Bu da bir veri elbet.
Ancak yabancı girişi olmadan endeksin USD bazlı gideceği yer sınırlıdır diye düşünüyorum şahsen.
Koç örneğinde olduğu gibi...
Bu defa tahterevallinin dengesi değişti ama... Zamanı gelince dengeyi bulur gibi...
Ortada sınırlı miktarda kaynak var. Kredileri ayarlayarak gayrı menkul, emtia vb talebini yükselttik.
Şimdi krediler kapanınca bir miktar kaynak orada sıkıştı kaldı. Eee bir miktar kaynak da burada sıkıştı.
Hâlâ cari açık, döviz ihtiyacı var...
Resmi kanallardan girecek para, "en azından, resmi taviz" ister.
O da nedir?
-"Paranı adil değerine, + bana da %x risk primi sağlayacak bir değere getir. " ülkene yatırım yapayım.
Veya Katar' mı olur, BAE mi? Onlar ne istiyor? Komple meçhul.
Al,sat,tut,yakala,sık,bırak vb. tavsiye için aracı kurumunuzla görüşün.
Bugün baktım Yunanistan'daki rafineriler daha cazip gibi fiyat da EUR.
Yabancı yatırımcı neresinin riskine göre getirisi yüksek ise o tarafa gider. Yabancı trader ucuz kredi ile nerede daha kolay para kazanıyor ona bakar.
Öte yandan uluslararası siyasetin gücü, Romalılar filan çok daha belirleyici. İster not artırır, ister eski tas eski hamam devam ediyor der notu artırmaz.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Ben şu şekilde hesaplıyorum, fiyat aldatıcı. Halka Açık Piyasa Değeri HAPD önemli. XU30 a dahil olanların HAPD değerlerini toplayıp bir endeks de yapılabilir.
THYAO yaklaşık %11.67 ağırlığa sahip, diğerleri sabit iken THYAO %10 artar ise endeks %1,167 artıyor olması lazım.
FROTO ile ISCTR endeks etkisi hemen hemen aynı ama fiyatları çok farklı.
Endeks mühendisliğini artık BBHT deki konuklar da kullanıyor.
![]()
Hapd leri toplayıp otuza mı bölüyorsun.
İyiler iyidir.
Ülke notu çöp seviyesindeki ülkeye.!!!
Gri listede olan ülkeye.!!!
Cds leri yüksek risk seviyesindeki ülkeye.!!!
Hukukun guguk olduğu ülkeye .!!!
Yabancı yatırımcı gelmez.!!!
Gelse gelse karaparacılar gelir.!!
Putra şekerciler gelir.!!!
Geçici konaklamak için.!!!
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür.!!!
Türkiye'de paralı adam çok az olduğu için çoğu kişi trader mantığı ile borsaya bakıyor. Önerilerin %90 ı traderları memnun edecek ve yatırımcıyı ürkütecek cinsden.
Opsiyon yazanlar ise çok büyük paralı adamlar veya devasa yapılardır, günlük iş yapamaz, o fiyata gelir ise çok büyük ölçüde alabilecek, ya da o fiyata gelince çok büyük miktarda satabilecek entitiy'ler olması gerekir.
Yer İmleri