Sayfa 525/559 İlkİlk ... 25425475515523524525526527535 ... SonSon
Arama sonucu : 4472 madde; 4,193 - 4,200 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

  1. #4193
    İhracat 70 milyon usd

  2. #4194
    Pardon 70 değil, 50 milyon üstü

  3.  Alıntı Originally Posted by toprak34 Yazıyı Oku
    İhracat 70 milyon usd
    Nereden görebiliyoruz?

  4. hayırlı olsun..

    öncelikle: 9.aylık bilanço ile karşlışlatırıp, büyümeleri yorumlayan değerli ortaklar: 9.ay bilançosu tarihi maliyet ilkesine göre hazırlanmıştır (eskiden beri kullanıla gelen muhasebe yöntemi). Bu bilanço ise, enflasyonla düzeltilmiştir. Dolayısıyla, iki bilanço karşılaştırılabilir değilidir.

    2022 de enf.muh.a göre düzeltilmiştir. yani, 2022 ve 2023 karşılaştırılabilirdir. bazları aynıdır.

    çok şaşırdığım konu: burda yazmıştım; özkaynakta iyi büyüme bekliyorum, demiştim.. ancak bu kadar da devasa büyüme beklemiyordum. neredeyse defter değerine eşitlendi. ve hatta medya yolundaki arazi ve binanın rayiç değerinin ve bir sürü arsa ve arazinin rayiç değerinin, enflasyonla gelen düzeltmenin çok önünde olması büyük ihtimal olduğuna göre; "devayı bugün kursak, defterdeki değerden daha çok para harcarız" diyebiliriz. ruhsatları söylemiyorum bile.. onlar ayrı hikaye..

    enflasyon muhasebesi sonrası oluşan her 2 yıl rakamı da artık her şeyi paranın 31.12.2023teki satınalma gücüne göre ifade eder..

    buna göre;

    satışta ciddi büyüme var. ihracat temennümden biraz geride kaldı ama amerikada önemli hareket başlamış (bkz faaliyet raporu) ..

    5 nodaki finansal yatırımlar da dahil olmak üzere, net borç rakamı çok önemli ölçüde minimize etmiş.. Q1 için temennim: umarım, borcu tl kullanıp, varlığı döviz taşıma politikasıonı biraz yumuşatmışlardır.. yakında görürüz.

    devasa bir ertelenmiş vergi alacağı çıkmış ortaya ve karı da çok çok etkilemiş... önemli kısmı da enflasoyn muh.kaynaklı..

    vakit bulunca daha detay inceleyeceğim.

    finansal, parasal, vergissel işleri kenara bıraksak bile esas faaliyet karı 2 katındna fazlaya çıkmış..

    Q1deki net borç ne olacak bakalım.

    hayırlı olsun.

  5.  Alıntı Originally Posted by toprak34 Yazıyı Oku
    Pardon 70 değil, 50 milyon üstü
    grafiğe göre 54 mio usd civarı

  6.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Son bilançodaki Duran Varlıklar/Özkaynaklar dengesine bakarsanız Net Parasal Pozisyon Zararı yazma ihtimali çok yüksek. Bilançonun pasif tarafındaki parasal olmayan varlıklar aktif taraftaki parasal olmayan varlıklardan, Stokları dahil etmeden değerlendirirsek, daha yüksek. Aktiflerdeki Stoklar kısmı işi dengeleyebilir gözükse de Stokların EM'ye göre yaşlandırılması bilançoya giriş tarihleri Duran Varlıklar kadar eski olmayacağı için daha az etki yapıyor. Yüzde yüz kesin tahmin yapmak her bir varlık kaleminin bilançoya ne zaman dahil edildiğini bilemediğimiz için çok zor. Ancak yazdığım senaryonun gerçekleşme ihtimali daha yüksek görünüyor şahsen. Brüt Kâr kısmını da olumsuz etkileyecek olan EM sebebiyle Duran Varlık değerleri artacağı için bunların amortisman maliyetlerinin de yükselecek olması. Tahminim Brüt Kâr Marjı EM sebebiyle hatırı sayılır şekilde daralabilir. Bunu amortisman maliyetlerini bir çok şirketin Satışların Maliyeti kısmına yansıtması nedeniyle söylüyorum. Yok eğer Satışların Maliyeti yerine Operasyonel Maliyetler olarak düşerlerse, bu sefer Brüt Kâr Marjı yerine EFK Marjı daralır, ama sonuçta hangisine uygularsan uygula EFK Marjı nihayetinde daralacaktır. Bir kademe önce olması ya da aynı kademede olması sonucu değiştirmez. Ayrıca Net Parasal Parasal Pozisyon Zararının oluşacak Esas Faaliyet Kârının ne kadarını uçuracağı da muamma. Net Kâr bağlamında beklentileri çok iyimser tutmamak gerekebilir. Şimdiye kadar açıklanan bilançolarda benzer durumlarda genelde bu senaryo işlediği için böyle yorumluyorum durumu. Kendi kişisel öngörümdür, yanılma payı her zaman mevcuttur. Benim yorumuma bakarak alım satım kararı vermemenizi rica ederim. YTD.
    ** Beklentimin aksine Net parasal Pozisyon Kazancı yazmış 1.2 milyar TL. Demek ki Stokların EM'den ötürü Net Parasal Pozisyona etkisi Deva'da genel beklentiden fazla, stok devir hızının düşüklüğü aslında biraz ipucu veriyordu. Ama o kadar etki etmez diye düşünmüştüm. Yanılmışım. Bu kısım her ne kadar fiktif miktif deseler de benim için pozitif.

    ** EM etkisiyle 2022 son çeyrek ile 2023 son çeyrek FAVÖK değerleri zarar yazmış.. FD/FAVÖK çarpanının yükselmesinde bu son çeyreklik negatif FAVÖK etkisi var.. Çeyreklik Brüt Kâr Marjı da % 22'lere düşmüş, oradaki beklentim tuttu. Ana sebep EM sebebiyle Satışların Maliyeti altındaki kalemlerde Stok Maliyetlerinin artması ve Duran Varlık Amortismanlarının yükselmesi ve bu durumun tüm çeyrekler yerine sadece son çeyreklere yansıtılması.. Bu kısmı piyasa alıcıları tarafından negatif algılanabilir (mi?).

    ** Net Finansal Borç 2.2 Milyardan 1.9 Milyara düşmüş burası yine pozitif olanlardan.

    ** Net Parasal Pozisyon Zararı olacağını düşündüğüm için 1,30-1,50 arası PD/DD değeri bekliyordum, ki bence oldukça ucuzlamış olacaktı. Beklentimin aksine Net Parasal Pozisyon Kârı yazdığı için bu değer daha da aşağılara inmiş.

    PD/DD 1,07 ...
    F/K 4,66 ...
    FD/FAVÖK 10,41 ...

    Bana göre FAVÖK kısmı son çeyrek eksi yazmış da olsa bu bilanço ve bu rasyolar iyi. Ama Deva nev-i şahsına münhasır o sebeple hiç bir fikrim yok Pazartesi ve sonrasına ne olacağına dair.. İyi bir alım fırsatı yakalarsam ben portföyde tekrar yer açmayı düşünüyorum belli bir oranda.

    EM nedeniyle epeydir firma değerlemelerine bakış açımı değiştirdim. Artık şirketlerdeki Varlıklar EM sebebiyle gerçekçi değerlerine yakın değerlendiği için şirketlerin Net Varlık Değerleri, yani bu durumda buna en yakın değer olan Öz Kaynakları ve buradaki değişim ana konsantre olduğum alan. Çünkü sonuçta biz hisse alırken şirketlere bir bütün olarak ortak oluyoruz, sadece kazançlarına değil aynı zamanda varlıklarına da. Hatta Kazançlar aslında Net Varlık değerlerini artırdığı için önemli. Sonuçta Net Varlık değeri artan şirketler bir şekilde değer kazanmaya mahkum. Ama bugün ama yarın.

    Piyasa ne der bilemem ama ben Deva'nın Net Varlık gelişimi kısmından memnunum. Bu duruma fiktif diye burun kıvıranlar bir kaç sene sonra ortada fiktif kazançlar var, bunları Öz Kaynaklardan düşelim demeyecek. Hatta aslında bana göre eski durum fiktifti, varlıkları sadece tarihsel fiyatlarından değerlediği için. Biz fiktif varlık değerlerinden bir nebze de olsa reel varlık değerlerine dönüş yapıyoruz. Son çeyreklik bazında Brüt kâr daralması ve sonucunda da Favök daralması sadece bunların kılçık tarafı; balık büyümüş, kılçığı da haliyle büyüyecek.

    Neyse sözü fazla uzatmayayım. Herkese hayırlı olsun. Herhangi bir tavsiye içermez, sadece içimden geçenleri yeni duruma göre paylaştım.
    Son düzenleme : deva-i dert; 17-05-2024 saat: 22:28.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  7.  Alıntı Originally Posted by 06onur Yazıyı Oku
    Bilanço hayırlı olsun. Özkaynak 3 ayda nasıl bu kadar büyüyor?
    Enflasyon muhasebesi.. tabi bu 3 aylık yansıma değil. 2004'ten bugüne tüm parasal olmayan varlıklar bilançolara giriş tarihlerinden itibaren günümüze doğru güncellenerek geliyor. Öz Kaynaklar da.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  8. #4200
    Net Parasal Pozisyon
    kazancının brüt kardaki
    kayıpları karşılamasını
    bekliyorduk
    büyük ölçüde gerçekleşmiş
    Brüt kar marjı % 42
    stok maliyet değerinden değil
    düzeltilmiş değerinden tabloya yansıtılmış
    net parasal kazanç 1.2 MİLYAR TL
    bunu çok kez belirtmiştik
    reel olarak kazanılmış 2 Milyar
    beklentilerin üzerindedir

    Brüt kar son çeyrek için değil genelde
    stok enflasyon düzeltmesinden
    etkilenmiştir
    yenilgi yılları, iyi bir okuldur

Sayfa 525/559 İlkİlk ... 25425475515523524525526527535 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •