Sayfa 590/616 İlkİlk ... 90490540580588589590591592600 ... SonSon
Arama sonucu : 4926 madde; 4,713 - 4,720 arası.

Konu: PGSUS - Pegasus

1. Pegasus, Bulgaristan’daki 2'inci uçuş noktası olan Filibe’ye uçmaya başlıyor04/01/2023 12:32:19
    Pegasus, İstanbul Sabiha Gökçen ile Bulgaristan’ın Filibe şehrini birbirine bağlıyor. İstanbul Sabiha Gökçen’den Filibe’ye haftanın iki günü düzenlenecek seferlerin ilki 18 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.

Pegasus’un Sofya’dan sonra Bulgaristan’daki 2. uçuş noktası olan Filibe’ye uçuşları; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Filibe Havalimanı’na Çarşamba günleri saat 10:25 ve Cumartesi günleri saat 15:50’de; Filibe Havalimanı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ise Çarşamba günleri saat 11:40 ve Cumartesi günleri saat 17:05’te düzenlenecek. Yeni hattın biletleri 29,99 USD’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://www.metalsmarket.net
    https://www.montelnews.com/tr
    http://twitter.com/ForeksTurkey

2. Başka bir topikte şirketlerin yatırım türü olarak değişken nitelikleri olabileceğine dair PGSUS'u örnek olarak yazmıştım; asıl yeri burası olduğu için burada da bu konuda biraz da detaylandırarak birkaç kelime yazayım; yarın bir gün öngörüm gerçekleşirse yaşıyor olursam bu posttan alıntıyla ben demiştim zamanında şeklinde ukalalık yaparım

PGSUS şu an için bir büyüme şirketi; büyüme şirketleri büyüyebildikleri sürece adı üzerinde büyüme şirketi olarak devam ederler normal olarak... Ama iş yapış şekillerine göre kimi erken kimi daha geç de olsa temettü şirketine evrilmek zorundalar...

PGSUS şu an büyüyor... Filosu 90 küsur uçağa ulaştı; yeni NEO'lar teslim edildikçe ve operasyon el verdikçe eski 737'leri (eski dediğime bakmayın aslında onlar da yeni sayılır) filodan çıkarıyorlar; önümüzdeki yıl da sanırım 19 veya 20 uçak teslim alacaklar, totalde teorik olarak 110 uçağa ulaşacaklar ama kaç tane 737 gideceğine göre değişir bu sayı (zaten ellerinde 15-20 kadar B737 kaldı yanlış hatırlamıyorsam)... Bir noktada en son 8 adet eklemesiyle şu an 120'ye (122 de olabilir, tam hatırlamıyorum) evrilmiş ve geçmişi 2012 yılına giden Airbus siparişi serisi tamamlanış olacak...

Bu noktada bildiğimiz diğer konu da PGSUS'un SAW dışında bir hub açmasının neredeyse imkansız oluşu... Bir kere ülke şartları buna izin vermiyor; kısmen İzmir ADB, şirketin merkez üssüne gidip gelmek dışında birkaç hatta faaliyet gösterse de o uçuşlar genelde aynı ekibin SAW>>>SAW şeklindeki günlük mesaisinde ara bacaklar oluyorlar...

Şu halde PGSUS'un uçuş ağı kapasitesini öncelikle SAW havalimanının kapasitesi belirliyor diyebiliriz... Büyük ihtimalle hiçbir zaman IGA'ya gidemezler çünkü oraya giderlerse maliyetler nedeniyle low-cost havayolu olamazlar...

SAW'ın kapasitesinin de bir sınırı var... PGSUS Airbus'la 100 uçaklık anlaşmayı yaptığında (2012) SAW 2. pist ihalesi 1 yıl sonra falan yapılacaktı ve 2018-19 gibi pist devreye alınacaktı. Maalesef ihale 2015'te yapılabildi ve pist de hala devreye girmiş değil... Tabi pist sadece pist demek değil, taksi yolları park yerleri vs. şeklinde kompleks bir proje o... Şu an SAW'da uçak koyacak yer yok... Geçen hafta Londra STN havalimanında 5 tane flypgs uçağı park halindeydi ki PGSUS'un Stansted'e 24 saat boyunca 4 uçağı uçuyor olduğuna göre bunların birkaç tanesi kesinlikle başka sebeplerle oradaydı...

Demek istediğim şu; PGS elindeki mevcut filosunu zaten 2022 yılında çok daha büyük kapasiteli bir SAW olacak diye planlamıştı -ki şu an uçak koyacak yer bulamıyor.. Bu da şu demek; yeni pist açılınca PGS'nin slotları iki katına çıkmayacak çünkü zaten uçak sayısı havaalanı kapasitesinin üzerinde (zaten pist açıldı diye havaalanının da kapasitesi iki katına çıkmayacak)... Sadece dar gövdeli uçaklarla yürütülen operasyonun bir sınırı olduğu da düşünüldüğünde; PGSUS'un filosunun peak sayısının 150 uçak civarı olacağını öngörüyorum (70 yıllık THY'nin İGA gibi çok çok daha büyük bir merkezi kullanmasına, ADB ve ESB'yi hub olarak kullanmasına rağmen wide-body ve frieghter uçakları düşünce AndJet dahil tüm dar gövde filonun sayısının 300 bile olmaması bu düşüncemi doğruluyor).

Bütün bunları toparlayınca PGSUS'un önümüzdeki 6-7 yılda 50 kadar daha uçak alımı sonrasında artık filonun yataya saracağını, tüm low-cost şirketler gibi ortalama filo yaşı 8 civarında kalacak şekilde her yıl %6-7 civarında yenileme -ki bu yeni uçak alımı olsa da satılacak uçakların geliri de var- yapılacağını, dolayısıyla FAVÖK ile NDK arasındaki farkın kapanacağını söyleyebiliriz...

Bu da ne demek? TEMETTÜ!!! Bir noktada iş modelinin doğal sonucu olarak yatırım yapamaz hale geldiğinde; sürekli kârı sermayeye ilave edip bedelsiz verip duramazsın; sonuçta sen döviz bürosu değilsin, sınırsız nakit pozisyon büyütemezsin...

PGSUS yatırımına biraz da bu gözle bakmak lazım... Bugün 500 lira fiyatı, 1000 lira potansiyeli olan bir şirket ama 5 sene sonra (bugünün parasıyla) 80-90TL HBK yapıp 60-70 lira temettü veren bir şirkete de dönüşebilir...

3. Haydi pegi, çok durdun, yürü artık...

4. Aslanlar gibi direniyor...

5. pist mayısta devreye alınacak, bu yıl 15 ve 2025 tarihine kadar 30 olmak üzere toplam 45 uçak daha filoya dahil olacak, pegasusun sermayesi 100 mil

6. 2023 yılında %20 kapasite artışı öngörüyorlar...

7. EURUSD paritesindeki artışın PEGASUS'un finansal gelir/gider kalemi üzerine olumlu etkisini dikkate alan var mı? Bence kapasite artışı, 2.pist ve yolcu sayılarındaki artışlar kadar önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. YTD.

8.  Alıntı Originally Posted by acosar Yazıyı Oku
    EURUSD paritesindeki artışın PEGASUS'un finansal gelir/gider kalemi üzerine olumlu etkisini dikkate alan var mı? Bence kapasite artışı, 2.pist ve yolcu sayılarındaki artışlar kadar önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. YTD.
    Uçak siparişleri Airbus, euroyla satılıyor... En büyük ikinci maliyet kalemi yakıt, dolarla satılıyor... 50 milyar lira UVY'si 20 milyar lira KVY'si var; bu finansmanı hangi para biriminden sağladığını biliyor muyuz? belki uçağın kredisini dolarla aldı, yakıtın kredisini euroyla, belki bir kısmı hatta hepsi TL ile...

Bir aylık doluluğu genelde ,84 oluyor, 6 aylıkta da ,65 falan... TR yerleşiklere TL cinsinden biletlediği iç-dış hat uçuş bedellerini hangi para cinsinden hedge ediyor acaba? 2800 liraya ARL bileti aldım 17,94 kurdan, uçtuğum gün 19,64'tü Euro; bilet günü parite 0,98'di, 1,05'e çıktı uçuş günü... Tam tersine şubatta AMS bileti aldım parite 1,14 Nisan sonu AMS'ye uçtuğum gün parite 1,05; o parayı nasıl hedge etmişti mesela?

Tüm bunların detayını bilmiyoru(m)z... O yüzden doğrudan parite arttı para kazandı (veya düştü kaybetti) denemez bence... Çok fazla birleşen var...

Benim tahminim bu boyuttaki bir şirketin tüm operasyonu bu tip değişimlerden etkilenmeyecek şekilde çoktan hedge ettiği; dolayısıyla parite değişimlerinden de TL'nin oynaklığından da kayda değer kâr veya zarar yazmayacağı yönünde... Diğer ihtimalde bir tür kumar oynuyor olur; tek seferde bir(kaç) yıllık kârını gömecek zararlar yazabilir...

Sayfa 590/616 İlkİlk ... 90490540580588589590591592600 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •