Açıkçası 2022-12 Aylık bilançonun çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Sn. Siesta'nında dediği gibi sanal bir değer olan özkaynak kısmının eksi olması anlamsız olduğu gibi, 7-8 yada 10 milyar TL artı olmasının da çok bir önemi yok. Piyasanın da bu rakamı çok önemseyeceğini düşünmüyorum.
Önemli olan şirketin nakit akışı yaratıp, yaratamadığı ve o nakit akışının güncel olarak borç anapara ve faizini ödemeye yetip yetmeyeceği...
2023yılı içerisinde yaklaşık 36-37 milyon dolar anapara ve 33-34 milyon dolar faiz ödemesi yapılacak. (Bu günkü kurla yaklaşık 1,3 milyar TL) ... Bu para 9 aylık itibari ile kasada fazlasıyla mevcut. Son çeyrekte oluşan nakit akışıda muhtemelen 19 Kasımda yapılan 18 milyon dolar anapara+ 17 milyar dolar faiz ödemesini finanse etmiştir.
2024'te ise 4 milyar TL Türk Lirası cinsinden borç kapatması ve 130 milyon dolar anapara ve 30 milyon dolar faiz ödemesi var. Bu borcun da bir kısmı 2022 bilançosunda nakit ve nakit benzerleri kısmında HAZIR olacağını öngörebiliyoruz. Önemli olan önümüzdeki 2 yılda kalan kısmının toplanıp toplanamayacağı. Bir miktar eksik kalsa da, şirketin son dönem performansı ile rahatlıkla refinansman yapabileceğini öngörüyorum.
Bu borçları ödemek için nakit akışı oluşturmak önemli. Yani finansman ve vergi öncesi rakamı önemli... 2022-3Ç'de bu rakam 1.035.863.731 TL idi. 2022-4Ç için benim öngörüm FAVÖK'ün 1.600.000.000 civarı olacağı şeklinde.
Dediğim gibi 2022 bilançosu umrumda bile değil. Ben 2023-1Ç ve 2023-2Ç bilançolarını iple çekiyorum. Dolar ters köşe yapmaz ise 10-15 yıl sonra ilk defa pozitif bir bilanço açıklayacak.
Şubat ayı ile birlikte 2023 birinci çeyrek bilançosu için doğalgaz tam gaz çalışıyor. Maalesef su geliri iyi değil bu sene. HES'ler çalışmaya başlamadı.
Şubat ayı sonu itibari ile Erzin 726.718 MWs üretim yaparken, yenilenebilir santraller sadece 70.953 MWs üretim yapabildi.
AUF dikkate alınarak saatlik PTF değerleri ile bu üretimin karşılığı 2.520.603.706 TL yapıyor.
Ancak Erzin'in GÖP'te gün öncesi üretim teklifi sadece 613.439 MWs. Gerçekleşen üretim değerleri ile GÖP değerleri saatlik olarak karşılaştırıldığında 132.587 MWs pozitif, 11361 MWs negatif dengesizlik görünüyor. Tabii ki bu kadar büyük dengesizlik mümkün değil. Pozitif kısmının bir bölümünün YÜK-AL talimatı ile veya Gün İçi Piyasasında daha yüksek fiyatla satılan enerji olduğunu, negatif kısmının ise YÜK-AT talimatı veya GİP'ten enerji alımı ile dengelendiğini düşünüyorum.
Dolayısı ile enerji ticareti, PFK, SFK, yük-al, yük-at gelirleri ve enerji ticareti ile birlikte hasılatın yaklaşık %50 fazlası ile 3,8-4 milyar TL civarında oluştuğunu öngörüyorum. Bu durumda geçen seneki marjlarla yaklaşık %11-12 civarında bir FAVÖK'ün şubat ayı itibari ile ortada olduğunu öngörebiliriz. NET KAR rakamı dolar kurunun ortaya çıkardığı kambiyo zararının sonucunda ortaya çıkacak.
Öngörüm piyasanın Özkaynak rakamı ile ilgilenmeyeceği ama, ilk çeyrekte sermayesine yakın bir NET KAR açıklaması durumunda SERT tepki vereceğidir. Dolar 30 Mart itibari ile 19 altında kalır ise bu gerçekleşecektir.
Saygılarımla,
Yer İmleri