-
Arkadaşlar Merhaba..Tukaşın 2023 yılı 1.çeyrek ihracat beklentisini oluşturabilmek adına kendimce çok detaylı bir çalışma ve analiz yaptım..Bu analiz için de,Ege İhracatçılar Birliğinin ülkeler bazında aylık ihracat değerlerine erişmem gerekiyordu(Daha önce de bahsetmiştim biraz,Türkiye bazındaki ihracat değerlerini baz kabul edip ona göre aylık değerlendirme yapmak yanıltıcı oluyordu,örneğin 2022 yılında Irak a yapılan salça ihracatı Türkiye olarak çok artmıştı ve bu ihracat Akdeniz ve Bursa dan yapıldığından Tukaş açısından doğru bir analiz yapmaya engel oluyordu)..Bir şekilde 2022 yılı ve 2023 yılı için ülke bazında Ege İhracatçılar Birliğinden yapılan ihracatı aylık olarak erişme fırsatı yakaladım.Öncelikle GTIP kodlarını belirledim,Kornişon Turşu,Biber Turşusu,Soslar,Soyulmuş Domates Konservesi,Salça,Sebze Konservesi ve Hazır Yemekler,Reçeller için ayrı ayrı kodları belirleyip ona göre ihracat değerlerini ayrıştırdım.Sonuç olarak da;2023 yılı 1.çeyrekte,2022 yılı 1.çeyreğe göre dolar bazında ihracat yüzdesel olarak,
-Salatalık ve Kornişon Turşu için EİB olarak yüzde 9,Almanyaya ise yüzde 20 artmış
-Biber Turşusu için EİB olarak yüzde 15,Almanyaya ise yüzde 12 artmış
-Soyulnuş ve Doğranmış Domates için EİB olarak yüzde 17,Almanyaya ise yüzde 110 artmış.
-Salça için EİB olarak yüzde 19,Almanyaya ise yüzde 53 artmış.
-Sofralık Zeytin için EİB olarak yüzde 3,5 ve Almanyaya ise yüzde 14 düşmüş.
-Sebze Konservesi ve Hazır Yemek için EİB olarak yüzde 15 artmış ve Almanyaya ise yüzde 13 düşmüş.
-Ketçap ve Sos için EİB olarak yüzde 36 ve Almanyaya ise yüzde 257 artmış.
-Reçel için EİB olarak yüzde 126 ve Almanyaya ise yüzde 20 artmış.
Benim analizimde çıkan sonuçlar bunlar arkadaşlar,hepsini toplayıp oranladığımda ise hem EİB olarak ve hem de Almanyaya yapılan ihracatın değer olarak ve dolar bazında yüzde 15 arttığını hesapladım.Buna göre de beklentim;geçen yıl ilk çeyrekte yapılan 270 milyon liralık ihracata(Tukaşın ihracatı) göre ve doların da geçen yıla göre artış oranını da hesaba kattığımda 1.çeyrekte 320-350 milyon lira civarı bir ihracat rakamına ulaşıyorum.
Beklentim ve tahminim bu yönde arkadaşlar,sizlerle de paylaşmak istedim.Saygılarımla..
AL YA DA SAT TAVSİYESİ DEĞİLDİR..
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri