Sayfa 279/359 İlkİlk ... 179229269277278279280281289329 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 2,225 - 2,232 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Borsa geneli ve endeks düşüyor ya X'te yine başlamışlar 'temeli sağlam şirket alırsanız hep kazanırsınız' güzellemelerine..

1- Temeli sağlam dediğiniz şirketler de düşer.. Düşerken öylece bakıp seyretmeli mi, yoksa bir sistem dahilinde o temeli sağlam şirketlerde trend sürmeli ve gerektiğinde stop olmalı, gerektiğinde tekrar pozisyon açmalı mıyız?

2- 'Temeli sağlam şirket' kavramını bir açıverin lütfen.. Yuvarlak ifadelere karnımız tok.. Hangi şartları sağlayan şirketin temeli sağlamdır mesela? Bunları insanlara izah ediniz.

3- Temeli sağlam şirket ucuzluğuna pahalılığına bakılmadan mı alınmalı?

Bir şeyi savunuyorsanız sistematik savunun.. Herkesin ilk duyduğunda kabul edeceği genel geçer argümanlardan insanların artık bezmiş olabileceği de mi aklınıza gelmez?
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. Maalesef bugün son saniyede kalın parmağın birisi 163,30'daki eşleşmeyi 163,90'a çıkardı, benim teklif 163,60 idi ve mal alamadık TE'de. Sonraki 2 dakikada fiyatı güncellesem de sıra gelmedi.. Hafta sonuna full nakitle giriyoruz. Vardır bunda da bir hikmet deyip geçelim.
    Clausewitz

3. Aslında niyetim bugün THYAO'da alım yapmaktı, neden yine TUPRS'a döndüm, ben de anlayamadım. Akıl tutulması mıdır, nasip midir?
    Clausewitz

4. "- Param buradaydı.. Benim için çalışıyordu..
    - Evet, paranı hatırlıyorum. İşe geç gelmeler.. Kafasına göre kaytarmalar.. Çıkarmak zorunda kaldık.."

Seinfeld'den..
    Clausewitz

5. "Kapanışta al-açılışta sat" yöntemiyle son 7 iş gününü % 6,03 bileşik kârla kapatmışız. Aynı sürede endeks % 3,49 değer yitirmiş.. Her ne kadar önemli olan kasanın ne durumda olduğu olsa da, göreceli bakmak adına aradaki farkın % 9,52 şeklinde oluştuğunu görmekte de fayda var. Üstelik bu 7 iş gününde dünkü gibi bir kere daha alım yapamamıştım teorik eşleşmede. Yani aslında 6 kez alım satım işlemi yapmışız.. Bunlardan THYAO'da yapmış olduğum bir işlem genel toplam ortalamayı beklentimin çok üstü yükselten bir işlemdi. Bunu da unutmamak lazım elbette. Yoksa diğer türlü bu bileşik getiriden daha düşük bir rakam çıkardı. Ama yine de ben günlük 0,40-0,50-0,60 gibi gelirleri asla küçümsemiyorum. Çünkü süreklilik arz ettiğinde bir yılda bileşikte neler getirdiğini hesaplamış ve burada paylaşmıştık. Kaldı ki endeksin ve borsa genelinin sürekli aşağı yönlü gittiği bir dönemde pozitif kalıp üstüne kâr ekleyebilmek şükür konusu aslında.

Normalde borsanın yatay veya yukarı yönlü olduğu olduğu zamanlarda arada gün içi işlemler de ekliyordum ama bu sefer cesaret edemedim. Yaptığım 2 ihlal (birincisi sabah mutlaka satış yapma prensibini ihlal, ikincisi kapanıştan önce alarak prensip ihlali) bana pahalıya patlayabilirdi, THYAO'nun 3 Haziran reaksiyonu iyi olmasaydı. Ama bu ihlallerden hasbelkader kurtulduğumun farkındayım ve bundan dersler çıkarıldı.

Bunu neden paylaşma gereği duydum? Cesaretini toplayıp farklı işler denemek isteyenler için aslında başka opsiyonların da olabileceğini göstermek için. Tek bu değil elbette. Gerçekten emek verip, oturup veri çalışırsanız, türlü türlü fırsatların yakalanabildiğine borsa tarihi şahittir.
    Son düzenleme : deva-i dert; 08-06-2024 saat: 23:48.
    Clausewitz

6. sn deva bir zamanlar dmsas hissesini analiz etmenizi istemiştim hissede bir ışık görmemiştiniz 2023 yılı bilançosuna bir bakın isterseniz beklememe değecek mi dersiniz 7 yılı geçti hissede kalış sürem...takasıyla birlikte bakarsanız daha iyi olur...teşekkürler...

7.  Alıntı Originally Posted by XTrader+ Yazıyı Oku
    sn deva bir zamanlar dmsas hissesini analiz etmenizi istemiştim hissede bir ışık görmemiştiniz 2023 yılı bilançosuna bir bakın isterseniz beklememe değecek mi dersiniz 7 yılı geçti hissede kalış sürem...takasıyla birlikte bakarsanız daha iyi olur...teşekkürler...
    Hocam Enflasyon Muhasebesi (EM) nedeniyle Varlıklar yeniden değerlendiği için toplam borçların ve finansal borçların toplam varlıklara oranı görece azalmış, yine EM nedeniyle 308,2 M Net Parasal Pozisyon Kârı yazdığı için normalde Net Zarar yazması gereken şirket toplamda 120,6 M Net kâr yazmış. (Brüt Kâr 169 M civarı, sadece Finansal Giderleri 415 M.) Normalde yine okkalı bir zarar yazardı yani, EM olmasa... Finansal Borçları ve faiz giderleri oldukça yüksek.

EM nedeniyle Toplam Varlıkları artmış olmasına rağmen hâlâ % 40,58 Finansal Borç Oranı var ki bence bu rakam oldukça yüksek. Net Finansal Borcu karşılayacak FAVÖK de şimdilik yeterli görünmüyor. Faiz Oranlarının geçen yıldan daha yüksek olduğunu da hesaba katarsak işin bu kısmı şirket için finansal riski artırıyor.

Net Finansal Borç / FAVÖK 8,27 oldukça yüksek..

Ben hala burada bedelli sermaye artırımı ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum, yaparlar yapmazlar bilemem.

Takas kısmı detaylara dikkat etmezsen yanıltabilir görüntüsü var. Toplam mevcut lot sayısı yani Ödenmiş Sermaye zaten 200.000.000.. Borsada Satılabilir kısmı toplam 199.994.298 lot.. Yani ana ortaklar cüzi bir kısım hariç tüm lotları borsada satılabilir pozisyonda tutuyor, fiili dolaşıma açık olmasa bile. Yapı Kredi Yatırımda görünen % 57,79'luk payın muhtemelen % 51,70'lik kısmı Ana Ortaklar'a ait. Bu görüntüde olan şirketler var borsada, toplam var olan lot sayısına bakmadan takasa bakan adam takasın toplu olduğunu sanır bu görüntüde, halbuki Ana Ortak fiili dolaşımda olmayan lotları borsada satılabilir pozisyona çevirmiş zamanında. Bunun amacı nedir bilmiyorum, bu özellikte 5-6 şirket gözüme çarpmıştı en az.. Mesela DEVA, KERVT, yanlış hatırlamıyorsam ULKER, benzer durumdalar.

Şahsi görüşüm, iyi bir tahtacısı varsa ve alıp götürürse fiyat ne olur bilemem, ama işin finansal tarafı benim hoşuma gitmiyor. Daha önce de benzer şeyleri yazmıştım. Son bilançoda Net Kâr yazması bilanço detaylarına bakılmazsa yanıltıcı olur. EM düzeltmesine rağmen Borç yükü, özellikle Finansal Borç yükü çok fazla ve bunu çevirecek FAVÖK üretebilecek yetenekte görünmüyor şirket mevcut durumda. Ama bu kadar kötü duruma rağmen fiyatı son 1 yılda % 40 üzeri artmış, işin bu tarafı ilginç. Bizim borsada batık şirketleri bile alıp götürecek adamlar var, yeter ki kontrol edebilecekleri bir tahta bulsunlar. Burada özel bir hikaye olmadığı müddetçe ben böyle bir şirkete girmem. Bedelli filan yapıp borçların önemli bir kısmını kapatırlarsa ve ortada satın almaya değer bir hikaye söz konusu olursa o zaman belki. Sen yine de kendi risk-getiri analizini yap hocam. Şirketin hikaye kısmında bir şey var mı yok mu, benden daha çok takip ettiğin için o konuda benden daha fazla bilgiye sahip olabilirsin. Benim yorumum sadece şirketin finansallarına bakarak yapılan bir yorum. Üstünde zaman harcamaya değer mi değmez mi, yorumu sen yaparsın.
    Son düzenleme : deva-i dert; 09-06-2024 saat: 20:44.
    Clausewitz

8. sn deva şirket ciddi yatırımlar yaptı ocak ayında yeni üretim hattı devreye girdi...şirket ürün portföyünü değiştiriyor...zaten bu bilançolara bakan yanaşamaz bilanço düzeldiğinde 100 tl olur o zaman da 200 tl konuşulur.....bu hisse birgün 300 tl olursa beni hatırlarsın....bedelliyi daha yeni yaptı 2024 yılında 1-2 ay oluyor...200 milyona çıkardılar sermayeyi...

Sayfa 279/359 İlkİlk ... 179229269277278279280281289329 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •