistemde banka'nın malı olarak gözükmüyor, o nedenle bankalara ciddi bir yük. Halbuki bir şekilde bu gayrimenkuller asıl hesaplara sabunlansa bankaların sermayelerinde efektif olarak bir artış gözlemlenebilir.
Bu da bankaların daha çok kredi verebilmesi demek. Siz olaya normal ve nizami bakıyorsunuz, biz ise acaba bu tebliğ ile şapkanın neresinden hangi tavşan fırlayacak diye düşünüyoruz.
Zira içinde bulunduğumuz zamanlar olağanüstü zamanlar, her türlü içtihatın kuralın hiçe sayıldığı bir cümbüş.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri