Alıntı Originally Posted by ariston Yazıyı Oku
Türk gibi başla, Alman gibi sürdür, İngiliz gibi bitir.

Eğitim sistemi Alman gibi sürdürme ve İngiliz gibi bitirmeye ağırlık vermeli. Tabi ahlak normları da ona yönelik olmalı, bizde niyet her şeyin üstünde tutulduğu için daha kağıda bile yazmadan projeler iptal oluyor bence.

Arada reklam dönüyor "o iş bizde", iş yerlerinde pek duymuyorumdum, duyarsam da o iş bizim alanımıza giriyor bizden habersiz yapamazsınız şeklinde oluyordu.
AB ulkelerinde nufus artmiyor, ekonomik buyume yok...Fakat her yil nitelikli egitimli insan kaynagi ihtiyaci hizla artiyor.....Mesela Almanya nin 15.000 bin doktor acigi var. bilmek kac bin muhendis acigi, bilmem 1 milyon meslek erbabi usta....Giderek artan bu acigin nedeni nedir ?..
Aklima gelen ilk tahmin; AB ulkelerin egitim sistemi demekki yeterince kalifiyeli insan kaynagi egitmiyor. Yanlis tahmin ediyorda olabilirim...

Bizim egitim duzenimiz sistem ve model olarak elestirilebilir bir cok yonu vardir. Ama cok kotufe degildir. Ozellikle bina, tesisat, teknik, barinma, derslik vs konusularinda AB ulkeleri sitandartlarina yakiniz.

Ozellikle dunyada cok az ulkelerinde Turkiye gibi devlet universiteletinde bu denli az masrafla okumak mumkundur. Devlet yurtlarinda aylik barinma ucretleri
makul. Kahvalti ve aksam yenegi dahil. Universite kafelerinde ogrenci yemekleri 5-7 TL civari. Bu gibi nedenlerle TR de universite egitim orani dunya ortalamasinin epey uzerinde. Egitim orta kalite. Yuksek sayili Universite mezunlarimizin sadece %20 bile iyi egitim almis olsun yine Turkiye icin oldukca yuksek egitimli bir insan kaynagidir.

Her yil disariya on binlerce egitimli insan gocu veriyoruz. Yinede henuz egitimli insan kaynagi acigi yasamadik.

Savunma sanayinde yuksek teknoloji urunu olan bazi kritik projeleri bizden 60-70 yil once baslamis en gelismis ulkelerden daha kisa surede bitiriyoruz. Demekki devlet eli ile iyi organize edilip degerlendirilirse baslangic icin yeterince egitimli insan kaynagimiz vardir.