Originally Posted by
Moruf
Selamlar, BES'e 2017 de girdim. Bu sene 6 yıl dolacak. 10 yıl beklemeyip bu sene çıksam BES'ten ne kadar zarar ederim? 4 sene daha beklemeye değer mi?
Not 1: Uygulamadan bugün ayrılsam ne kadar alırıma baktım. Şimdi çıksam 100 liram 80'e düşüyor. (2 ay sonra 6 yıl dolacak. O zaman kaç verecekler bilmiyorum.)
Not 2: Çıkarken getiri üzerinden hesaplanan stopaj vergisi de kesiliyor. Miktar çok fazla geldi. İnsaf diyorum.
Not 3: 10 yıl dolunca devlet katkısının %60'ını alınabiliyor. 6 yıl dolunca ise %35 i. Bu enflasyonist ortamda devlet katkısının %25'i zaten kuş olmadı mı? Aslında çıkmak için iyi bir zaman gibi. Ne dersiniz?
Uygulamadan baktım şimdi. Hesabın 6 yılı dolmadığı için %15 ini ancak alabilirsin diyor. O da 20K lira yapıyor. (Toplam 130K devlet katkım var) 2 ay sonra 6 yıl dolacak. O zaman (%35'i 45K yapıyor) verecekler. 10 yıl için 4 yıl daha beklemeye muhtemelen gerek yok. (%60'ı 80K yapıyor)
Asıl stopajdan gömüyorlar.
Ama stopaj sabit mi acaba? 3 yıl sonrada aynı oranda stopaj kesilecek, 10 yıl sonrada doğru mu?
Yer İmleri