Sayfa 359/709 ÝlkÝlk ... 259309349357358359360361369409459 ... SonSon
Arama sonucu : 5666 madde; 2,865 - 2,872 arasý.

Konu: DEVA - Deva Holding

1. Bilmediðimiz bir þey mi var ki bu enflasyon muhasebesi falan en olumsuz ilaç sektörünümü etkiliyor stok fazlasýndan falan bu fonlar niye bukadar satýyor anlamsýz her gün düþüyoruz tepkisiz

2.  Alýntý Originally Posted by Sayilar10 Yazýyý Oku
    Sayýn Týbbiyeli,

Lütfen bu konularda daha çok yönlendirmede bulununuz. Deva çok satan ilaçlar listesindeki ürünler ya da yeni alýnan ruhsatlardaki fýrsatlardan bahsedebilirsiniz. Hangi ruhsatlar daha çok fýrsat sunuyor? Global satýþ tutarlarý forumda paylaþýlsa da Türkiye'ye özel durumlardan bahsedebilirsiniz. Türkiye'ye gelmeyen moleküllerden dolayý bazý ruhsatlar burada daha önemli olabilir globale göre mesela.

CD20 monoklonal Rituksimaba alternatif ocrelizumab (Ocrevus) satýþlarý da benzer düzeylerde seyretmiþ globalde son yýllarda. Hatta geçen seneki satýþlarý hemen hemen ayný. Türkiye'deki durum hakkýnda veriye ulaþamadým. Ofatumumab (Kesimpta) yükseliþte olmasýna raðmen satýþlar daha düþük. Ublituksimab (Briumvi) tutarlarý ise daha da düþük. AB patenti olarak Briumvi 2025, Ocrevus 2028 görünüyor.

Rituksimabý takip etmemdeki neden hem geçen sene globalde yüksek ciro elde etmiþ olmasý hem de biyoteknolojik ürün olmasý. Bu sene içinde patenti doldu. Deva'nýn ilk biyobenzer ürün ruhsatý olabileceðini düþünmüþtüm. Henüz gerçekleþmedi maalesef.

Baþka bir ürün de olsa en kýsa sürede bir biyobenzer ürün ruhsatý görmeyi umuyorum. Biyobenzer ruhsat onaylarý daha zahmetli olduðundan buradaki lansmanlarýn bu maddi külfete deðecek oranda potansiyel içeren ürünler olmasýný beklerim.
    Vaktim olduðunca ve bilgim nispetinde paylaþým yapmaya çalýþýyorum. Ancak oturup devanýn bütün ilaçlarýný araþtýrma þansým yok. Burada gördüklerimi ve klinikte görüp önemli bulduklarýmý araþtýrýyorum daha çok.

1.5 milyona yakýn yat.fon
    satýþ yaptý geri
    çekilerek karþýlandý
    Bankalarda yabancýyla karþýlýk buldu
    satýþlar
    Deva 2022 sonundaki deðerleri gördü
    satýþ sonrasý hisseler daha saðlam
    ellere maliyetli olarak kaydý
    enflasyon muhasebesi
    anlamak zor anlatmak çok daha zor
    ancak iki li bir tablo göreceðiz
    vergi dairesi ve de diðeri
    2024 yýlý için baþlangýç verileri
    içeren tablo..
    stok,duran,var,vs
    deð.düzeltme yapýlmýþ halde
    stok devir hýzý þirket özeline
    göre etki edecek
    ilk tablolarý görmeden
    çok zor
    enerji ve emeðin
    üretimdeki payý
    ve de zorunlu tüketim
    yani ilaç düþünüldüðünde
    enflasyon muhasebesi den
    çok daha önemli
    deðil mi Deva için ?

4. https://www.accessdata.fda.gov/scrip...l_No=210416#16

Amerika'da 1 ürün daha FDA tarafýndan onaylanmýþ (@ Approval Date: Dec 11, 2023 ).. amox'un yeni bir dozaj formu.. hayýrlý olsun..

satýþa dönüþmesini de bekliyoruz..

Finlandiya için pomalidomide den sonra bir baþvuru daha yapmýþýz 27.11.2023 de. Etken madde (Sacubitril sodium, Valsartan disodium)ve ülkemizde ilacýmýz yok ya da ben bulamadým
    https://fimea.fi/documents/147152901...=1701428843804
    Son düzenleme : ugurkaptan; 13-12-2023 saat: 20:25.

6.  Alýntý Originally Posted by ugurkaptan Yazýyý Oku
    Finlandiya için pomalidomide den sonra bir baþvuru daha yapmýþýz 27.11.2023 de. Etken madde (Sacubitril sodium, Valsartan disodium)ve ülkemizde ilacýmýz yok ya da ben bulamadým
    https://fimea.fi/documents/147152901...=1701428843804
    deðerli ortak, bilgi için teþekkürler.

bence de yok (bildiðinzi gibi ; bu listede yoksa, yoktur):

https://www.titck.gov.tr/dinamikmodul/85

sadece 2 firma var.. orijinal ilaç da pazarda yok..

jeneriklerden biri:

https://www.ilacabak.com/neprilex-24...i-tablet-29608

not: belki ben de ürünü yanlýþ eþleþtiriyor olabilirim. titck listesinden aktif maddeye göre filtreledim..

7.  Alýntý Originally Posted by Maslak1 Yazýyý Oku
    deðerli ortak, bilgi için teþekkürler.

bence de yok (bildiðinzi gibi ; bu listede yoksa, yoktur):

https://www.titck.gov.tr/dinamikmodul/85

sadece 2 firma var.. orijinal ilaç da pazarda yok..

jeneriklerden biri:

https://www.ilacabak.com/neprilex-24...i-tablet-29608

not: belki ben de ürünü yanlýþ eþleþtiriyor olabilirim. titck listesinden aktif maddeye göre filtreledim..
    Doðru eþleþtiriyorsunuz hocam, sacubitril/valsartan kombine preparat. Baþvurunun en kýsa zamanda onaylanmasý dileðiyle.

8.  Alýntý Originally Posted by Maslak1 Yazýyý Oku
    Memlekete hayýrlý olsun:

https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploa...uyuru_ESEB.pdf

sonunda; KGK da enflasyon muhasebesi uygulanmasýný kabul etti. burdaki þu madde ile SPK bilançolarýnda uygulanmasýnýn SPK (kurul) tarafýndan karar verilecek karar baðlý olduðunu anlýyorum. konu netleþince (SPK da enf.muh. uygulanacðaýn beyan ederse) ve vaktim olunca deva için anlamýný yazarým..

"...........Kendi alanlarýnda düzenleme ve denetleme yapmakla yetkili olan kurum ya da
    kuruluþlar TMS 29 ya da BOBÝ FRS’deki hükümlerin uygulanmasýna yönelik
    olarak yukarýdaki öngörülenden farklý geçiþ tarihleri belirleyebilirler. .........."

önemli konu: Vergi Usul Kanununa (VUK) göre uygulanmasý planlanan mevzuat ayrý bir mevzuattýr (taslak yayýnlanmýþtý).. pratikte; kullanýlan endeksler (VUKta ÜFE, TFRSde TÜFE) ve envanter deðerlemesine iliþkin de önerdiði yöntemler az da olsa farklýdýr .. VUKtaki uygulama, SPK yönünden uygulanacak enflasyon muhasebesini, dönem vergisi ve ertelenmiþ vergi bakýmýndan etkiler. bunun dýþýnda, SPK açýsýndan uygulanacak yöntem KGKnýn atýfta bulunduðu yöntemdir.

Tahminim; SPK da enflasyon muhasebesi uygulanmasýný benimseyecektir. öyle olursa; deva için anlamýný yazarým.

yukarýdaki KGK metninde sözü geçen kurumlardan (......"Kendi alanlarýnda düzenleme ve denetleme yapmakla yetkili olan......"......) biri olan BDDKdan gelen açýklama:

https://www.ekonomim.com/ekonomi/bdd...-haberi-720267

daha öncede belirttiðim gibi; enflasyon muhasebesinde 2 ayrý mevzuat var:

1-vergi usul kanunu: Mehmet Þimþek'in belki "bankalarý ve sigrtalarý belki hariç tutarýz" dediði konu budur.

2-Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yayýnlanan mali tablolarda enflasyon muhasebesi: KGK zaten bunu açýklamýþ ama yukardaki rezervasyonu da koymuþtu..

ve þimdi BDDKdan anlýyoruz ki BDDK da sözü geçen kurumlardan BDDK hükümlerine göre hazýrlana mali tablolarda enflasyon muhasebesi görmek istemiyor.

þimdi kontrol ettim ki sigorta denetleme kurulu (seddk) da ayný paralelde açýklama yapmýþ: o da enflasyon muhasebesi istemiyor.

https://seddk.gov.tr/upload/doc/2023-30-genelge.pdf

benim bilgime göre, SPK da bu kapsamdadýr. yani, bist bilançolarýna (biste açýklanan bilançolara) enflasyon muhasebesi uygulanýp, uygulanmayacaðý henüz belirsizdir. en azýnda ben uygullanacaðýna dair bir veri görememiyorum (gören ve bilen varsa, bilgi verirse memnun olurum).. çünkü, kgk'nýn yukarýda alýntýladýðým açýklamasýný böyle yorumluyorum.. sgk da bu kapsamda bir kurumdur, diye deðerlendiriyorum.

öte yandan; bist bilançolarýna enflasyon muhasebesi uygulanýrsa, Devanýn negatif ayrýþacaðýný hesap etmiyorum.. kýsaca;

1-kuvvetli bir özkaynak büyümesi bekliyorum.. tüm þirketler bakýmýndan, "PD/DD" deðerlerine bakýþ olarak yeni paradigma gerekecek.. bankalar zaten uýygulamýyor ama uygulasa bile banka ve sigorta gibi, aktifinde parasal olmayan varlýk taþýmayan þirketler hariç özkaynak rakamlarýnda ciddi büyüme gösteren firmalar olacak. deva da bunlarda biri olacak.

2-brüt kar marjlarý gerçeðe gelecek: düþecek.. çünkü BKlar enflasyonist porsiyondan ayýklanacak.. fark parasal kar/zarar satýrýna (finansal nitelikli bir satýr) postalanacak. enflasyonun fýrlamasýyla gördüðümüz kar patlamalarýnýn önemli kýsmý daha önce ucuza alýnan stoklarýn, sonra pahalý satýlmasýdýr. muhasebe bilimine göre, enflasyonist etkiden oluþan bu kar porsiyonlarý operasyonel kar deðildir (@ enflasyon muhasebesi).

mevzuat açýklanýnca ayýklama yöntemidnen kýsaca bahsederim

3-favökler düþmüþ olacak.

4-net kar etkisini tahmin etmek eldeki veri ile mümkün deðil. çünkü, hiç deðilse yakýn tarihli 1 tane enflasyon düzeltmesi uygulanmýþ bilanço görmek lazým ki ordan tahmin yapalým.. hesabý kestirmede (short cut açýklama) þuna benziyor: þirketin aktifinde dövize endeksli varlýklarý var ve pasifinde de dövize endeksli (veya dövizli) pasifleri var ama yýllardýr deðerleme yapmamýþ. ilk deðerleme yaptýðýnda, deðerlemenin cari yýldan önceki kýsmý, eski yýllar kar veya zarar etkisi olarak özkaynaða gider, cari yýlda ortaya çýkan kambiyo etkisi ise cari yýla kar ya da zarar yazar.. muhasebe jargonu ile konuþursak; kar zarar tablosu, kar zararýn ilgili olduðu dönem baþý ile dönem sonuna ait 2 bilançonun farkýdýr (temettü ve sermaye artýrým olaylarý hariç). muhasebe bilimine göre, bu 2 bilanço doðru bir þekilde hazýrlanmadan kar zarar tablosu hazýrlanmaz (dönemsellik ilkesi saðlanamayacaðý için).. bir baþka ifade ile; þirket aktifte ve pasifte döviz pozisyonu taþýyor ve biz þirketin short ya da long olduðunu bilmeden, kur deðerlemesi sonrasý kar mý zarar mý edeceðini bilemeyiz.. o nedenle hiç deðilse 1 tane yakýn tarihli deðerlem görelim ki þirket long mu short mu gidiyor, anlayalým.. deðerli ortak deniz güneþ'in þu sözü doðrudur:

".......ilk tablolarý görmeden çok zor......"

hatta, imkansýz.. 1 adet deðerleme görmeliyiz ki parasal olmayan varlýklar bakýmýndan þirket long mu short mu? bilelim ve ondan sonra tahmin yürütelim. uzun yýllardýr muhasebe iþleri de yapmýþ biri olarak; esasýnda "þirketin sermayesi ve karlarý duran varlýktan daha eskidir" þeklinde bir tahmin kanalý da var bu ama bu tahmin kanalý temettüler ve arada yapýlan sermaye artýrýmlarý ile bozuluyor..

özeti; favök ve üzerini ve özkaynak etkisini yön olarak (% yada rakam olarak deðil) bilebiliriz þimdiden ki deva için yukarýda açýkladým ama net kar satýrýný þimdiden tahmin imkan dýþý. çünkü elde veri yok.

yukarýdaki döviz pozisyon benzetmesinde, özkaynak rakamýný tamamý döviz borcu gibidir (yani, "parasal olmayan pasif").. makina, arsa, demirbaþ ve stoklar ise döviz varlýðý gibidir (yani "parasal olmayan aktif")..

ayrýca, görüþüme göre; mali tablo dipnotlarýnda þu da verilmelidir (mali tablolar enflasyona göre düzeltilirse): "her %10luk enflasyonda þirketin son bilanço parasal olmaya pozisyonun üreteceði parasal kar ya da zarar"..
    Son düzenleme : Maslak1; 13-12-2023 saat: 23:30.

Sayfa 359/709 ÝlkÝlk ... 259309349357358359360361369409459 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •