Sayfa 355/680 İlkİlk ... 255305345353354355356357365405455 ... SonSon
Arama sonucu : 5437 madde; 2,833 - 2,840 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

Alıntı Originally Posted by Emirhan06 Yazıyı Oku
    CEO 2 sene önce pahalı değiliz dediğinde PD/DD oranımız 3-4 arasında , F/K 25-30 arasında , FD / FAVÖK 7-8 civarı idi.

Şu anda ise PD / DD 1,4 , f/k 13 , FD / FAVÖK ise 2,3 seviyesinde.

Buradan anlayabilirsin hocam pahalı mıyız , ucuz muyuz ?

Hintliler 13 sene önce 87 milyon USD değer üzerinden aldılar bu şirketi ki Paynet yokken , Brighstar yokken , Arena enerji yokken ve sadece 450 milyon USD cirolu bir şirketken bu bedeli ödediler.

Aradan 13 sene geçti , şirket USD bazında %120 büyüdü ve büyümeye devam ediyor ama değeri 75 milyon USD değil.

Geçen Azimut Portföyün yöneticisi konuşuyordu ve dedi ki , böyle bir dönemde hisse geri alım yapmayan şirkete dönüp sorulması lazım neden yapmıyorsun diye.

Şirket değeri zaten çok ucuz olmayan bir sürü şirket yatırımcısını korumak için bunu yaparken , üstelik vergisel anlamda avantajı da varken , bunu yapmayan şirket yönetimin iyi niyetinden şüphe ederim. Hatta kötü niyetinden de emin olurum.

Bunun para pulla alakası yok. Faize verecek 450 milyon lira bulanlar , hisse geri alımı için de 100 milyonu pekala bulabilirler. Çünkü bundan para da kazanacaklar. Bu fiyatlardan alacakları hisseyi 1 sene sonra belki de 2 katına satarcaklar. İndees bunu yaptı. Böylece krediye ödediğiniz yıllık %30-35'den daha fazlasını kazanabilir şirket. Ama hala daha yapmıyorlar. Demek başka hesapları var.

Ama bu kadar yatırımcının da hakkı var. Allah o hakkı koymaz bunların yanında. Elbet alır.
    Selamlar abi,

CEO nun o gün yaptıgı beyan sonrası zaten hisseyi satış fırsatı olarak kullandıklarını düşünüyorum ben hiç ama hiç masum bi açıklama olarak görmedim onu ve de SPK ya şikayetimde de KAP haberleri öncesi ve sonrası yapılan fiyatlamaları belirttim. Ellerine ulaşmış inceleyecegiz dedi ve eger bi mevzuatsal durum bulunursa işlem başlatılır denildi. Belki bişey çıkmaz ama en azından belki açıklama istenir ve belki yönetimin şeffaflıgı konusunda baskı oluşturur başka bir beklentim yok. Koca şirket tüm yılı bilanco gönderme KAP ları haric 2-3 KAP ile geciriyor inanılmaz gercekten. Ve hacimlerden de eser yok ölü topragı var resmen.

İnsanların hali kalmadı düşdükçe düştüler çöktük yanlarına kalmaz umarım. Öte yandan daha ne kadar cok finansal borç verimsizligini sürdürecekler hayret ediyorum. Çok kabaca şirkete büyük para ile enjeksiyon yapılsa 1milyar verilse yıllık 200-300m borçtan kurtarcak şirketi ve aldıgı temettüler ile bile mantıklı bi yatırım bu sermayedar için ama bu bile yapılmıyor hayret verici.

Sana bi sorum var abi, sence bu borç ödeme tahvil veya Paynet satışı yapılmadan kaç seneden EFK/2 oranına düşer? Bi fikrin var mı
    çıkarım yapabilir misin?

2.  Alıntı Originally Posted by atansu Yazıyı Oku
    Selamlar abi,

CEO nun o gün yaptıgı beyan sonrası zaten hisseyi satış fırsatı olarak kullandıklarını düşünüyorum ben hiç ama hiç masum bi açıklama olarak görmedim onu ve de SPK ya şikayetimde de KAP haberleri öncesi ve sonrası yapılan fiyatlamaları belirttim. Ellerine ulaşmış inceleyecegiz dedi ve eger bi mevzuatsal durum bulunursa işlem başlatılır denildi. Belki bişey çıkmaz ama en azından belki açıklama istenir ve belki yönetimin şeffaflıgı konusunda baskı oluşturur başka bir beklentim yok. Koca şirket tüm yılı bilanco gönderme KAP ları haric 2-3 KAP ile geciriyor inanılmaz gercekten. Ve hacimlerden de eser yok ölü topragı var resmen.

İnsanların hali kalmadı düşdükçe düştüler çöktük yanlarına kalmaz umarım. Öte yandan daha ne kadar cok finansal borç verimsizligini sürdürecekler hayret ediyorum. Çok kabaca şirkete büyük para ile enjeksiyon yapılsa 1milyar verilse yıllık 200-300m borçtan kurtarcak şirketi ve aldıgı temettüler ile bile mantıklı bi yatırım bu sermayedar için ama bu bile yapılmıyor hayret verici.

Sana bi sorum var abi, sence bu borç ödeme tahvil veya Paynet satışı yapılmadan kaç seneden EFK/2 oranına düşer? Bi fikrin var mı
    çıkarım yapabilir misin?

Hocam bu borç Paynet satılmadan makul seviyelere çekilemez. İşin doğasına aykırı.

Evet son 3 ayda borç 300-400 milyon düşürülmüş ama bunda son çeyreğe yüksek stokla girilmesinin de etkisi var. Son çeyrekte stoklar 500 milyon , alacaklar 100 milyon düşmüş. Yani buradan 600 milyon liralık bir nakit elde edilmiş.

Bu 600 milyonla da , 350 milyon banka kredisi ve 200-300 milyon da ticari borç kapatılmış. Bir de ertelenmiş gelirler de 400 milyonluk artış var , bu da satışı henüz yapılmamış siparişlerin avansları sanırım. Buradan gelen 400 milyon da direk şirketin banka hesaplarına girmiş nakit olarak.

Yani bu şirket büyüyecekse , ki CEO USD bazında her sene %20-25 büyüyeceğiz dedi , büyüyen şirketin işletme sermayesi ihtiyacı da artar. Bu ihtiyaç arttıkça da borç ödemeye değil hatta daha fazla borç almaya ihtiyacınız olur.

Ara ara dönemsellikten dolayı , belki kredi borcunu aynı son çeyrekte olduğu gibi stoklardan mal satarak yada ticari alacaklarınızı tahsil ederek düşürebilirsiniz ama bu 1-2 çeyrek böyle olursa 1-2 çeyrek de tersi olur ve sene sonunda bir bakarsınız borç hiç düşmemiş yada çok anlamlı bir şekilde düşmemiş.

O yüzden normal yollardan bizim bu 1,6 milyarlık krediyi ödememiz çok zor . Seneler alır. Belki 5-10 sene alır o dediğin seviyeye düşmesi için. Ama dediğim gibi şirket büyüyecekse bu kadar sürede de olmaz bu.

O yüzden bu borcu kapatmanın en mantıklı yolu iştirak satmak. Yani Payneti satmak. Bu şirketin kasasına en az 1 milyar nakit para girmeli ve banka kredileri düşürülmeli. Başka türlü net kar patlaması yapması zor. Yada faizler bir anda %15 seviyesine düşerse , o zaman bu kadar borç dert edilmez. Bu da şimdilik imkansız. En az 18-24 ay sürer faizlerin oraya düşmesi. O da herşey yolunda giderse.

Paynet satılamıyorsa , o zaman tahsisli sermaye artışı yapılıp , şirkete 1-1,5 milyar sermaye koyacak biri bulunmalı. Bu da zor değil.

600 milyon FAVÖK'ü olan bir şirket , faiz ve vergiye 150 milyon harcasaydı , o zaman 450 milyon net kar kalırdı geriye. Yani hisse başı 4,5 lira net kar.

Hisse başı 4,5 lira kar edip , bu karı her sene en az %40-50 seviyesinde arttırabilecek bir şirket için herkes 30 lira hisse değeri ile tahsisli sermaye artışına katılır şu anda. Bu şekilde sermayeyi 100 milyondan 150 milyona çıkarsanız , arttırılan 50 milyon hisse için 30 liradan 1,5 milyar lira para toplarsınız yatırımcılardan.

1,5 milyar taze para ile de Arena uzaya çıkar.

Ama neden yapılmıyor bilmiyorum. Paya dönüştürülebilir tahvil ile de aynı şeyi yapabilirsiniz. Bakalım şirket bunu yapmaya çalışıyor ama ne zaman yapacak bilmiyoruz.

Yani uzun sözün kısası hocam , normal yollardan bu borcun ödenmesi zor , yukarıda saydıklarımdan biri olmalı mutlaka.

3.  Alıntı Originally Posted by Emirhan06 Yazıyı Oku
    Hocam bu borç Paynet satılmadan makul seviyelere çekilemez. İşin doğasına aykırı.

Evet son 3 ayda borç 300-400 milyon düşürülmüş ama bunda son çeyreğe yüksek stokla girilmesinin de etkisi var. Son çeyrekte stoklar 500 milyon , alacaklar 100 milyon düşmüş. Yani buradan 600 milyon liralık bir nakit elde edilmiş.

Bu 600 milyonla da , 350 milyon banka kredisi ve 200-300 milyon da ticari borç kapatılmış. Bir de ertelenmiş gelirler de 400 milyonluk artış var , bu da satışı henüz yapılmamış siparişlerin avansları sanırım. Buradan gelen 400 milyon da direk şirketin banka hesaplarına girmiş nakit olarak.

Yani bu şirket büyüyecekse , ki CEO USD bazında her sene %20-25 büyüyeceğiz dedi , büyüyen şirketin işletme sermayesi ihtiyacı da artar. Bu ihtiyaç arttıkça da borç ödemeye değil hatta daha fazla borç almaya ihtiyacınız olur.

Ara ara dönemsellikten dolayı , belki kredi borcunu aynı son çeyrekte olduğu gibi stoklardan mal satarak yada ticari alacaklarınızı tahsil ederek düşürebilirsiniz ama bu 1-2 çeyrek böyle olursa 1-2 çeyrek de tersi olur ve sene sonunda bir bakarsınız borç hiç düşmemiş yada çok anlamlı bir şekilde düşmemiş.

O yüzden normal yollardan bizim bu 1,6 milyarlık krediyi ödememiz çok zor . Seneler alır. Belki 5-10 sene alır o dediğin seviyeye düşmesi için. Ama dediğim gibi şirket büyüyecekse bu kadar sürede de olmaz bu.

O yüzden bu borcu kapatmanın en mantıklı yolu iştirak satmak. Yani Payneti satmak. Bu şirketin kasasına en az 1 milyar nakit para girmeli ve banka kredileri düşürülmeli. Başka türlü net kar patlaması yapması zor. Yada faizler bir anda %15 seviyesine düşerse , o zaman bu kadar borç dert edilmez. Bu da şimdilik imkansız. En az 18-24 ay sürer faizlerin oraya düşmesi. O da herşey yolunda giderse.

Paynet satılamıyorsa , o zaman tahsisli sermaye artışı yapılıp , şirkete 1-1,5 milyar sermaye koyacak biri bulunmalı. Bu da zor değil.

600 milyon FAVÖK'ü olan bir şirket , faiz ve vergiye 150 milyon harcasaydı , o zaman 450 milyon net kar kalırdı geriye. Yani hisse başı 4,5 lira net kar.

Hisse başı 4,5 lira kar edip , bu karı her sene en az %40-50 seviyesinde arttırabilecek bir şirket için herkes 30 lira hisse değeri ile tahsisli sermaye artışına katılır şu anda. Bu şekilde sermayeyi 100 milyondan 150 milyona çıkarsanız , arttırılan 50 milyon hisse için 30 liradan 1,5 milyar lira para toplarsınız yatırımcılardan.

1,5 milyar taze para ile de Arena uzaya çıkar.

Ama neden yapılmıyor bilmiyorum. Paya dönüştürülebilir tahvil ile de aynı şeyi yapabilirsiniz. Bakalım şirket bunu yapmaya çalışıyor ama ne zaman yapacak bilmiyoruz.

Yani uzun sözün kısası hocam , normal yollardan bu borcun ödenmesi zor , yukarıda saydıklarımdan biri olmalı mutlaka.
    Emirhan bey Arena hisse geri alımı açıklar ve yaparsa o zaman çağrı yapması gerekmiyor mu? Benim bildiğim çağrıdan kaçmak için kontrol ettikleri hisse %50 nin altında olması için bir sürü oyunlar oynamışlardı.

4.  Alıntı Originally Posted by lipsoz Yazıyı Oku
    Emirhan bey Arena hisse geri alımı açıklar ve yaparsa o zaman çağrı yapması gerekmiyor mu? Benim bildiğim çağrıdan kaçmak için kontrol ettikleri hisse %50 nin altında olması için bir sürü oyunlar oynamışlardı.

Hocam hisse geri alımını yaparsa Arena kendisi yapacak. Redinghton değil. O yüzden çağrı olayı olmaz.

Zorlama bir yorum ile dolaylı olarak kontrol edilen hisseler ile Redinghton %50 sınırını geçti denebilir ama bunun da çağrı zorunluluğu doğuracağını sanmam. Çağrı olacaksa hangi fiyattan olacak ona kim karar verecek veya kim böyle bir talepde bulunacak.

Bence bundan kaçtıkları için yapmadıklarını zannetmiyorum. İşin içinde başka şeyler var.

5. Hisse fiatı 14 tl iken tahsisli sermaye artırımını 30 tl den yapmak pek mantıklı değil kimse kullanmaz sadece redington kullanır oda kullanırsa..Burada Burada yapılacak en mantıklısı %100 bedelli yapıp sermayeyi 100 milyon dan 200 milyona çıkarıp 100 milyon lotu primli olarak 10 tl den kullandırmak..fiatı 15 tl olan bir hissede herkes kullanabilir esas Redington ve Perea gibi büyük hissedarların bu rüçhan haklarını kullanmaları.. Tabii Redington SPK ya kullanılmayan hisseleri alma taahhüdü vermesi gerekir veya borsada rayiç fiattan satılması..Aslında yol belli burada Hintlilerin durumunu pek bilmiyoruz Redington nun şuan mali durumunu bilmek gerekir..Tabii bu işte Perea nında bu artırıma okey vermesi lazım..Yani sözün özü Pamuk eller cebe..

6. Arena nın mal alımını yurt dışından nereden yaptığınıda merak ediyorum.. Acaba direk Redington mu gönderiyor yoksa direk üretici firmalardan mı alıyor.. Hintlilerle ticaret yaptığım için biliyorum onlarda çinliler gibi üçkağıt işleri çoktur.

7.  Alıntı Originally Posted by balina Yazıyı Oku
    Hisse fiatı 14 tl iken tahsisli sermaye artırımını 30 tl den yapmak pek mantıklı değil kimse kullanmaz sadece redington kullanır oda kullanırsa..Burada Burada yapılacak en mantıklısı %100 bedelli yapıp sermayeyi 100 milyon dan 200 milyona çıkarıp 100 milyon lotu primli olarak 10 tl den kullandırmak..fiatı 15 tl olan bir hissede herkes kullanabilir esas Redington ve Perea gibi büyük hissedarların bu rüçhan haklarını kullanmaları.. Tabii Redington SPK ya kullanılmayan hisseleri alma taahhüdü vermesi gerekir veya borsada rayiç fiattan satılması..Aslında yol belli burada Hintlilerin durumunu pek bilmiyoruz Redington nun şuan mali durumunu bilmek gerekir..Tabii bu işte Perea nında bu artırıma okey vermesi lazım..Yani sözün özü Pamuk eller cebe..

Tahsisli sermaye artışı yapılacak dendiği zaman zaten fiyat 14 lirada kalmaz. Bu fiyat tamamen irrasyonel bir şekilde borsada oluşan bir fiyat.

Eğer tahsisli sermaye artışı 50 milyon lot olacaksa , kimse tahtadan 50 milyon lotu 14-15 liradan alamaz. Bırakın 50 milyon lotu , arena 5 milyon lot hisse geri alımı yapacağım dese , daha 1 lot almadan hisse zaten 18-20 bandına gider.

O yüzden o tür olaylarda piyasa anlık piyasa fiyatına bakılmaz. Piyasa fiyatı otomatik olarak gelmesi gereken yere gelir. Hintliler 13 sene önce hisse başı 87 cent verdiğinde bile piyasa fiyatı hiç oraları görmemiş o dönem. Çünkü piyasadan 3-5 bin lot almak ile şirketin %50'sini ve yönetim hakkını almak arasında çok fark var.

Şu anda bile bir çok firma yönetim hakkını satacağım dese , piyasa fiyatının çok üstünde satar .

Benim hesabım tabii ki tamamen bir kar hesabı. Bu firmanın 400-500 milyon banka kredisi olsa idi , 2022 senesinde elde edeceği net kar 350-400 milyon civarı olurdu hatta belki biraz daha fazla.

Tahsisli sermaye artışı yapılırsa buna katılacak olan adam da bunu görür. Ödeyeceği 30 lirayı 4-5 sene içinde geri alacağını görür. Çünkü bilançoda son 3 yılda herşey düzenli olarak artıyor. Ciro , brüt kar , EFK , FAVÖK hatta daha az oranda olmasına rağmen net kar da düzenli artıyor.

Net karın patlamasının önündeki tek engel ise banka borcu. Eğer yatırımcıya kendisinden alınacak olan fon ile borcun kapatalıcağı ve böylece finansal giderin senelik 100 milyon civarına düşüreleceği vaad edilirse , ve önümüzdeki 4-5 senenin bilanço projeksiyonları gösterilirse buna katılması çok da karlı bir iş olur kendisi için.

Ama yaparlar mı bilmiyorum. Yada dediğiniz gibi dışarıdan adam almak istemiyorlarsa bunu Perea ve Redington beraber yapsın. Ama o zaman Redinghton %50 üzerine çıkacağı için asıl o zaman çağrı zorunluluğu doğar.

Ama eğer çağrı da 30 liradan olacaksa , mesela ben , borcu sıfırlanmış veya çok düşmüş bir arena hissesini o zaman 30 liraya da vermem.

8. Fiyatı buralara kadar tahta yapıcı mı düşürdü, panik mi var bilmiyorum ama hayal bile edemediğim seviyelerden maliyetlenmeye devam ediyorum, sağ olasın tahtacı..

SM-G780G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 355/680 İlkİlk ... 255305345353354355356357365405455 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •