Son gelen KKM kararının muhtemel sonuçlarını Yaşar YILDIRIM Açıklamış
Bankalar iki kaynaktan para topluyordu.
1- KKM den %12 ile toplanıyordu,
Çok karlı.
2- %30 ile mevduat yolu ile
Çoğu zaman zarar.
Neden zarar göze alınıyordu?
Çünkü döviz mevduat belli oranın altında değil ÜSTÜNDE kalırsa bankalar ceza ödeyecekti O yüzden de KKM den edilen karın bir kısmı burada harcanarak cezadan kaçılıyordu.
Şimdi KKM faizi serbest bırakılınca ne olacak.
1- KKM tekrar güçlü bir seçenek olacak.
Opsiyon primi arttığı için çıkışlar başlamıştı. Opsiyon primi tekrar daralacak ve ciddi girişler olabilir.
2- Yanılıyor olabilirim ama mevduat faizi düşebilir. Çünkü
a- KKM den eskisi gibi kar edemeyecek bankalar, o zaman bu tarafa harcayabilecekleri marj da daralacak, b- KKM sayesinde döviz mevduat oranınıda tutturacakları için sınırları zorlamaya da gerek kalmayacak.
3- Herkes aksini düşünüyor biliyorumAma döviz bugünlerden daha hızlı artabilir. Ama yine kontrollü şekilde.
Biliyorsunuz hep diyorum, Hazine için en iyi senaryo, dövizin KKM faizi kadar artması, sebebi ise, kaç dolar ile giriyorsan, o dolar ile çıkmanı ister karar koyucu.
Kur düşse veya faizden az düşse, sen girdiğin dövizden fazlasını alıp çıkabilirsin.
E döviz sert yükselse bu seferde hazine faizin üstündeki zararı karşılamak zorunda kalacak.
O yüzden onlar için en iyi senaryo KKM faizi kadar artan kur.
Bu sebeple,
KKM faizi artacağı için, dövizin artış hızıda artacaktır. Ama dediğim gibi yine kontrollü şekilde.
4- Borsa
Mevduat faizi rahatlarsa olumlu olabilir AMA son 3 yılda borsada parasını ciddi katlamış borsa yatırımcısını, yükselen KKM faizi (dövize karsı korunmak)? Evet cezbedebilir
KKM'de sürekli şu günden öncekiler kabul edilebilir denilerek tarihte ayarlama yapılıyor. KKM'lik bankada hazır mevduat ilanları da sahibinden.com da görülebilir.
Resmen kedi fare oyununa döndü iş.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
KKM'de faizler yükselir ise oraya yöneliş olabilir 3-4 ay nispeten düşük faiz alıp volatiliteden kurtulmak da var.
Nebati istesek enflasyonu hızla düşürürüz dedi, vatandaşın dolardan para kazanamayacağını göstermek istiyorlarmış.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Yer İmleri