Sayfa 906/937 İlkİlk ... 406806856896904905906907908916 ... SonSon
Arama sonucu : 7495 madde; 7,241 - 7,248 arası.

Konu: ISKUR - İş Bankası Kurucu

  1.  Alıntı Originally Posted by test10 Yazıyı Oku
    altpazarda ki iş bankası pay ve intifa senetlerini uzun süredir takip ediyorum benim için resmen ders niteliğinde bir süreç oldu.

    Başından beri sürecin bir yere varmayacağını bilmeme rağmen hep hisselerin değerlenmeyeceğini düşündüm.
    Lakin gözden kaçırdığım husus bir şeyin ponzi olması (hisseleri kastetmiyorum) ondan para kazanmayacağın anlamına gelmiyormuş. Giriş ve çıkış noktalarını iyi tespit ettikten sonra çok güzel kazanç elde edilebilirdi kaçırdık.

    Altpazarda ki iş bankası senetlerinin arzının adet olarak küçük olması ve bu arza sahip kişilerin gerçekten çok güzel gruplaşması, olumsuz yorum yapanların anında topluluktan uzaklaştırılması sürekli insanları beklenti içinde tutarak satışın baskılanması hisseleri bu noktaya taşıdı.

    Tiyatro bitti mi derseniz bence hayır. Hukuki süreç adında son bir perdemiz daha var. Dava açtık, kazanıyoruz, kazanacağız, kazandık diyerek hisselerin işlemde kaldığı sürece daha da yol alacağını düşünüyorum.

    Başa dönecek olursak bu altpazarda ki iş bankası hisseleri neden imha veya geri çağırma nın hayal ürünü olduğunu düşünüyorum hemen açıklayım;

    bu olaylara verilen en büyük örnek akbank 'ın 2005 yılında yaptığı kurucu hisseleri satın alınması yani imhası. Bu olayda görülmeyen yada görülmek istenmeyen en büyük durum akbank ın kurucu hisselerine ödemek zorunda kaldığı temettü miktarı.
    O dönemde akbank esas sözleşmesi gereği yıllık net karının %10 una yakın bir kısmını kurucu hisselerine temettü olarak ödemek zorundaydı. örnek verecek olursam akbank ın 2005 yılı karı 760 milyon dolar. Bu rakamın 70 milyon dolarını o yıl 2538 adet kurucu hisse sahiplerine temettü olarak ödemek zorunda kaldı. Esas sözleşmesi gereği de ödemek zorundaydı.
    Bu durum akbank a büyük bir külfet yüklüyordu ve en son imha yolunu seçtiler.

    Gel gelelim işkur'a;
    kurucu intifa senedi olan işkur da da benzer nitelik de esas sözleşmede madde var "karın yedek akçeler ayrıldıktan sonra %10 nun ödenmesi" ama gel gör ki 31.05.1991 yılında ki genel kurul da "ödenmiş sermayenin 250.000,00tl lik bölümü ile sınırlı olarak" temettü dağıtımının yapılacağı maddesi esas sözleşmeye eklenmiştir. Banka bu konuda haklı sermaye arttırımına katılmayan kurucu hisselere madem sen bundan sonra sermaye arttırımına katılmıyorsun o zaman temettü rakamında bundan önceki sermaye kadar yani 250.000tl lik kısım üzerinden kar alırsın diyor.
    1991 yılındaki ticaret kanununa uygun olan bu madde ilerleyen yıllarda ttk nın değişmesiyle yasaya aykırı görünmektedir. Bu esas sözleşme değişikliğine ilişkin son 10 yılda işkur sahipleri tarafından bir çok dava açıldı bu davaların tamamı "zamanaşımı ve senetlerin el değiştirme tarihi itibarıyla senet üzerindeki kısıtlığın bilerek alınması sebebiyle" reddedildi. (isteyenlere bir çok emsal karar gönderebilirim)
    mahkemeler de bu konuda haklı zira şu anda işkur hissesi satın alan bir kişi esas sözleşmesinde ki 250.000,00tl sınırını bilerek alıyor ve 1991 yılında ki bir genel kurul kararına karşı zamanaşımı gereği dava açılması mümkün değil.
    Işbankası temettü konusunda sıkışsaydı akbank senaryosu gündeme gelebilirdi ancak o kapı kapalı.

    Bundan sonra açılacak davalar yukarıda kişinin belirttiği gibi ttk 140/5 kapsamında olabilir. Mahkemeler işkur sahiplerini haklı bulsa bile çıkacak rakam çok komik olacaktır çünkü defter üzerinde işkur un degeri 1991 yılında kısıtlanmış. Aldığınız temettülere bakın bir de yukarıda yazdığım akbank temettülerine bakın o tarihte hisse başı 27.000 dolar akbank temettü ödemesi yapıyordu. Bu karşılaştırmadan işkur un defter değerinin ne olduğunu anlayabilirsiniz.


    Diger işatr ve işbtr hisse sahipleri ise çok ayrı bir hikaye.

    Bunlar pay senedi lakin tutturmuşlar bir imtiyaz diye aralarında imha dahi bekleyen var. Kendini altpazarda gören işatr ve işbtr sahipleri kendilerini kurucu hisse sanıyor. Tamam imtiyaz var da lehe mi aleyhe mi onu araştıran yok belki aleyhe bir imtiyaz hiç baktın mı esas sözleşmesine?
    Araştırmaya üşenenler için yazayım;
    yönetimde ki oy haklarına baktığımız da;
    [ı]1 kuruş nominal değerde her bir a grubu pay, sahibine 1 oy,
    1 kuruş nominal değerde her bir b grubu pay, sahibine 1 oy
    4 kuruş nominal değerde her bir c grubu pay, sahibine 4 oy hakkı var [/ı]göreceğiniz üzere genel kurulda ki oy hakkınız işctr ye nazaran neredeyse yok.

    Temettüye baktığımızda ise; (gerçi bakmaya gerek yok aldığınız temettü den biliyorsunuz ama yinede yazayım)
    [ı]1- (b) ve (d) bentlerine göre birinci ve ikinci temettü payı olarak a grubu payların sahiplerine dağıtılacak temettüün net tutarı
    ödedikleri sermayenin % 60’ından,
    b grubu payların sahiplerine dağıtılacak temettüün net tutarı ödedikleri sermayenin % 30’undan,
    c grubu payların sahiplerine dağıtılacak temettüün net tutarı ödedikleri sermayenin % 25’inden fazla olamaz.

    2- (a), (b), (c) bentlerinde yazılı ayırım ve dağıtımların yapılmasından sonra kalacak kısım yukarıda 1 numaralı fıkrada belirtilen şekilde ikinci temettü payı dağıtımına yetmediği
    takdirde ikinci temettü payının dağıtımında a grubu payların temsil ettiği ödenmiş sermaye iki katı,
    b grubu payların temsil ettiği ödenmiş sermaye aynen,
    c grubu payların temsil ettiği ödenmiş sermayenin 5/6 (altıda beşi) nazarı itibara alınmak suretiyle her üç gruba ödenecek temettü toplamları ayrı ayrı
    hesaplanır.
    [/ı]
    bunlar haricinde esas sözleşmede işatr ve işbtr lehine başkaca bir imtiyaz yok.

    çok uzattım toplayım 30 dk lık bir araştırma ile bu bilgilere ulaşılabilecekken altpazar ki işbankası hisseleri bu noktaya geldiyse toplumda ki bu bilgi seviyesi ile ben bu işin henüz bitmeyeceğini düşünüyorum.
    elinde hisse var mı? Hissen yoksa konuşma.
    Sen kimsin, bankanın adamı mısın?
    Falan filan

    derler şimdi )) (uzaylılar muzaylılar)

  2. Birisi marsa döndü, öteki de fosil oldu…
    Gaz vermekten uzak sadece bilgi paylaştıgnız için teşekkür ederim. Tam olarak bundan para kazanan bir arkadaşımızın oyununa geldik sanırım. Dava acacagız tiyatrosunu söylüyorlar şimdide

  3. Dünyalı ve serber... İşinizi gücünüzü bırakıp bu hisseyi kötülemek için meydanlarda bağırıp duruyorsunuz ya, işte bu yaptığınız şey yatırımcıyı kıllandırıyor.
    Tarlandan yol geçecek, şimdiden ucuza sat kurtul, diye söylentiler yayarak köylüyü korkutup malını ucuza sattıran malum filmin malum karakterleri gibi görünüyorsunuz buradan. O tarladan yol da geçse otoban da geçse, satmıyoruz ulan! Git onlara söyle. Hadi yallah başka kapıya...

  4.  Alıntı Originally Posted by Arrakis Yazıyı Oku
    Dünyalı ve serber... İşinizi gücünüzü bırakıp bu hisseyi kötülemek için meydanlarda bağırıp duruyorsunuz ya, işte bu yaptığınız şey yatırımcıyı kıllandırıyor.
    Tarlandan yol geçecek, şimdiden ucuza sat kurtul, diye söylentiler yayarak köylüyü korkutup malını ucuza sattıran malum filmin malum karakterleri gibi görünüyorsunuz buradan. O tarladan yol da geçse otoban da geçse, satmıyoruz ulan! Git onlara söyle. Hadi yallah başka kapıya...
    o zaman durma, topla senetleri cerrahım!

  5.  Alıntı Originally Posted by DÜNYALI Yazıyı Oku
    o zaman durma, topla senetleri cerrahım!
    Çok boş konuşuyorsunuz sen ve senin gibiler 2013 ten beri hissedeyiz sizin iki lafiniz bizi pek bağlamaz hisseniz varsa var yoksa yok bizi ilgilendirmez batarsada gemi bize batacak sizene.yeni yeni uyelikler açıp yazılar yazıyorsunuz uzun uzun ama bilmediğiniz şey bu adamlar bu hisseleri geri alım yaparken sana bana 3. 5 kişiye para kazandırmak için yapmayacaklar ogrenmissiniz bikac şey ama asıl onemli noktayı bilmiyorsunuz burda atıp tutmaya çalışıyorsunuz geri alım yapmadilarmi yapmasınlar kardeş size ne bizde olan sizemi girecek

  6.  Alıntı Originally Posted by test10 Yazıyı Oku
    Altpazarda ki iş bankası pay ve intifa senetlerini uzun süredir takip ediyorum benim için resmen ders niteliğinde bir süreç oldu.

    Başından beri sürecin bir yere varmayacağını bilmeme rağmen hep hisselerin değerlenmeyeceğini düşündüm.
    Lakin gözden kaçırdığım husus bir şeyin ponzi olması (hisseleri kastetmiyorum) ondan para kazanmayacağın anlamına gelmiyormuş. Giriş ve çıkış noktalarını iyi tespit ettikten sonra çok güzel kazanç elde edilebilirdi kaçırdık.

    Altpazarda ki iş bankası senetlerinin arzının adet olarak küçük olması ve bu arza sahip kişilerin gerçekten çok güzel gruplaşması, olumsuz yorum yapanların anında topluluktan uzaklaştırılması sürekli insanları beklenti içinde tutarak satışın baskılanması hisseleri bu noktaya taşıdı.

    Tiyatro bitti mi derseniz bence HAYIR. Hukuki Süreç adında son bir perdemiz daha var. Dava açtık, kazanıyoruz, kazanacağız, kazandık diyerek hisselerin işlemde kaldığı sürece daha da yol alacağını düşünüyorum.

    Başa dönecek olursak bu altpazarda ki İş bankası hisseleri neden imha veya geri çağırma nın hayal ürünü olduğunu düşünüyorum hemen açıklayım;

    Bu olaylara verilen en büyük örnek Akbank 'ın 2005 yılında yaptığı kurucu hisseleri satın alınması yani imhası. Bu olayda görülmeyen yada görülmek istenmeyen en büyük durum akbank ın kurucu hisselerine ödemek zorunda kaldığı temettü miktarı.
    O dönemde akbank esas sözleşmesi gereği yıllık net karının %10 una yakın bir kısmını kurucu hisselerine temettü olarak ödemek zorundaydı. Örnek verecek olursam Akbank ın 2005 yılı karı 760 milyon dolar. Bu rakamın 70 milyon dolarını o yıl 2538 adet kurucu hisse sahiplerine temettü olarak ödemek zorunda kaldı. Esas sözleşmesi gereği de ödemek zorundaydı.
    Bu durum Akbank a büyük bir külfet yüklüyordu ve en son imha yolunu seçtiler.

    Gel gelelim İşkur'a;
    Kurucu İntifa senedi olan İşkur da da benzer nitelik de esas sözleşmede madde var "karın yedek akçeler ayrıldıktan sonra %10 nun ödenmesi" ama gel gör ki 31.05.1991 yılında ki genel kurul da "ödenmiş sermayenin 250.000,00TL lik bölümü ile sınırlı olarak" temettü dağıtımının yapılacağı maddesi esas sözleşmeye eklenmiştir. Banka bu konuda haklı sermaye arttırımına katılmayan kurucu hisselere madem sen bundan sonra sermaye arttırımına katılmıyorsun o zaman temettü rakamında bundan önceki sermaye kadar yani 250.000TL lik kısım üzerinden kar alırsın diyor.
    1991 yılındaki ticaret kanununa uygun olan bu madde ilerleyen yıllarda TTK nın değişmesiyle yasaya aykırı görünmektedir. Bu esas sözleşme değişikliğine ilişkin son 10 yılda İşkur sahipleri tarafından bir çok dava açıldı bu davaların tamamı "zamanaşımı ve senetlerin el değiştirme tarihi itibarıyla senet üzerindeki kısıtlığın bilerek alınması sebebiyle" reddedildi. (isteyenlere bir çok emsal karar gönderebilirim)
    Mahkemeler de bu konuda haklı zira şu anda İşkur hissesi satın alan bir kişi esas sözleşmesinde ki 250.000,00TL sınırını bilerek alıyor ve 1991 yılında ki bir genel kurul kararına karşı zamanaşımı gereği dava açılması mümkün değil.
    İşbankası temettü konusunda sıkışsaydı Akbank senaryosu gündeme gelebilirdi ancak o kapı kapalı.

    Bundan sonra açılacak davalar yukarıda kişinin belirttiği gibi TTK 140/5 kapsamında olabilir. Mahkemeler işkur sahiplerini haklı bulsa bile çıkacak rakam çok komik olacaktır çünkü defter üzerinde İşkur un degeri 1991 yılında kısıtlanmış. Aldığınız temettülere bakın bir de yukarıda yazdığım Akbank temettülerine bakın o tarihte hisse başı 27.000 dolar akbank temettü ödemesi yapıyordu. bu karşılaştırmadan işkur un defter değerinin ne olduğunu anlayabilirsiniz.


    Diger İşatr ve İşbtr hisse sahipleri ise çok ayrı bir hikaye.

    Bunlar pay senedi lakin tutturmuşlar bir imtiyaz diye aralarında imha dahi bekleyen var. Kendini altpazarda gören işatr ve İşbtr sahipleri kendilerini kurucu hisse sanıyor. tamam imtiyaz var da lehe mi aleyhe mi onu araştıran yok belki aleyhe bir imtiyaz hiç baktın mı esas sözleşmesine?
    Araştırmaya üşenenler için yazayım;
    Yönetimde ki oy haklarına baktığımız da;
    1 kuruş nominal değerde her bir A Grubu pay, sahibine 1 oy,
    1 kuruş nominal değerde her bir B Grubu pay, sahibine 1 oy
    4 kuruş nominal değerde her bir C Grubu pay, sahibine 4 oy hakkı var
    göreceğiniz üzere genel kurulda ki oy hakkınız İşctr ye nazaran neredeyse yok.

    Temettüye baktığımızda ise; (gerçi bakmaya gerek yok aldığınız temettü den biliyorsunuz ama yinede yazayım)
    1- (b) ve (d) bentlerine göre birinci ve ikinci temettü payı olarak A grubu payların sahiplerine dağıtılacak temettüün net tutarı
    ödedikleri sermayenin % 60’ından,
    B grubu payların sahiplerine dağıtılacak temettüün net tutarı ödedikleri sermayenin % 30’undan,
    C grubu payların sahiplerine dağıtılacak temettüün net tutarı ödedikleri sermayenin % 25’inden fazla olamaz.

    2- (a), (b), (c) bentlerinde yazılı ayırım ve dağıtımların yapılmasından sonra kalacak kısım yukarıda 1 numaralı fıkrada belirtilen şekilde ikinci temettü payı dağıtımına yetmediği
    takdirde ikinci temettü payının dağıtımında A grubu payların temsil ettiği ödenmiş sermaye iki katı,
    B grubu payların temsil ettiği ödenmiş sermaye aynen,
    C grubu payların temsil ettiği ödenmiş sermayenin 5/6 (altıda beşi) nazarı itibara alınmak suretiyle her üç gruba ödenecek temettü toplamları ayrı ayrı
    hesaplanır.

    Bunlar haricinde esas sözleşmede İşatr ve İşbtr lehine başkaca bir imtiyaz yok.

    Çok uzattım toplayım 30 dk lık bir araştırma ile bu bilgilere ulaşılabilecekken altpazar ki işbankası hisseleri bu noktaya geldiyse toplumda ki bu bilgi seviyesi ile ben bu işin henüz bitmeyeceğini düşünüyorum.

    Sayın test10,

    Acaba sözünü ettiğiniz emsal kararların Esas ve Karar sayıları ile tarihlerini iletebilir misiniz? Hepsi gerekmez, bir adet emsal karar da çok makbule geçer. Peşinen çok teşekkürler ...

  7.  Alıntı Originally Posted by Agresiff Yazıyı Oku
    Çok boş konuşuyorsunuz sen ve senin gibiler 2013 ten beri hissedeyiz sizin iki lafiniz bizi pek bağlamaz hisseniz varsa var yoksa yok bizi ilgilendirmez batarsada gemi bize batacak sizene.yeni yeni uyelikler açıp yazılar yazıyorsunuz uzun uzun ama bilmediğiniz şey bu adamlar bu hisseleri geri alım yaparken sana bana 3. 5 kişiye para kazandırmak için yapmayacaklar ogrenmissiniz bikac şey ama asıl onemli noktayı bilmiyorsunuz burda atıp tutmaya çalışıyorsunuz geri alım yapmadilarmi yapmasınlar kardeş size ne bizde olan sizemi girecek
    CERRAĞIM deyince mi üzerine aldın

  8.  Alıntı Originally Posted by hortis Yazıyı Oku
    Sayın test10,

    Acaba sözünü ettiğiniz emsal kararların Esas ve Karar sayıları ile tarihlerini iletebilir misiniz? Hepsi gerekmez, bir adet emsal karar da çok makbule geçer. Peşinen çok teşekkürler ...
    Resim olarak yüklemeye çalıştım ama boyut sorunu çıktı.
    Eger forumda resim linki yasak değil ise;
    https://ibb.co/59Y9dfF
    https://ibb.co/Mc1Zjgd
    https://ibb.co/3T7GwtG
    https://ibb.co/rQ5b6bx

    Elimde ki en son güncel mahkeme kararı bu İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2021/633 E. 2022/196 K sayılı ilamı.
    Bu ve bundan sonra açılacak davalara ilişkin dayanak Yargıtay ilamı ise Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 07.01.2019 tarihli 2017/2761 E. 2019/57 k sayılı ilamı.

    Bu arada Sayın Agresiff bazı önemli noktaları bilmediğimizi söylemiş buyrun beyfendi açıklarsanız o noktaları değerlendirelim zira haklıysanız iddianız sonrası hisseye alım emri gelmeye devam eder ve siz karlı çıkarsınız madem bildiğiniz bir şey var bu üstü kapalı konuşmalar ne anlam veremedim. Hisseye alış emri girilmesini istemiyor musunuz sadece sizde mi olsun
    Attached Images Attached Images

Sayfa 906/937 İlkİlk ... 406806856896904905906907908916 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •