Merhaba. Aslında sorularınızın cevabı önceki mesajlarda verildi. Ama bir sürü yazışma olduğundan bulmak yada doğrumu anlamak sıkıntı olabiliyor.
Bildiğim kadarıyla açıklayayım. Ancak daha doğru anlamak için aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm.
https://www.youtube.com/watch?v=D8ML7Wuvpcs&t=3342s
A- maddesindeki sorunuz için; 2033 yılında aldığınız fiyat nominalden düşük olduğundan aradaki fark kadar gelir elde edeceksiniz. Bu farkın hesabınıza geçtiği günkü kurdan TL karşılığı kadarının vergisini ödeyeceksiniz. Burada 150 bin tl sınırına bakılmaksızın ödeniyor diye biliyorum. Ayrıca o yıl içinde alacağınız kuponlarla, bu gelir farkının toplamıda 150 bini geçiyorsa kuponlar içinde vergi ödeyeceksiniz.
B- Nominalden fazla fiyatla alınan eurobondlar için fazladan ödediğiniz tutarı, Vade sonuna kadar alacağınız kupon sayısına bölerek, kupon gelirinden düşüp, kalan tutar üzerinden vergi veriyorsunuz. Vade sonunda maliyetiniz nominal tutar olduğundan ek bir vergi ödemesi çıkmıyor.

Originally Posted by
umut_x
Merhaba,
Öncelikle bilgi paylaşan herkese teşekkür ederim.
Eurobond yatırımı, çocuklarımın üniversite eğitimleri için biriktirdiğim paraların devlet/hükümet tarafından düzenli olarak değer kaybettirilmesi suretiyle cebimden çalınması nedeniyle arayışlara girince ilgimi çekti. Şimdilik bir miktar aldım, vergiye takılmadan bir plan yapmaya çalışıyorum (anladığım, eğer vergiye takılırsak 40% gelirden ödeme gerekli ve bu bence çok mantıksız) Vergilendirme konusu çok karışık, kafamda taşları oturtmaya çalışıyorum.
1. Vadeden önce satılırsa ne olursa olsun bildirilmek zorunda ( bunu anladım), ve sıkıntı aldığımız tarihteki kur karşılığı tl ile satılan tarihteki kur karşılığı tl olunca 2 sene önce alınan bond şimdi 7-8 usd zararda bile olsa , kardaymış gibi görünüp vergi vermemiz gerekiyor (çok saçma ama gerçek, bunu da anladım).
2. Kupon ödemeleri geliri yıllık 150 bin tl üstü ise beyan gerekli (bunu da anladım).
3. Vadesi dolan bondun vergilendirilmesi, bu kısımı tam anlamadım. Bazı kaynaklarda alınan 1 nominal vadesi dolduğunda da 1 nominal olacağı için vergiye konu olmaz gibi birşey okumuştum. Bu yüzden planımı bu doğrultuda gerçekleştirip ortalama 4,5 kupon faizli bondlardan biriktirerek, 100 nominal değeri geçmeyecek şekilde portfoy oluşturmaktı ( kur artışı nedeniyle emniyet payını da ekleyerek). Ancak Servetbey in gönderisi neticesi tekrar araştırınca durumun o kadarda basit olmadığını gördüm. Ve tekrar plan yaparken açmaza düştüm. Çünkü yapacağım hatanın telafisi epey pahalıya patlayabilir.
Toparlamaya çalışarak sorularımı şu şekilde sıralayayım;
A. Diyelim ki uzun vadeli bond aldım, 30 adet 2033 tarihli ve 23700 usd ödedim, 2033 tarihi vade sonu hesabıma 30000 usd olarak yansıdı. Bugünkü şartlarda 150 bin beyan sınırı geçildi. Ama bu bir yıllık değil 10 yıllık bir yatırım. Gene de yıllık kazanç olarak mı görülecek? (Rakamlar tahmini yaklaşık, örnek oluşturması amaçlı).
B. A seçeneğimdeki sorumdaki durumdan kaçınmak için bugün yüksek kupon ödemeli ama fiyatı 100 usd üstü bond alırsam dönüşü 100 olacağı için gelir olarak görülmeyecek (2030 vadeli 11,88 kupon ödemeli bond 119 usd civarı mesela, vade sonu ben bond başına 200 USD zararlı olacağım). Ama yüksek faizden kupon ödemeleri alacağım için toplamda zarar değil karda olacğım. Vade sonu abuk hesaplardan da kaçınmış olacağım. Misal bu bonddan 40 birim aldığımda, kur sabit kalırsa yıllık gelirim bugünkü kurla 150 bin tl altı olacağı için ne yıllıkta nede vade sonunda beyan dışı kalacağım. Bu durumda bond alırken fiyatı düşük olanları değilde 100 civarı olanları almak daha faydalımı oluyor.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın. (bu konuyu tamamen aklımda netleştirince birde temiz ve kirli fiyat var, 😤).
Saygılarımla / Umut
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, itibar etmeyiniz.
Yer İmleri