Sektör açısından olumlu olduğunu düşünüyorum. 2024 ilk 4 ay için aylık %5, takip eden aylar için hasar maliyet artışlarını prim artışına yansıtabilecek bir oran düzenlemesi yapılmış. Hesaplama detayı yönetmelikte belirtilmiş. Özellikle asgari ücret artışının %45 etkilemesi olumlu zira trafik branşında asıl hasar ödemesi bedeni taraftan gelir.
Ben yine de sigorta sektörü açısından önümüzdeki yıl da asıl öne çıkanın hala teknik karlılıktan ziyade finansal karlılık olduğunu düşünüyorum. Bugün bireysel mevduatın yıllık getirisi %50'lere yaklaşmış durumda. Kurumsal müşterilerin mevduat oranları çok daha yüksek olacaktır. Kaldı ki tahvil vb. yatırım araçları da mevcut portföylerinde. Oralarda da cds düşüşü sürüyor. Yakın zamanda iskonto faizi de artacaktır. Hali hazırda %22 uygulanıyor.
Maalesef genel kan kaybı devam ediyor ancak faizler mevcut seviyede devam ettikçe ve bu borsada yatırıma devam edeceksek finansal kuruluş hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyorum (sigorta, banka, faktoring). Faktoring tarafı da kan kaybediyordu ancak geçen gün gelen aylık veri sonunda tavana gittiler. Kara bulutlar dağılınca yine finansal kuruluşların ön plana çıkacağına inanıyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri