Günaydın esnaf, hayırlı işler bol kazançlar dilerim.
Günaydın esnaf, hayırlı işler bol kazançlar dilerim.
Hamdım Piştim Yandım
O zamanlar düz dünyacı great resetçiler yoktu..
Şimdi şalteri indirip her şey Zero olacak
Sadece sarı tanrı ayakta kalacak diyorlar.
Onu da buda heykeli gibi fiziki olsun diyorlar..
Depremde moloz altında sarılar kalsa da sarı devrim yolda...
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ben insanlığın basit temel taşıyım.
beni yıkan kendi saltanatını yıkar.(şahanşahna)
Lemur abi vobda para katlaması çok kolaydır kabak gibi belli aslında![]()
Hamdım Piştim Yandım
Hocam tarihte bank run'ın bir dünya örneği var. Türkiye dahil.
Bank run olduğu için finansal güvenlik ağı (financial safety net) diye bir sistem var. Kabaca şöyle;
- Sistemi regüle et ve denetle (bizde BDDK, ABD'de FDIC vb).
- Ani mevduat kaçışlarına karşı mevduata sigorta getir (bizde TMSF, ABD'de FDIC vb)
- Yine de mevduata hücum olursa, acil likidite sağlayacak bir son borç verme mercii olsun. (Bizde TCMB, ABD'de FED vb)
- Gerektiğinde sermaye benzeri destekleri verebilecek bir kurum (bizde Hazine, ABD'de Hazine vb)
Şimdi burada mevduat sigortasından bahsetmişsiniz. Onda limit olmasının bir amacı. Siz garantiyi sınırsız yaparsanız, o zaman bankalar mevduat toplarken özensiz davranabiliyor ve yüksek faiz yarışına girebiliyor. Bu ahlaki tehlikeyi (moral hazard) bertaraf etmek ve riski tüm sisteme yaymak için de, banka başına ve belirli bir tutara mevduat sigortası uygulanıyor.
Örneğin ABD'de 750 bin dolarınız olsun. Bunu tek bir bankaya yatırırsanız, sadece 250 bin doları garanti altında. Ama 3 ayrı bankaya 250'şer bin dolar olarak yatırırsanız, hepsi garanti altında oluyor.
Tabi kriz dönemlerinde tüm ülkeler genelde sigortalı-sigortasız tüm mevduatı ödüyor. Sadece bunu baştan ilan etmek yukarı bahsettiğim riski doğuruyor.
Yatırım tavsiyesi değildir.
bozkurt reis simdi kafanda ki senaryo nedir mesela endeks sat göruluyor secime 2 ay kaldı o kdr kısa sure de diyelim ralli oldu eee millet buna kanıp br yer de satmayacak mı vs vs ... ya da secime dogru o ortam da kim malları karsılayacak .. acaba secimden sonra mı bir ralli olması daha mantıklı gibi o da ters durum)
Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri